Zimna zupa z avocado, arbuza, melona, rzodkiewki ze smażonym halibutem
Składniki:
- 700 g filetu z halibuta lub innej ryby
- masło klarowane
- 1/2 średniego arbuza
- 2 awokado
- 1 pęczek rzodkiewki
- 3 ogórki gruntowe
- 1 cytryna
- kolendra świeża
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 papryczka ostra świeża
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- ocet jabłkowy
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Ogórki umyte bez obierania kroimy w plasterki. Rzodkiewki kroimy na mniejsze kawałki, plasterki, ćwiartki. Połowę arbuza miksujemy, dodajemy kilka kropel octu, oleju, soku z cytryny, skórkę z cytryny, przyprawy. Robimy dosyć gęsty sos do naszej zupy. Pozostałego arbuza rwiemy dosłownie na mniejsze kawałki, pozbawiamy pestek. Podobnie rwiemy dojrzałe avocado. I jeszcze melon, który kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i owoce poza avocado wrzucamy do arbuzowego gaspacho. Mieszamy i mocno schładzamy, przed podaniem posypujemy porwanym avocado i kolendrą. Rybę sprawiamy solą, pieprzem i układamy na pergaminie z rozgrzanym masłem, żeby ryba nam nie przywarła do patelni i łatwo można było ją przełożyć na drugą stronę.
Fot. Bartosz Krupa / East News
>>> Zobacz także:
- Chłodnik, czyli idealna zupa na gorące dni. Jak przygotować go z buraków lub ogórków?
- Zalewajka, salceson z indyka, rurka z kremem i truskawkami. Andrzej Polan i szalone lata 80. i 90. w kuchni
- Sałaty i dressingi - najlepsze przepisy Piotra Kucharskiego
Zimna zupa z buraka, z duszonym indykiem i sadzoną pajdą
Składniki:
- 4 młode buraki
- 2 ogórki gruntowe
- 1 pęczek rzodkiewki
- szczypiorek
- koperek
- 1 l kefiru
- 250 ml śmietanki 36 proc.
Przygotowanie:
Buraki gotujemy w małej ilości wody z solą i cukrem, pod koniec dodając ocet dla odzyskania koloru. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa kroimy, dodajemy do buraków pokrojonych, jeszcze kefir, śmietanka, przyprawy, koper, natka i wszystko wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- 1 kg filetu indyka
- 2 cebule
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Indyka kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, obsypujemy solą, pieprzem i przesmażamy na maśle z dwóch stron na złoty kolor. Zalewamy rosołem lub wodą i dusimy do miękkości.
- pieczywo rustykalne
- 4 jajka
- sól, pieprz
- 300 g sera żółtego
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z przyprawami, obtaczamy w tym kromki chleba i smażymy na maśle na złoty kolor. Na usmażoną kromkę wykładamy porcję miękkiego indyka, posypujemy serem i chwilę zapiekamy. Podajemy na zimnej zupie z buraka.
Fot. Bartosz Krupa / East News
Avocado w maślance, rabarbar w miodzie, kurczak i szynka dla kontrastu
Składniki:
- 4 dojrzałe awokado
- 1 l maślanki
- kolendra świeża
- 2-3 laski rabarbaru
- 2-3 łyżki miodu
- 1 filet z kurczaka
- 4-5 plasterków szynki dojrzewającej
- cytryna
Przygotowanie:
Avocado obieramy, pozbawiamy pestki, połowę miksujemy z maślanką, resztę kroimy w kostkę i dodajemy do środka. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżą miętą i sokiem z cytryny. Rabarbar kroimy w plastry, wykładamy na blaszkę, polewamy miodem, przykrywamy folią i wstawiamy na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Filety z kurczaka oprószamy solą, pieprzem i owijamy szynką suszoną. Smażymy z każdej strony do momentu aż szynka będzie chrupiąca i kurczak usmażony. Tak przygotowanego podajemy do avocado w maślance i rabarbarze w dodatku.
Fot. Bartosz Krupa / East News
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN