Wielkanocne jajka na wiele sposobów. Kurze, kacze, gęsie, przepiórcze i strusie!

Jaja w kuchni – nie tylko kurze
Przepisy na jaja faszerowane. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował wielkanocne jajka w najrozmaitszych odsłonach. Co powiecie na jajka na zielono lub jaja z czerwonym farszem?

Jajka na zielono (awokado + szpinak)

Składniki na 4 porcje:

  • 10 jajek
    • 1 średniej wielkości, dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
      • pół ząbka czosnku
        • 4 pełne łyżki tartego, twardego sera np. gruyera
          • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
            • opakowanie szpinaku
              • sól i pieprz
                • 2 łyżki oliwy z oliwek

                  Przygotowanie:

                  Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Następnie obierz jajka i przekrój na pół. Żółtka włóż do miseczki, dodaj awokado, czosnek, tarty ser, natkę pietruszki oraz szpinak. Zmiksuj wszystko blenderem na gładki mus. Dopraw solą i pieprzem. Mus układaj na połówkach jajek i dekoruj resztą startego sera.

                  >>> Zobacz także: Wielkanocne przepisy wg Andrzeja Polana. Biała kiełbasa, pasztet i schab wędzony.

                  Jajka z czerwonym farszem

                  Składniki:

                  • 6 jajek
                    • ½ czerwonej papryki
                      • łyżeczka koncentratu pomidorowego
                        • ½ małej czerwonej cebuli
                          • garść rukoli
                            • 1 - 2 łyżki oliwy
                              • sól, pieprz

                                Przygotowanie:

                                Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół.

                                Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami, rukolą oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

                                >>> Zobacz także: Wielkanocne mazurki. Przepis na mazurka krok po kroku. Wypróbuj!

                                Jajka faszerowane selerem, szalotką i curry

                                Składniki:

                                • 6 jajek
                                  • garść zblanszowanego jarmużu
                                    • 1 – 2 szalotki
                                      • 1 kłącze selera naciowego
                                        • 1 małe awokado
                                          • po 1/3 łyżeczki curry i kurkumy
                                            • 1 łyżka jogurtu
                                              • sól, pieprz

                                                Przygotowanie:

                                                Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół. Jarmuż zblanszuj na wrzątku (3 minuty).

                                                Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

                                                >>> Zobacz też: Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego.

                                                Jajka faszerowane oliwkami i kawiorem

                                                Składniki:

                                                • 6 jajek
                                                  • mała czerwona cebula
                                                    • 2 łyżki czarnych oliwek
                                                      • łyżeczka czarnuszki
                                                        • kilka kropel oliwy
                                                          • sól, pieprz

                                                            Przygotowanie:

                                                            Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół.

                                                            Żółtka połącz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj osączone i posiekane oliwki. Całość dopraw solą, pieprzem oraz czarnuszką. Dolej oliwę i całość solidnie wymieszaj.

                                                            >>> Zobacz też: Śniadanie wielkanocne - przepisy Dawida Gaboriauda.

                                                            Sałatka z gęsim jajem, szparagami i boczkiem

                                                            Składniki:

                                                            • 5 plastrów boczku wędzonego parzonego
                                                              • 3 gęsie jaja
                                                                • 500 g zielonych szparagów
                                                                  • 50 g orzechów laskowych lub włoskich (pokruszonych)
                                                                    • 2 garście rukoli

                                                                      Dressing:

                                                                      • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                                                        • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
                                                                          • łyżeczka musztardy
                                                                            • sól, pieprz

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Jajka wyjmij z lodówki na minimum pół godziny przed gotowaniem. Włóż je do mocno osolonej, zimnej wody i gotuj przez 9 minut. Po ugotowaniu włóż do lodowatej.

                                                                              Boczek ułóż na patelni i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Szparagi gotuj w osolonym wrzątku przez kilka minut. Odcedź.

                                                                              Wszystkie składniki dressingu wymieszaj.

                                                                              Na talerzu wyłóż szparagi, jajka pokrój w ćwiartki i obok nich wyłóż boczek. Całość posyp orzechami i rukolą. Polej sosem.

                                                                              >>> Zobacz też: Dania z białą kiełbasą według Andrzeja Polana.

                                                                              Żurek, zupa klasyczna. Jednak po dodaniu tifteli można podać ją śmiało w trakcie eleganckich przyjęć.

                                                                              Żurek z tiftelami cielęcymi z jajkami przepiórczymi

                                                                              Składniki:

                                                                              • 1 kg białej kiełbasy
                                                                                • 2,5 l wody
                                                                                  • duży pęczek włoszczyzny
                                                                                    • 4 duże kapelusze suszonych podgrzybków
                                                                                      • 4 większe ziemniaki
                                                                                        • 6 liści laurowych
                                                                                          • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
                                                                                            • sól do smaku

                                                                                              Dodatkowo:

                                                                                              • 750 ml zakwasu na żurek
                                                                                                • majeranek
                                                                                                  • 3 ząbki czosnku
                                                                                                    • 1 duża cebula
                                                                                                      • śmietana do zabielenia
                                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                                          • 400 g mielonej cielęciny
                                                                                                            • 20 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo

                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                              Białą kiełbasę, liście laurowe i warzywa zalej zimną wodą. Zagotuj, dodaj sól, suszone grzyby, resztę przypraw. Zbierz szumowiny. Gotuj na małym ogniu 30 minut. Na ostatnich 10 minut dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Wyjmij kiełbasę i warzywa. Kiełbasę po przestudzeniu pokrój w plastry i przesmaż w oddzielnym naczyniu z posiekaną cebulą i czosnkiem. Przełóż z powrotem do garnka z wywarem. Cielęcinę wyrób kilka minut w dłoniach, uformuj małe kulki i do każde wepchnij jajko przepiórcze. Wlej zakwas, zamieszaj, dopraw i dosyp majeranku. Podgotuj około 10 minut. Na ostatnie 5 minut umieść w gotującym się żurku tiftele. Delikatnie zaciągnij śmietaną.

                                                                                                              Burger z kaczym jajem

                                                                                                              Składniki:

                                                                                                              • 200 gramów chudej wołowiny na osobę
                                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                                  • 2 duże bułki (oczywiście okrągłe)
                                                                                                                    • 1 cebula
                                                                                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                        • 1 duży dojrzały pomidor
                                                                                                                          • pikle lub ogórki konserwowe
                                                                                                                            • świeży majeranek
                                                                                                                              • 2 kacze jajka
                                                                                                                                • 4 liście sałaty masłowej

                                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                                  Mięso wyrób rękoma przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Bułki przekrój i zgrilluj. Cebulę posiekaj w piórka, ogórki pokrój w plastry. Jajka usmaż na patelni (jak sadzone).

                                                                                                                                  Na patelni usmaż kotlety, po 2 – 3 minuty. Bułki posmaruj wybranymi sosami. Ułóż liście sałaty, pomidor, kotlet i ogórki z cebulą. Na koniec wyłóż po jajku, dopraw solą, pieprzem i świeżym majerankiem.

                                                                                                                                  >>> Zobacz też: Prezydent Andrzej Duda piecze wielkanocne baby!

                                                                                                                                  Autor: Magdalena Gudowska

                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości