Zupy dla ochłody. Serwuje Andrzej Polan

Zupa w misce
Fot. GettyImages / Arx0nt
Meteorolodzy zapowiadają falę upałów, więc nie pozostaje nam nic, jak tylko chłodzić się na wszelkie możliwe sposoby. A że w czasie upałów należy się też nawadniać, najlepszym rozwiązaniem na gorące dni zdecydowanie są chłodniki. W Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował zupy chłodne, pyszne i zdrowe. Na naszym stole pojawiły się: zimna zupa z avocado, arbuza, melona, rzodkiewki ze smażonym halibutem, zimna zupa z buraka, z duszonym indykiem i sadzoną pajdą, a także avocado w maślance, rabarbar w miodzie, kurczak i szynka dla kontrastu.

Zimna zupa z avocado, arbuza, melona, rzodkiewki ze smażonym halibutem

Składniki:

  • 700 g filetu z halibuta lub innej ryby
  • masło klarowane
  • 1/2 średniego arbuza
  • 2 awokado
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 cytryna
  • kolendra świeża
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 papryczka ostra świeża
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • ocet jabłkowy
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Ogórki umyte bez obierania kroimy w plasterki. Rzodkiewki kroimy na mniejsze kawałki, plasterki, ćwiartki. Połowę arbuza miksujemy, dodajemy kilka kropel octu, oleju, soku z cytryny, skórkę z cytryny, przyprawy. Robimy dosyć gęsty sos do naszej zupy. Pozostałego arbuza rwiemy dosłownie na mniejsze kawałki, pozbawiamy pestek. Podobnie rwiemy dojrzałe avocado. I jeszcze melon, który kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i owoce poza avocado wrzucamy do arbuzowego gaspacho. Mieszamy i mocno schładzamy, przed podaniem posypujemy porwanym avocado i kolendrą. Rybę sprawiamy solą, pieprzem i układamy na pergaminie z rozgrzanym masłem, żeby ryba nam nie przywarła do patelni i łatwo można było ją przełożyć na drugą stronę.

Fot. Bartosz Krupa / East News

>>> Zobacz także:

Zimna zupa z buraka, z duszonym indykiem i sadzoną pajdą

Składniki:

  • 4 młode buraki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • szczypiorek
  • koperek
  • 1 l kefiru
  • 250 ml śmietanki 36 proc.

Przygotowanie:

Buraki gotujemy w małej ilości wody z solą i cukrem, pod koniec dodając ocet dla odzyskania koloru. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa kroimy, dodajemy do buraków pokrojonych, jeszcze kefir, śmietanka, przyprawy, koper, natka i wszystko wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

  • 1 kg filetu indyka
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Indyka kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, obsypujemy solą, pieprzem i przesmażamy na maśle z dwóch stron na złoty kolor. Zalewamy rosołem lub wodą i dusimy do miękkości.

  • pieczywo rustykalne
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • 300 g sera żółtego

Przygotowanie:

Jajka miksujemy z przyprawami, obtaczamy w tym kromki chleba i smażymy na maśle na złoty kolor. Na usmażoną kromkę wykładamy porcję miękkiego indyka, posypujemy serem i chwilę zapiekamy. Podajemy na zimnej zupie z buraka.

Fot. Bartosz Krupa / East News

Avocado w maślance, rabarbar w miodzie, kurczak i szynka dla kontrastu

Składniki:

  • 4 dojrzałe awokado
  • 1 l maślanki
  • kolendra świeża
  • 2-3 laski rabarbaru
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 filet z kurczaka
  • 4-5 plasterków szynki dojrzewającej
  • cytryna

Przygotowanie:

Avocado obieramy, pozbawiamy pestki, połowę miksujemy z maślanką, resztę kroimy w kostkę i dodajemy do środka. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżą miętą i sokiem z cytryny. Rabarbar kroimy w plastry, wykładamy na blaszkę, polewamy miodem, przykrywamy folią i wstawiamy na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Filety z kurczaka oprószamy solą, pieprzem i owijamy szynką suszoną. Smażymy z każdej strony do momentu aż szynka będzie chrupiąca i kurczak usmażony. Tak przygotowanego podajemy do avocado w maślance i rabarbarze w dodatku.

Fot. Bartosz Krupa / East News

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości