W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował wielkanocne jaja nabite pieczarkami, koprem i gorczycą, struclę z jajem i białą kiełbasą, a na deser salami czekoladowe. Macie ochotę? Skorzystajcie z przepisów Andrzeja.
W Wielki Czwartek odwiedziliśmy plebanię w Prószkowie nieopodal Opola. Mateusz Hładki spotkał się tam z proboszczem tamtejszej parafii i Panią Zenobią, by porozmawiać o wielkanocnych potrawach. Nasi gospodarze przygotowali m.in.: schab ze śliwką, jajka nadziewane i tradycyjny żurek z kiełbasą. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego na Wielkanoc zawsze podaje się żur? W czym tkwi sekret tradycyjnego żurku wielkanocnego? Czym Pani Zenobia faszeruje świąteczne jajka? Czy w Waszych domach świąteczne potrawy przygotowuje się w podobny sposób?