W naszej kuchni pyszne dania z cukinii: leczo, placki i ciasto

Nadszedł czas na cukinię, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska przygotowała pyszne dania z tym właśnie warzywem: placuszki z cukinii, leczo z cukinii i ciasto z cukinii. Palce lizać

Placuszki z cukinii z ricottą i cytryną

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 250 g ricotty
  • jajko
  • łyżka posiekanej świeżej mięty
  • cytryna
  • 1/2 - 1 szklanki mąki pszennej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i ścieramy ze skórką na grubych oczkach tarki. Na sitku dokładnie odciskamy ją z nadmiaru soku, dzięki czemu placuszki będą bardziej chrupiące i nie będziemy musieli dodawać zbyt wiele mąki. W dużej misce mieszamy ze sobą na gładko ser ricotta, jajko, posiekaną miętę, skórkę startą z cytryny, a także odciśnięte wiórki cukiniowe.

Dodajemy na początek połowę szklanki mąki i mieszamy. Ciasto ma przypominać konsystencją ciasto na placki ziemniaczane. Jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy stopniowo mąkę i sprawdzamy gęstość. Ciasto doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy około 1/2 cm warstwę oliwy z oliwek, a gdy nabierze odpowiedniej temperatury wykładamy po łyżce ciasta, lekko rozpłaszczamy i smażymy na średnim ogniu z obu stron aż placuszki zrobią się złote i chrupiące. Po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych. Podajemy skropione sokiem z cytryny, z dodatkową porcją ricotty na słodko (z miodem, orzechami i owocami) lub na słono (z pieprzem, solonymi pistacjami i grillowanymi warzywami).

Fot. Bartosz Krupa / East News

>>> Zobacz także:

Leczo z grillowanej cukinii i papryki z pulpecikami

Składniki:

Leczo:

  • 3 średnie cukinie
  • 3 papryki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • cebula
  • 4 łodyżki selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 - 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1-2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
  • sól, pieprz, cukier
  • koperek i świeże pieczywo do podania

Pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • jajko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cukinie myjemy i kroimy w kostkę (nie za drobną). Wykładamy na blachę do pieczenia, polewamy 3 łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Obok cukinii lub na kratce poziom wyżej układamy skórką do góry przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych papryki. Wstawiamy do nagrzanego do 250 st. C piekarnika z włączoną funkcją grill i pieczemy około 20 minut. Skóra na paprykach powinna zrobić się czarnawa, a cukinie ładnie przyrumienione. Wyjmujemy warzywa z pieca, paprykę przekładamy do miski i przykrywamy, odstawiamy na bok.

Gdy warzywa się pieką, siekamy cebulę i podsmażamy ją w szerokim garnku na pozostałej oliwie. Po 2-3 minutach dodajemy również drobno pokrojony seler naciowy. Smażymy na średnim ogniu około 4-5 minut. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz słodką i ostrą mieloną paprykę. Mieszamy przez 1-2 minuty, dokładamy koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze minutę. Po tym czasie zalewamy wszystko bulionem lub wodą. Jeśli lubimy gęste leczo, dodajemy jedynie szklankę płynu.

Przygotowujemy pulpeciki - w misce mieszamy ze sobą mięso mielone, bułkę tartą, gęstą śmietanę, mleko, jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, tarty parmezan oraz sól i pieprz (do smaku). Masę wyrabiamy dłonią, po czym formujemy niewielkie klopsiki. Gdy sos w garnku bulgocze układamy na nim pulpeciki, garnek przykrywamy pokrywką i dusimy razem około 15-20 minut.

Po tym czasie obieramy paprykę ze skórki (powinna odchodzić z łatwością) i kroimy w kostkę. Paprykę i cukinię (oraz wszelkie sosy z pieczenia) dodajemy do sosu z pulpecikami, mieszamy i dusimy razem około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Podajemy posypane koperkiem i ze świeżym pieczywem, który zbierze resztki sosu.

Fot. Bartosz Krupa / East News

Ciasto z cukinii z gorzką czekoladą i pomarańczą

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3 szklanki cukinii startej na grubych oczkach tarki
  • 3/4 szklanki oleju
  • pomarańcza
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę, kakao, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy na gładko jajka, olej, skórkę otartą z całej pomarańczy i sok z połowy owocu. Łączymy ze sobą zawartość obu misek wraz z posiekanymi orzechami i czekoladą, i mieszamy tylko do połączenia składników. Przygotowujemy formę do ciasta - smarujemy ją masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Ciasto najlepiej wychodzi pieczone w formie o kształcie wieńca. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 175 st. C przez około 55-60 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem albo polane polewą czekoladową ze startą skórką pomarańczy.

Fot. Bartosz Krupa / East News

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości