Przepisy kulinarne

Jak przekonać dzieci do warzyw? Smakołykami!

W kuchni Dzień Dobry TVN Damian Kordas i Katarzyna Zadka przygotowali proste i smaczne potrawy bazujące na warzywach. Zobaczcie, w jak prosty sposób mozna przemycić dzieciom w kuchni coś zdrowego!

Śniadanie: Pasta jajeczna z majonezem (4 porcje)

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary
  • szczypiorek
  • seler naciowy (1 sztuka)
  • 4 rzodkiewki
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 ogórki kiszone
  • pomidorki koktajlowe
  • sól i pieprz do smaku
  • Pieczywo ciemne pełnoziarniste

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 minut), wystudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach albo posiekaj. Rzodkiewki, paprykę oraz ogórek kiszony pokrój w drobną kostkę Wymieszaj wszystkie składniki w misce – jajka, majonez, przyprawy, łyżkę szczypiorku oraz pokrojone warzywa. Ciemne pieczywo posmaruj pastą jajeczną, podawaj z pomidorkami koktajlowymi i selerem naciowym.

II Śniadanie: Tortilla z kurczakiem, sałatą i marchewką (4 porcje)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • olej do podsmażenia
  • 100 g sałaty lodowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier, sól i pieprz (do smaku)
  • 1 marchew
  • 4 placki tortilli
  • sos czosnkowy Winiary (do smaku)

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka rozetnij w poprzek na pół i delikatnie rozbij na ok 1-1,5 cm plastry. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej na palniku patelnię z odrobiną oleju. Podsmaż plastry piersi kurczaka z obu stron, około 5 min z każdej na średnim ogniu/ średniej mocy kuchenki.

Mięso przełóż na deskę do krojenia i pokrój w cienkie paseczki.

Sałatę porwij na drobne kawałki i wymieszaj miseczce z sokiem z cytryny, solą i cukrem.

Marchewkę pokrój w cienkie słupki.

Na środku każdej z tortilli układaj sałatę, marchewkę, kawałki mięsa. Wszystko polej sosem czosnkowym WINIARY i zwiń ciasno w kształtne rulony, aby całość się nie rozpadała. Aby łatwiej zapakować do pudełka na drugie śniadanie, możesz je także przekroić na pół. Tortille może spakować w pudełko na II śniadanie.

>>> Zobacz też: Wielkanocne jajka na wiele sposobów. Kurze, kacze, gęsie, przepiórcze i strusie!

OBIAD: Kaszotto buraczkowe z kozim serem i orzechami włoskimi (4 porcje)

Składniki:

  • Kaszotto buraczkowe Winiary
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g koziego sera
  • 20 g masła
  • świeża mięta

Przygotowanie:

Wlej do garnka 900 ml zimnej wody, dodaj kaszę i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 min, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj zawartość saszetki z sosem, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 5 min, od czasu do czasu mieszając.

Zdejmij garnek z ognia, dodaj 20 g miękkiego masła, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 5 min.

Podawaj kaszotto posypane serem, pokruszonymi orzechami i listkami mięty.

>>> Zobacz też: Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego.

Podwieczorek: Sałatka owocowa z komosą ryżową (4 porcje)

Składniki:

  • ½ szkl. Komosy ryżowej – kaszy quinoa
  • 1 szkl. soku jabłkowego lub pomarańczowego
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 pomarańcza
  • po garści: malin, jeżyn i borówki amerykańskiej
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • (opcjonalnie) Ziarenka z połowy laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
  • Kilka listków mięty

Przygotowanie:

Do rondelka wlej sok. Dodaj pół szklanki wody oraz kaszę quinoa. Gotuj ok 10-15 minut aż quinoa spęcznieje. Po tym czasie odcedź komosę od płynu i odstaw do przestygnięcia.

Owoce dokładnie umyj, obierz i pokrój na kawałki. Wszystkie owoce wsyp do dużej miski.

Do soku wyciśniętego z pomarańczy dodaj sok z cytryny, wanilię (jeśli posiadasz) oraz miód. Dokładnie wymieszaj i polej dressingiem owoce. Sałatkę podawaj z łyżką komosy ryżowej oraz świeżą miętą.

>>> Zobacz też: Włoskie baby wielkanocne. Przepisy Cristiny Catese.

KOLACJA: Ratatuj - leczo warzywne (6 porcji)

Składniki:

  • 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • pieprz (do smaku)
  • oliwa (do smażenia)
  • bagietka pełnoziarnista
  • twarożek lub serek kanapkowy

Przygotowanie:

Cukinie, bakłażan i paprykę pokrój w dużą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.

W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj cukinię, bakłażan i paprykę i dokładnie całość wymieszaj. Smaż razem ok 5 min.

Po tym czasie dodaj bulion ze słoika oraz koncentrat pomidorowy. Uzupełnij szklanką wody oraz pozostałymi przyprawami. Duś całość razem ok 20 minut.

Przed podaniem dopraw solą i pieprzem oraz posyp natką pietruszki. Podawaj z bagietką pełnoziarnistą posmarowaną twarożkiem.

Co sądzisz o tym artykule?
67
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0