Jajka nabite pieczarkami, koprem i gorczycą na dwa sposoby
Składniki:
20 jajka wiejskie
20 pieczarek
4 łyżki musztardy rosyjskiej
Pieprz, sól
Koperek
Bułka tarta
Szczypiorek
200 g masła
2 łyżki śmietany
Olej do smażenia
Sałata masłowa
4 szt Ogórki kiszone
Majonez, chrzan
Przygotowanie:
Jajka gotujemy w skorupkach, lekko studzimy i połowę przekrawamy ostrym nożem na połówki. Łyżką wyjmujemy środki, drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Pieczarki przesmażamy na maśle do momentu aż pieczarki całkowicie odparują i lekko zaczną się rumienić. Dodajemy cebulę dymkę. Grzyby suszone miksujemy w młynku do kawy i puder dodajemy do pieczarek. Pieczarki przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy do jajek. Doprawiamy musztardą, solą, pieprzem, koperkiem i śmietaną. Dla uzyskania lepszej konsystencji dodajmy jedno surowe jajko do farszu. Farszem wypełniamy skorupki z jajek, panierujemy w bułce i smażymy na maśle. Drugą połowę jajek obieramy ze skorupek, przekrawamy na połówki, wyjmujemy żółtka, doprawiamy majonezem, chrzanem, dodajemy pieczarki smażone, koperek, szczypiorek, musztardę i kiszonego ogórka. Białka obtaczamy w mące, jajku, bułce tartej i obsmażamy na oleju na złoty kolor. Faszerujemy farszem i podajemy na sałacie masłowej.
Strucla z jajkami, białą kiełbasą i kapustą lub tarta z kapustą i sadzonymi do filiżanki żurku
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
6 szt białej kiełbasy surowej
10 szt jajek wiejskich
Kapusta młoda
2 szt cebuli
2 szt jabłek
100 g śliwek suszonych
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
Czarnuszka
Jajko
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Białą kiełbasę pozbawiamy osłonek i przesmażamy na patelni na chrupiąco. Na drugiej patelni przesmażamy cebulę i posiekaną zblanszowaną młodą kapustę. Do kapusty dodajemy pokrojone jabłko, śliwki, koperek. studzimy farsz. Wystudzony wykładamy na ciasto francuskie, następnie kładziemy wysmażoną kiełbasę białą, jajka na twardo posiekane. Zwijamy struclę, smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy. Drugi płat ciasta smarujemy jajkiem, wykładamy kapustę i zapiekamy, na wierzch prze podaniem układamy sadzone jajka, posypujemy koprem i szczypiorkiem.
Salami czekoladowe
Składniki:
250 g mleka w proszku
0,5 szklanki cukru
100 g masła
6 łyżek kakao rozpuszczalnego
0,5 szklanki wody
Herbatniki maślane
Żurawina suszona
Orzechy laskowe
Morele suszone
Cukier puder
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, dodajemy kakao rozpuszczone w wodzie, dodajemy cukier. Kiedy masa ładnie nam się połączy dodajemy mleko w proszku. Kiedy masa przestygnie dodajemy bakalie, pokruszone herbatniki. Masę zwijamy w folii spożywczej. Kiedy zastygnie obtaczamy w cukrze pudrze.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN