Materiał promocyjny

W kuchni DDTVN czas na dania z botwinką

Trwa sezon na botwinkę, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował pyszne dania z młodych liści i korzenia buraka bazujące na pasteryzowanym bulionie warzywnym. Na naszym stole pojawiły się: chłodnik, tarta z botwinką, a także sałatka z glazurowanej botwinki i kaszy gryczanej.

Chłodnik / BULION WARZYWNY

Składniki:

  • 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
  • 600 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 duży pęczek botwinki z młodymi i małymi buraczkami
  • 1 litr wody
  • 4-6 szt małych ogórków gruntowych
  • pęczek rzodkiewek
  • świeży koperek
  • 1 cytryna
  • cukier do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka gotowane na twardo (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Umyte łodygi z buraka drobno posiekaj. Obierz buraczki ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż wszystko do garnka, zalej wodą tak aby pokryła składniki i zagotuj. Dodaj 2 łyżki bulionu warzywnego, wymieszaj i gotuj aż płyn wyparuję. Zde-jmij z garnka i odstaw do miski do ostygnięcia. Ostygnięte buraczki wymieszaj z jogurtem. Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyciśnij z nadmiaru wody i wymieszaj z buraczkami i jogurtem. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Na koniec dodaj posiekanego koperku oraz liście botwinki. Odstaw do lodówki na godzinę. Możesz serwować z jajkami na twardo.

Fot. Tomasz Urbanek / East News

>>> Zobacz także:

Tarta z botwinką / BULION WARZYWNY

Składniki na jedną tartę o średnicy 26 cm:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki zimnej wody

Dodatki:

  • 2 łyżki pasteryzowanego bulionu warzywnego Winiary
  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 jajka
  • 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami
  • 80 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki prażonych orzeszków pinii (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj masło i wyrób kruszonkę. Dolej tyle wody ile mąka weźmie i szybko uformuj ciasto (uwaga, nie wyrabiaj go za długo, im krócej tym le-piej). Zawiń ciasto w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę. Umyte łodygi z buraka drobno posiekaj. Buraczki obierz ze skóry i pokrój je w kawałki. Włóż buraczki do garnka, zalej wodą tak aby pokryła buraczki i zagotuj. Dodaj 2 łyżki bulionu warzywnego i gotuj aż płyn wyparuje. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Ubij jajka i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij ciasto z lodówki, ro-zwałkuj na 0,5 cm placek. Przełóż do foremki wcześniej smarowanej masłem i oprószonej mąką. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do rozgrzanego do 180 st. C pie-karnika. Piecz na złoty kolor ok. 15 min. Wyjmij ciasto, wyłóż ugotowanymi buraczkami oraz posiekanymi łodygami i liśćmi botwinki. Ser gorgonzola podziel na kawałki. Posyp tartę serem i prażonymi orzeszkami pinii. Całość zalej masą śmietankową. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz ok. 35-40 min. lub do suchego paty-czka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia kilka minut.

Sałatka z glazurowanej botwinki i kaszy gryczanej / BULION WARZYWNY

Składniki:

  • 2,5 łyżki pasteryzowanego bulionu warzywnego Winiary
  • 100 g kaszy gryczanej
  • pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 20 g masła
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki orzechów laskowych prażonych i posiekanych
  • 50 g sera gorgonzola
  • świeży tymianek
  • świeży szczypiorek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę zalej wodą tak, aby pokryła ją na 2 cm. Zagotuj i dodaj 1,5 łyżki bulionu warzywnego. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Od-staw do ostygnięcia. Oderwij listki botwinki od łodyg. Obierz buraczki ze skóry i pokrój w ćwiartki. Włóż buraczki do rondelka, zalej wodą tak aby pokryła buraczki i zagotuj. Dodaj 2 łyżki bulionu warzywnego i gotuj aż płyn wyparuję. Dodaj masło, miód i podsmaż chwilę cały czas obtaczając buraczki w maśle i miodzie. Pod koniec dodaj świeży tymianek i wymieszaj.

Do miski wsyp ostygniętą kaszę gryczaną. Liście botwinki zwiń w rulonik i posiekaj w cienkie paseczki. Zostaw kilka listków do dekoracji. Posiekaj szczypiorek. Wymieszaj kaszę z posiekanymi liśćmi botwinki, szczypiorkiem, prażonymi orzechami laskowymi, oliwą i octem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Serwuj sałaty na talerzach. Dodaj ciepłe glazurowane buraczki, kawałki sera gorgonzola, udekoruj liśćmi botwinki. Serwuj od razu.

Fot. Tomasz Urbanek / East News

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości