Śniadanie: Pasta jajeczna z majonezem (4 porcje)
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary
- szczypiorek
- seler naciowy (1 sztuka)
- 4 rzodkiewki
- ½ czerwonej papryki
- 2 ogórki kiszone
- pomidorki koktajlowe
- sól i pieprz do smaku
- Pieczywo ciemne pełnoziarniste
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 minut), wystudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach albo posiekaj. Rzodkiewki, paprykę oraz ogórek kiszony pokrój w drobną kostkę Wymieszaj wszystkie składniki w misce – jajka, majonez, przyprawy, łyżkę szczypiorku oraz pokrojone warzywa. Ciemne pieczywo posmaruj pastą jajeczną, podawaj z pomidorkami koktajlowymi i selerem naciowym.
II Śniadanie: Tortilla z kurczakiem, sałatą i marchewką (4 porcje)
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- olej do podsmażenia
- 100 g sałaty lodowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier, sól i pieprz (do smaku)
- 1 marchew
- 4 placki tortilli
- sos czosnkowy Winiary (do smaku)
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka rozetnij w poprzek na pół i delikatnie rozbij na ok 1-1,5 cm plastry. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej na palniku patelnię z odrobiną oleju. Podsmaż plastry piersi kurczaka z obu stron, około 5 min z każdej na średnim ogniu/ średniej mocy kuchenki.
Mięso przełóż na deskę do krojenia i pokrój w cienkie paseczki.
Sałatę porwij na drobne kawałki i wymieszaj miseczce z sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Marchewkę pokrój w cienkie słupki.
Na środku każdej z tortilli układaj sałatę, marchewkę, kawałki mięsa. Wszystko polej sosem czosnkowym WINIARY i zwiń ciasno w kształtne rulony, aby całość się nie rozpadała. Aby łatwiej zapakować do pudełka na drugie śniadanie, możesz je także przekroić na pół. Tortille może spakować w pudełko na II śniadanie.
>>> Zobacz też: Wielkanocne jajka na wiele sposobów. Kurze, kacze, gęsie, przepiórcze i strusie!
OBIAD: Kaszotto buraczkowe z kozim serem i orzechami włoskimi (4 porcje)
Składniki:
- Kaszotto buraczkowe Winiary
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g koziego sera
- 20 g masła
- świeża mięta
Przygotowanie:
Wlej do garnka 900 ml zimnej wody, dodaj kaszę i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 min, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj zawartość saszetki z sosem, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 5 min, od czasu do czasu mieszając.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj 20 g miękkiego masła, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 5 min.
Podawaj kaszotto posypane serem, pokruszonymi orzechami i listkami mięty.
>>> Zobacz też: Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego.
Podwieczorek: Sałatka owocowa z komosą ryżową (4 porcje)
Składniki:
- ½ szkl. Komosy ryżowej – kaszy quinoa
- 1 szkl. soku jabłkowego lub pomarańczowego
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 1 pomarańcza
- po garści: malin, jeżyn i borówki amerykańskiej
- 1 łyżka miodu
- sok z połowy cytryny
- (opcjonalnie) Ziarenka z połowy laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
- Kilka listków mięty
Przygotowanie:
Do rondelka wlej sok. Dodaj pół szklanki wody oraz kaszę quinoa. Gotuj ok 10-15 minut aż quinoa spęcznieje. Po tym czasie odcedź komosę od płynu i odstaw do przestygnięcia.
Owoce dokładnie umyj, obierz i pokrój na kawałki. Wszystkie owoce wsyp do dużej miski.
Do soku wyciśniętego z pomarańczy dodaj sok z cytryny, wanilię (jeśli posiadasz) oraz miód. Dokładnie wymieszaj i polej dressingiem owoce. Sałatkę podawaj z łyżką komosy ryżowej oraz świeżą miętą.
>>> Zobacz też: Włoskie baby wielkanocne. Przepisy Cristiny Catese.
KOLACJA: Ratatuj - leczo warzywne (6 porcji)
Składniki:
- 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 sztuki ziela angielskiego
- pieprz (do smaku)
- oliwa (do smażenia)
- bagietka pełnoziarnista
- twarożek lub serek kanapkowy
Przygotowanie:
Cukinie, bakłażan i paprykę pokrój w dużą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj cukinię, bakłażan i paprykę i dokładnie całość wymieszaj. Smaż razem ok 5 min.
Po tym czasie dodaj bulion ze słoika oraz koncentrat pomidorowy. Uzupełnij szklanką wody oraz pozostałymi przyprawami. Duś całość razem ok 20 minut.
Przed podaniem dopraw solą i pieprzem oraz posyp natką pietruszki. Podawaj z bagietką pełnoziarnistą posmarowaną twarożkiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF