Zobacz też:
Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!
PRZEPISY:
Ziemniak faszerowany serem, sałatka z fasolki, kukurydzy, cebuli, pomidorów i oliwek
- 10 ziemniaków
- twaróg wędzony
- 1 pęczek zielonej cebuli
- 100 g ser dojrzewający
- koper
- pieprz czarny, sól
- boczek wędzony w plastrach (surowy)
Ziemniaki wrzucamy do wody, gotujemy na wpół miękko. Podgotowane przekładamy do zimnej wody, studzimy. Na patelni przesmażamy cebulkę, łączymy z twarogiem, serem dojrzewającym. Ziemniaki przekrawamy, środki wydrążamy łyżeczką , drobno siekamy i dodajemy do twarogu. Jeszcze koperek, spora ilość pieprzu czarnego. Farszem wypełniamy ziemniaki, owijamy boczkiem i wstawiamy do pieczenia.
- 1 puszka kukurydzy
- 120 g fasolki szparagowej
- czerwona cebula
- 3-4 pomidory dobre polskie
- czarne oliwki
- olej słonecznikowy
- ocet winny
Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy sparzoną fasolkę zieloną pokrojoną na małe kawałki, kukurydzę, oliwki, cebulę czerwoną. Z oleju, octu i musztardy przygotowujemy sos i dodajemy do warzyw. Upieczone ziemniaki podajemy na warzywach
Cukinia faszerowana jabłkami otoczona mięsem
- 4 cukinie
- świeża szałwia
- 2 jabłka
- chrzan śmietankowy
- ricotta
- masło
Z cukinii wydrążamy środki i kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w podobną kostkę co cukinię. Na maśle klarowanym przesmażamy cukinię, jabłka, dodajemy szałwię. Lekko przestudzamy i łączymy z serem ricotta wymieszanym z chrzanem. Doprawiamy pieprzem i farszem wypełniamy cukinię.
- 800 g mięsa z łopatki wołowej
- 2 jajka
- 2 cebule
- 2 łyżki jogurtu gęstego
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki bułki tartej
Mięso mielimy w maszynce do mięsa, łączymy z przesmażoną cebulą, i pozostałymi składnikami. Wyrabiamy wszystko na spójną masę. Na pergamin wykładamy masę mięsną i kładziemy do środka cukinię. Zwijamy niczym pieczeń rzymską. Wstawiamy do pieczenia.
- 3-4 pomidory
- czerwona cebula
- olej słonecznikowy
- sól, pieprz
- ocet winny
- skórka z cytryny
Pomidory kroimy w drobną kostkę, dodajemy cebule, olej, ocet winny, skórkę z cytryny, pieprz i sól.
Kapusta faszerowana ziemniakami i kaszanką
- 2 młode kapusty
- 3-4 ziemniaki duże
- 600 g kaszanki
- 150 g kaszy jęczmiennej drobnej
- natka pietruszki
- 100 g pieczarki
- 2-3 łyżeczki musztarda rosyjska
- szczypiorek
- 2 gazy bawełnianej
Ziemniaki kroimy w plastry najlepiej na szatkownicy, parzymy w gorącej wodzie z dodatkiem soli. Sparzone przekładamy do zimnej wody i odstawiamy do przestudzenia. Na patelni przesmażamy pieczarki dodajemy kaszę, chwilę razem smażymy i podlewamy sukcesywnie gorącą wodą. Kiedy tylko kasza będzie prawie miękka dodajemy szczypiorek, kaszankę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy musztardą, pieprzem czarnym. Dodajemy natkę pietruszki. Niedużą miskę wykładamy gazą. Na nią kładziemy 3-4 liście kapusty, plastry ziemniaka i kaszankę. Ponownie kładziemy porcje kapusty, ziemniaków i kaszanki. Gazą ściągamy naszą przekładankę w kulę, nadając jej kształt głowy kapusty. Wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Podajemy z sosem z chrzanu i śmietany.
- 200 g chrzan śmietankowy
- 500 ml śmietanki 36 proc
- koperek
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy chrzan, doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec spora ilość koperku.
Więcej:
- Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami
- Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy
- 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN