Jajka na zielono (awokado + szpinak)
Składniki na 4 porcje:
- 10 jajek
- 1 średniej wielkości, dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
- pół ząbka czosnku
- 4 pełne łyżki tartego, twardego sera np. gruyera
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- opakowanie szpinaku
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Następnie obierz jajka i przekrój na pół. Żółtka włóż do miseczki, dodaj awokado, czosnek, tarty ser, natkę pietruszki oraz szpinak. Zmiksuj wszystko blenderem na gładki mus. Dopraw solą i pieprzem. Mus układaj na połówkach jajek i dekoruj resztą startego sera.
>>> Zobacz także: Wielkanocne przepisy wg Andrzeja Polana. Biała kiełbasa, pasztet i schab wędzony.
Jajka z czerwonym farszem
Składniki:
- 6 jajek
- ½ czerwonej papryki
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ½ małej czerwonej cebuli
- garść rukoli
- 1 - 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół.
Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami, rukolą oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
>>> Zobacz także: Wielkanocne mazurki. Przepis na mazurka krok po kroku. Wypróbuj!
Jajka faszerowane selerem, szalotką i curry
Składniki:
- 6 jajek
- garść zblanszowanego jarmużu
- 1 – 2 szalotki
- 1 kłącze selera naciowego
- 1 małe awokado
- po 1/3 łyżeczki curry i kurkumy
- 1 łyżka jogurtu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół. Jarmuż zblanszuj na wrzątku (3 minuty).
Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
>>> Zobacz też: Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego.
Jajka faszerowane oliwkami i kawiorem
Składniki:
- 6 jajek
- mała czerwona cebula
- 2 łyżki czarnych oliwek
- łyżeczka czarnuszki
- kilka kropel oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół.
Żółtka połącz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj osączone i posiekane oliwki. Całość dopraw solą, pieprzem oraz czarnuszką. Dolej oliwę i całość solidnie wymieszaj.
>>> Zobacz też: Śniadanie wielkanocne - przepisy Dawida Gaboriauda.
Sałatka z gęsim jajem, szparagami i boczkiem
Składniki:
- 5 plastrów boczku wędzonego parzonego
- 3 gęsie jaja
- 500 g zielonych szparagów
- 50 g orzechów laskowych lub włoskich (pokruszonych)
- 2 garście rukoli
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka wyjmij z lodówki na minimum pół godziny przed gotowaniem. Włóż je do mocno osolonej, zimnej wody i gotuj przez 9 minut. Po ugotowaniu włóż do lodowatej.
Boczek ułóż na patelni i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Szparagi gotuj w osolonym wrzątku przez kilka minut. Odcedź.
Wszystkie składniki dressingu wymieszaj.
Na talerzu wyłóż szparagi, jajka pokrój w ćwiartki i obok nich wyłóż boczek. Całość posyp orzechami i rukolą. Polej sosem.
>>> Zobacz też: Dania z białą kiełbasą według Andrzeja Polana.
Żurek, zupa klasyczna. Jednak po dodaniu tifteli można podać ją śmiało w trakcie eleganckich przyjęć.
Żurek z tiftelami cielęcymi z jajkami przepiórczymi
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- 2,5 l wody
- duży pęczek włoszczyzny
- 4 duże kapelusze suszonych podgrzybków
- 4 większe ziemniaki
- 6 liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- sól do smaku
Dodatkowo:
- 750 ml zakwasu na żurek
- majeranek
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- śmietana do zabielenia
- sól, pieprz
- 400 g mielonej cielęciny
- 20 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
Przygotowanie:
Białą kiełbasę, liście laurowe i warzywa zalej zimną wodą. Zagotuj, dodaj sól, suszone grzyby, resztę przypraw. Zbierz szumowiny. Gotuj na małym ogniu 30 minut. Na ostatnich 10 minut dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Wyjmij kiełbasę i warzywa. Kiełbasę po przestudzeniu pokrój w plastry i przesmaż w oddzielnym naczyniu z posiekaną cebulą i czosnkiem. Przełóż z powrotem do garnka z wywarem. Cielęcinę wyrób kilka minut w dłoniach, uformuj małe kulki i do każde wepchnij jajko przepiórcze. Wlej zakwas, zamieszaj, dopraw i dosyp majeranku. Podgotuj około 10 minut. Na ostatnie 5 minut umieść w gotującym się żurku tiftele. Delikatnie zaciągnij śmietaną.
Burger z kaczym jajem
Składniki:
- 200 gramów chudej wołowiny na osobę
- sól, pieprz
- 2 duże bułki (oczywiście okrągłe)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży dojrzały pomidor
- pikle lub ogórki konserwowe
- świeży majeranek
- 2 kacze jajka
- 4 liście sałaty masłowej
Przygotowanie:
Mięso wyrób rękoma przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Bułki przekrój i zgrilluj. Cebulę posiekaj w piórka, ogórki pokrój w plastry. Jajka usmaż na patelni (jak sadzone).
Na patelni usmaż kotlety, po 2 – 3 minuty. Bułki posmaruj wybranymi sosami. Ułóż liście sałaty, pomidor, kotlet i ogórki z cebulą. Na koniec wyłóż po jajku, dopraw solą, pieprzem i świeżym majerankiem.
>>> Zobacz też: Prezydent Andrzej Duda piecze wielkanocne baby!
Autor: Magdalena Gudowska
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF