Faszerowana cukinia, ziemniak i kapusta. Najlepsze przepisy Andrzeja Polana

Poznaj przepisy na faszerowanego ziemniaka, faszerowaną cukinię i... faszerowaną kapustę!

Zobacz też:

Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!

PRZEPISY:

Ziemniak faszerowany serem, sałatka z fasolki, kukurydzy, cebuli, pomidorów i oliwek

  • 10 ziemniaków
  • twaróg wędzony
  • 1 pęczek zielonej cebuli
  • 100 g ser dojrzewający
  • koper
  • pieprz czarny, sól
  • boczek wędzony w plastrach (surowy)

Ziemniaki wrzucamy do wody, gotujemy na wpół miękko. Podgotowane przekładamy do zimnej wody, studzimy. Na patelni przesmażamy cebulkę, łączymy z twarogiem, serem dojrzewającym. Ziemniaki przekrawamy, środki wydrążamy łyżeczką , drobno siekamy i dodajemy do twarogu. Jeszcze koperek, spora ilość pieprzu czarnego. Farszem wypełniamy ziemniaki, owijamy boczkiem i wstawiamy do pieczenia.

  • 1 puszka kukurydzy
  • 120 g fasolki szparagowej
  • czerwona cebula
  • 3-4 pomidory dobre polskie
  • czarne oliwki
  • olej słonecznikowy
  • ocet winny

Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy sparzoną fasolkę zieloną pokrojoną na małe kawałki, kukurydzę, oliwki, cebulę czerwoną. Z oleju, octu i musztardy przygotowujemy sos i dodajemy do warzyw. Upieczone ziemniaki podajemy na warzywach

Cukinia faszerowana jabłkami otoczona mięsem

  • 4 cukinie
  • świeża szałwia
  • 2 jabłka
  • chrzan śmietankowy
  • ricotta
  • masło

Z cukinii wydrążamy środki i kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w podobną kostkę co cukinię. Na maśle klarowanym przesmażamy cukinię, jabłka, dodajemy szałwię. Lekko przestudzamy i łączymy z serem ricotta wymieszanym z chrzanem. Doprawiamy pieprzem i farszem wypełniamy cukinię.

  • 800 g mięsa z łopatki wołowej
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki jogurtu gęstego
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Mięso mielimy w maszynce do mięsa, łączymy z przesmażoną cebulą, i pozostałymi składnikami. Wyrabiamy wszystko na spójną masę. Na pergamin wykładamy masę mięsną i kładziemy do środka cukinię. Zwijamy niczym pieczeń rzymską. Wstawiamy do pieczenia.

  • 3-4 pomidory
  • czerwona cebula
  • olej słonecznikowy
  • sól, pieprz
  • ocet winny
  • skórka z cytryny

Pomidory kroimy w drobną kostkę, dodajemy cebule, olej, ocet winny, skórkę z cytryny, pieprz i sól.

Kapusta faszerowana ziemniakami i kaszanką

  • 2 młode kapusty
  • 3-4 ziemniaki duże
  • 600 g kaszanki
  • 150 g kaszy jęczmiennej drobnej
  • natka pietruszki
  • 100 g pieczarki
  • 2-3 łyżeczki musztarda rosyjska
  • szczypiorek
  • 2 gazy bawełnianej

Ziemniaki kroimy w plastry najlepiej na szatkownicy, parzymy w gorącej wodzie z dodatkiem soli. Sparzone przekładamy do zimnej wody i odstawiamy do przestudzenia. Na patelni przesmażamy pieczarki dodajemy kaszę, chwilę razem smażymy i podlewamy sukcesywnie gorącą wodą. Kiedy tylko kasza będzie prawie miękka dodajemy szczypiorek, kaszankę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy musztardą, pieprzem czarnym. Dodajemy natkę pietruszki. Niedużą miskę wykładamy gazą. Na nią kładziemy 3-4 liście kapusty, plastry ziemniaka i kaszankę. Ponownie kładziemy porcje kapusty, ziemniaków i kaszanki. Gazą ściągamy naszą przekładankę w kulę, nadając jej kształt głowy kapusty. Wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Podajemy z sosem z chrzanu i śmietany.

  • 200 g chrzan śmietankowy
  • 500 ml śmietanki 36 proc
  • koperek

Śmietankę zagotowujemy, dodajemy chrzan, doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec spora ilość koperku.

Więcej:

Zobacz film: Przepis na faszerowaną cukinię, źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości