Ser koryciński w kuchni - przepisy Mikołaja Reya

Poznajcie przepisy na ulubione serowe dania Mikołaja Reya: burger, zapiekanka, spring rollsy i przekładaniec!

Zobacz też: Kuchnia na poprawę nastroju - przepisy Lary Gessler >>> Zapiekanka ser Koryciński, ser pleśniowy , gruszka i pesto bazyliowo/miętowy

  • bagietka
  • ser koryciński
  • Ser pleśniowy Roquefort
  • gruszka
  • Cukier
  • Masło
  • Czerwone winogrona
  • Rukola
  • Świeża bazylia i mięta
  • Oliwa z oliwek
  • Orzechy włoskie

Bagietkę delikatnie smarować masłem, gruszkę pokroić na malutkie kawałki i macerować w cukrze. Na bagietce dać kawałki gruszki, kawałki sera korycińskiego (np. z czarnuszką) i pleśniowego zapiec około 5 min 180°, bagietka musi być chrupka i sery topione. Wyjąć z pieca i dodać pesto bazyliowo miętowy (miksowana bazylia z miętą kilka orzechów włoskich i odrobinę oliwę z oliwek), świeżą rukole i kawałki winogrona.

Zobacz też: Przepis na sałatkę z rukolą i gruszką w 5 minut >>>

Przykładaniec „mille feuilles” z sera korycińskiego, szynki parmeńskiej i tatar z pomidorów

  • Ser koryciński
  • Szynka parmeńska
  • Pomidory
  • Orzechy włoskie
  • Świeża bazylia
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet balsamiczny

Pokroić 2 identyczne prostokątny kawałki sera o grubości do 3 mm, położyć kawałek szynki parmeńskiej tak by idealnie pokryć ser z jednej strony. Posypać pokruszonymi orzechami. Pokroić obrany pomidor w kosteczkę bez gniazda nasienie, delikatnie doprawić solą, oliwą i octem. Położyć warstwę pomidorów na orzechach przykryć całość drugim kawałkiem sera, udekorować świeżą bazylia.

Zobacz też: Szafran to afrodyzjak! Jak go stosować w kuchni i lecznictwie? >>>

Spring Rolls, ser koryciński, koper włoski, truskawki, czarnuszka

  • Papier ryżowy
  • Ser koryciński
  • Sałata lodowa
  • Koper włoski
  • Zielony jabłko granny smith
  • Truskawki
  • Czarnuszka

Papier namoczyć, położyć trochę drobno posiekanej sałaty lodowej, koper włoski i zielony jabłko pokrojony w „julienne” (cienkie paski), kilka kawałków truskawek, posypać czarnuszka i rolować całość.

Zobacz też: Przepis na żurek, który zachwycił Stinga >>>

Burger z pieczonym burakiem i grillowanym serem korycińskim

  • Bułka do burgera
  • 170 g mielonego mięsa wołowego (około 15% tłuszczu)
  • Ostry Chutney z czerwonej cebuli
  • Sos majoli (majonez domowy, jogurt np. grecki, swieża pietruszka i koperek)
  • Burak upieczony w foli aluminiowej około 2 godziny 180°
  • Ser koryciński
  • Trochę rukoli

Bułkę przeciąć na 2 polówki, lekko grillować, steak usmażyć na krwisto (doprawić sól pieprz), kawałki sera grillować do lekkiej koloryzacji. Dolną polówkę smarować sosem majoli, położyć warstwę ostrego chutney i trochę rukoli, położyć steak, na mięsie położyć grillowany ser i 2 plastry pieczonego buraka. Zamknąć burger drugą polówką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości