Zobacz też: Kuchnia na poprawę nastroju - przepisy Lary Gessler >>> Zapiekanka ser Koryciński, ser pleśniowy , gruszka i pesto bazyliowo/miętowy
- bagietka
- ser koryciński
- Ser pleśniowy Roquefort
- gruszka
- Cukier
- Masło
- Czerwone winogrona
- Rukola
- Świeża bazylia i mięta
- Oliwa z oliwek
- Orzechy włoskie
Bagietkę delikatnie smarować masłem, gruszkę pokroić na malutkie kawałki i macerować w cukrze. Na bagietce dać kawałki gruszki, kawałki sera korycińskiego (np. z czarnuszką) i pleśniowego zapiec około 5 min 180°, bagietka musi być chrupka i sery topione. Wyjąć z pieca i dodać pesto bazyliowo miętowy (miksowana bazylia z miętą kilka orzechów włoskich i odrobinę oliwę z oliwek), świeżą rukole i kawałki winogrona.
Zobacz też: Przepis na sałatkę z rukolą i gruszką w 5 minut >>>
Przykładaniec „mille feuilles” z sera korycińskiego, szynki parmeńskiej i tatar z pomidorów
- Ser koryciński
- Szynka parmeńska
- Pomidory
- Orzechy włoskie
- Świeża bazylia
- Oliwa z oliwek
- Ocet balsamiczny
Pokroić 2 identyczne prostokątny kawałki sera o grubości do 3 mm, położyć kawałek szynki parmeńskiej tak by idealnie pokryć ser z jednej strony. Posypać pokruszonymi orzechami. Pokroić obrany pomidor w kosteczkę bez gniazda nasienie, delikatnie doprawić solą, oliwą i octem. Położyć warstwę pomidorów na orzechach przykryć całość drugim kawałkiem sera, udekorować świeżą bazylia.
Zobacz też: Szafran to afrodyzjak! Jak go stosować w kuchni i lecznictwie? >>>
Spring Rolls, ser koryciński, koper włoski, truskawki, czarnuszka
- Papier ryżowy
- Ser koryciński
- Sałata lodowa
- Koper włoski
- Zielony jabłko granny smith
- Truskawki
- Czarnuszka
Papier namoczyć, położyć trochę drobno posiekanej sałaty lodowej, koper włoski i zielony jabłko pokrojony w „julienne” (cienkie paski), kilka kawałków truskawek, posypać czarnuszka i rolować całość.
Zobacz też: Przepis na żurek, który zachwycił Stinga >>>
Burger z pieczonym burakiem i grillowanym serem korycińskim
- Bułka do burgera
- 170 g mielonego mięsa wołowego (około 15% tłuszczu)
- Ostry Chutney z czerwonej cebuli
- Sos majoli (majonez domowy, jogurt np. grecki, swieża pietruszka i koperek)
- Burak upieczony w foli aluminiowej około 2 godziny 180°
- Ser koryciński
- Trochę rukoli
Bułkę przeciąć na 2 polówki, lekko grillować, steak usmażyć na krwisto (doprawić sól pieprz), kawałki sera grillować do lekkiej koloryzacji. Dolną polówkę smarować sosem majoli, położyć warstwę ostrego chutney i trochę rukoli, położyć steak, na mięsie położyć grillowany ser i 2 plastry pieczonego buraka. Zamknąć burger drugą polówką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN