Szafran to afrodyzjak! Jak go stosować w kuchni i lecznictwie?

Szafran - najdroższa przyprawa świata. Kosztuje ok. 30 tysięcy złotych za kilogram. Ta drogocenna przyprawa ma wiele zastosowań w kuchni i lecznictwie. Jak używać szafranu? O szafranie rozmawialiśmy w studiu Dzień Dobry TVN z Agnieszką Cegielską.
  • Dlaczego szafran jest taki drogi?
    • Jakie właściwości ma szafran? Szafran w kuchni
      • Szafran w lecznictwie
        • Czy są jakieś przeciwwskazania? Kto nie powinien używać szafranu? Czy dzieci mogą jeść szafran?

          Zobacz też: Zupa koperkowa z szafranem. Przepis

          Dlaczego szafran jest taki drogi?

          Szafran to jedna z najdroższych przypraw świata. Kilogram szafranu kosztuje ok. 30 tysięcy złotych. Tak wysoka cena szafranu wynika z tego, że aby wyprodukować kilogram szafranu potrzebujemy aż 150 tysięcy kwiatów! Szafran jest zbierany i przetwarzany ręcznie, to dodatkowo wpływa na jego bardzo wysoką cenę. Na szczęście, aby szafran był już wyczuwalny w daniu, wystarczy że użyjemy zaledwie dwóch, trzech "niteczek" - taka ilość nada potrawie aromat i kolor.

          Jakie właściwości ma szafran? Szafran w kuchni

          Szafran był już używany w starożytności przez Sumerów i Greków, w sumie od ponad pięciu tysięcy lat. Smak szafranu jest korzenny, gorzki, lekko ostry, piżmowy. Aby w pełni poczuć smak i aromat szafranu, należy przed użyciem go w potrawie namoczyć w zimnej wodzie, a dopiero na sam koniec dodać do dania. Z ilością szafranu należy uważać - ponieważ nawet niewielka jego ilość może spowodować, że potrawa będzie zbyt gorzka.

          Szafran ma w sobie dużo potasu, magnezu.

          Co ciekawe, szafran stosowany w za dużych ilościach może być nawet śmiertelny! Śmiertelna jednorazowa dawka szafranu wynosi 20 gramów!

          Szafran będzie pasować idealnie do dań z ryżem, można go dodać np. do kawy albo do chleba. Szafran świetnie zgra się z kuchnią hiszpańską - dodany do paelli nada jej niesamowity aromat. Spróbujcie też dodać odrobinę szafranu do owoców morza czy do warzyw takich jak pomidory, fenkuły, szparagi.

          Szafran nadaje się również do używania go w deserach. Spróbujcie dodać odrobinę szafranu do puddingów, włoskiej panna cotty i lodów.

          Szafran w lecznictwie

          Szafran ma również wiele właściwości leczniczych. Kiedy można go stosować?

          • Szafran ma właściwości przeciwzapalne.
            • Szafran ma działanie przeciwdepresyjne - idealne jesienią i zimą. Należy jednak pamiętać, że szafran nie zastąpi w stu procentach leków. Jest jedynie pomocą naturalną.
              • Szafran jest również afrodyzjakiem - pobudza erekcję.
                • Szafran działa również pozytywnie na niepłodność mężczyzn.

                  Czy są jakieś przeciwwskazania? Kto nie powinien używać szafranu?

                  Na pewno kobiety w ciąży nie powinny używać szafranu, ponieważ szafran może pobudzać skurcze macicy. Również osoby z wahaniami nastroju powinny uważać i nie używać szafranu w nadmiarze. Oczywiście, tak jak pisaliśmy wcześniej, szafran ma działanie antydepresyjne, jednak należy pamiętać, że osoby z głęboką depresją nieleczoną w żaden sposób, nie powinny same eksperymentować z tą przyprawą.

                  Czy dzieci mogą jeść szafran? Tak, oczywiście w umiarze.

                  Zobacz też:

                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości