Wielkanocne jajka na wiele sposobów. Kurze, kacze, gęsie, przepiórcze i strusie!

Jaja w kuchni – nie tylko kurze
Przepisy na jaja faszerowane. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował wielkanocne jajka w najrozmaitszych odsłonach. Co powiecie na jajka na zielono lub jaja z czerwonym farszem?

Jajka na zielono (awokado + szpinak)

Składniki na 4 porcje:

  • 10 jajek
  • 1 średniej wielkości, dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
  • pół ząbka czosnku
  • 4 pełne łyżki tartego, twardego sera np. gruyera
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • opakowanie szpinaku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Następnie obierz jajka i przekrój na pół. Żółtka włóż do miseczki, dodaj awokado, czosnek, tarty ser, natkę pietruszki oraz szpinak. Zmiksuj wszystko blenderem na gładki mus. Dopraw solą i pieprzem. Mus układaj na połówkach jajek i dekoruj resztą startego sera.

>>> Zobacz także: Wielkanocne przepisy wg Andrzeja Polana. Biała kiełbasa, pasztet i schab wędzony.

Jajka z czerwonym farszem

Składniki:

  • 6 jajek
  • ½ czerwonej papryki
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • garść rukoli
  • 1 - 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół.

Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami, rukolą oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

>>> Zobacz także: Wielkanocne mazurki. Przepis na mazurka krok po kroku. Wypróbuj!

Jajka faszerowane selerem, szalotką i curry

Składniki:

  • 6 jajek
  • garść zblanszowanego jarmużu
  • 1 – 2 szalotki
  • 1 kłącze selera naciowego
  • 1 małe awokado
  • po 1/3 łyżeczki curry i kurkumy
  • 1 łyżka jogurtu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół. Jarmuż zblanszuj na wrzątku (3 minuty).

Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

>>> Zobacz też: Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego.

Jajka faszerowane oliwkami i kawiorem

Składniki:

  • 6 jajek
  • mała czerwona cebula
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • łyżeczka czarnuszki
  • kilka kropel oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół.

Żółtka połącz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj osączone i posiekane oliwki. Całość dopraw solą, pieprzem oraz czarnuszką. Dolej oliwę i całość solidnie wymieszaj.

>>> Zobacz też: Śniadanie wielkanocne - przepisy Dawida Gaboriauda.

Sałatka z gęsim jajem, szparagami i boczkiem

Składniki:

  • 5 plastrów boczku wędzonego parzonego
  • 3 gęsie jaja
  • 500 g zielonych szparagów
  • 50 g orzechów laskowych lub włoskich (pokruszonych)
  • 2 garście rukoli

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka wyjmij z lodówki na minimum pół godziny przed gotowaniem. Włóż je do mocno osolonej, zimnej wody i gotuj przez 9 minut. Po ugotowaniu włóż do lodowatej.

Boczek ułóż na patelni i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Szparagi gotuj w osolonym wrzątku przez kilka minut. Odcedź.

Wszystkie składniki dressingu wymieszaj.

Na talerzu wyłóż szparagi, jajka pokrój w ćwiartki i obok nich wyłóż boczek. Całość posyp orzechami i rukolą. Polej sosem.

>>> Zobacz też: Dania z białą kiełbasą według Andrzeja Polana.

Żurek, zupa klasyczna. Jednak po dodaniu tifteli można podać ją śmiało w trakcie eleganckich przyjęć.

Żurek z tiftelami cielęcymi z jajkami przepiórczymi

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 2,5 l wody
  • duży pęczek włoszczyzny
  • 4 duże kapelusze suszonych podgrzybków
  • 4 większe ziemniaki
  • 6 liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • 750 ml zakwasu na żurek
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • śmietana do zabielenia
  • sól, pieprz
  • 400 g mielonej cielęciny
  • 20 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo

Przygotowanie:

Białą kiełbasę, liście laurowe i warzywa zalej zimną wodą. Zagotuj, dodaj sól, suszone grzyby, resztę przypraw. Zbierz szumowiny. Gotuj na małym ogniu 30 minut. Na ostatnich 10 minut dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Wyjmij kiełbasę i warzywa. Kiełbasę po przestudzeniu pokrój w plastry i przesmaż w oddzielnym naczyniu z posiekaną cebulą i czosnkiem. Przełóż z powrotem do garnka z wywarem. Cielęcinę wyrób kilka minut w dłoniach, uformuj małe kulki i do każde wepchnij jajko przepiórcze. Wlej zakwas, zamieszaj, dopraw i dosyp majeranku. Podgotuj około 10 minut. Na ostatnie 5 minut umieść w gotującym się żurku tiftele. Delikatnie zaciągnij śmietaną.

Burger z kaczym jajem

Składniki:

  • 200 gramów chudej wołowiny na osobę
  • sól, pieprz
  • 2 duże bułki (oczywiście okrągłe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • pikle lub ogórki konserwowe
  • świeży majeranek
  • 2 kacze jajka
  • 4 liście sałaty masłowej

Przygotowanie:

Mięso wyrób rękoma przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Bułki przekrój i zgrilluj. Cebulę posiekaj w piórka, ogórki pokrój w plastry. Jajka usmaż na patelni (jak sadzone).

Na patelni usmaż kotlety, po 2 – 3 minuty. Bułki posmaruj wybranymi sosami. Ułóż liście sałaty, pomidor, kotlet i ogórki z cebulą. Na koniec wyłóż po jajku, dopraw solą, pieprzem i świeżym majerankiem.

>>> Zobacz też: Prezydent Andrzej Duda piecze wielkanocne baby!

Autor: Magdalena Gudowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości