Dynia faszerowana pęczakiem, wędlinami i ziołami
Składniki:
1 dynia np. hokkaido
szklanka ugotowanego pęczaku
100 g ogonówki
100 g karczka
100 g schabu
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g żółtego ostrego sera
1 łyżka tymianku, ½ łyżki pieprzu ziołowego
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie: Na maśle zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj płatki czosnku oraz pokrojone mięso smaż kilka minut. Następnie połącz z pęczakiem oraz startym żółtym serem. Dopraw do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Przełóż farsz do dyni przeciętej na pół i pozbawionej miąższu oraz nasion. Piecz około 60 minut w temperaturze 160 stopni C.
Smażony sandacz na purée z dyni z czarnuszką i emulsją z natki pietruszki
Składniki:
puree :
20 g masła
2 szalotki
1 ząbek czosnku
odrobina suszonego tymianku
świeży obrany i starty imbir
1/2 kg obranej i pokrojonej dyni
płaska łyżeczka miodu
łyżka octu jabłkowego
bulion warzywny
sól, pieprz
emulsja:
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
100g oliwy
kilka kropel soku z cytryny
odrobina soli
ryba:
2 filety z sandacza (300g)
mąka pszenna do oprószenia
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
1/3 łyżeczki czarnuszki
Przygotowanie:
• Krok 1
W rondlu, na delikatnie rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną szalotkę oraz czosnek.
• Krok 2
Na ostatnie kilkanaście sekund smażenia dodaj tymianek oraz imbir.
• Krok 3
Dodaj kawałki dyni oraz miód i ocet. Zalej bulionem duś do miękkości dyni.
• Krok 4
Następnie całość zmiksuje ręcznym blenderem. Jeżeli puree jest zbyt rzadkie, pogotuj je na małym gazie, aż nieco odparuje
• Krok 5
Przemyj blender i w wąskim i wysokim naczyniu miksuj 2 minuty wszystkie składniki na emulsję.
• Krok 6
Kawałki ryby posól, a następnie oprósz mąką.
• Krok 7
Na patelni rozgrzej olej (nie za mocno) i ułóż na nim kawałki ryby. Smaż po 2 – 3 minuty z każdej strony. Pod koniec dopraw pieprzem.
• Krok 8
Na talerz wyłóż puree, ułóż na nim po kawałku ryby. Następnie udekoruj całość czarnuszką i emulsją. Jako dodatek wystąpiły ziemniaczki oraz brukselki.
Krem z dyni i wędzonych śliwek podany z bekonowymi chipsami
Składniki:
kilka plastrów surowego boczku
4 łyżki oliwy lub klarowanego masła
1 duża cebula, obrana i pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku posiekane
50 g posiekanych suszonych śliwek
1 kg obranej i pokrojonej dyni
1,5 bulionu warzywnego
sól
odrobina zmielonej gałki muszkatołowej
łyżka octu balsamicznego
kilka gałązek świeżego majeranku
pieprz
Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na papierze do pieczenia ułóż plastry boczku, i piecz kilka minut do zrumienienia. Odstaw do ostygnięcia. W garnku rozgrzej delikatnie tłuszcz, dodaj cebulę i kiedy ta się zeszkli dorzuć czosnek oraz śliwki. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, następnie dodaj dynię, a całość zalej bulionem. Posól i gotuj przez paręnaście minut (do miękkości składników). Dopraw gałką, octem, majerankiem oraz pieprzem. Całość zmiksuj. Udekoruj chipsami z bekonu. Świetnym dodatkiem jest pesto z natki pietruszki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN