Śniadanie wielkanocne - przepisy Dawida Gaboriaud

Dawid Gaboriaud zaprezentował swoje autorskie pomysły na wielkanocne potrawy. Dla wegetarian: wege pasztet z kaszą jaglaną, soczewicą i pieczarkami, a dla mięsożerców: mięsny pasztet francuski, szynka pieczona w glazurze miodowo-musztardowej i kartofel salad z biała kiełbasą.

Kartofel salad z białą kiełbasą  Składniki:

  • 6 ziemniaków
    • 3 łyżki bulionu warzywnego Winiary
      • garść liści rukoli
        • 5 szt ogórków konserwowych
          • 4 szt białej kiełbasy (surowa)
            • 1 czerwona cebula
              • 10 g masła klarowanego
                • sól, pieprz
                  • korzeń chrzanu
                    • dressing:
                      • 4 łyżki oleju rzepakowego
                        • 1 łyżeczka musztardy Sarepskiej
                          • szczypta soli

                            Przygotowanie:

                            • Ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki. Do garnka wlej 1 litr wody i wymieszaj z 3 łyżkami bulionu warzywnego Winiary. Ugotuj ziemniaki al dente. Wyjmij z wody i odstaw do ostygnięcia.
                              • Ogórki pokrój w kosteczkę. Czerwoną cebulę obierz i pokrój na kilka cienkich krążków.
                                • Wyjmij mięso białej kiełbasy z jelita. Uformuj kuleczki i podsmaż na maśle klarowanym kilka minut na złoty kolor.
                                  • Wszystkie składniki dressingu włóż do słoiczka. Zamknij szczelnie pokrywkę i wstrząśnij energicznie.
                                    • Ugotowane ziemniaki serwuj z resztą składników: ogórkami pokrojonymi, rukolą i plastrami cebuli oraz smażonymi kuleczkami z białej kiełbasy. Na koniec polej dressingiem i zetrzyj bezpośrednio nad talerzem nieco świeżego chrzanu. Gotowe!

                                      Zobacz też: Wielkanoc u wegetarian >>>

                                      Szynka pieczona w glazurze miodowo-musztardowej  Składniki:

                                      • 1,5 kg szynki bez kości z widocznymi przerostami tłuszczu
                                        • 2 łyżki bulionu mięsnego Winiary
                                          • 1 marchewka
                                            • 1 główka czosnku
                                              • 4 szalotki
                                                • łyżka oleju

                                                  glazura:

                                                  • 4 łyżki cukru trzcinowego
                                                    • 4 łyżki miodu
                                                      • 2 łyżki octu jabłkowego
                                                        • 2 łyżki musztardy diżońskiej
                                                          • pęczek rozmarynu

                                                            dodatki:

                                                            • 1 kg małych ziemniaków
                                                              • 2 łyżki bulionu mięsnego

                                                                Przygotowanie:

                                                                • Szynkę posmaruj bulionem mięsnym Winiary. Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju podsmaż szynkę ze wszystkich stron na złoty kolor i przełóż do brytfanki. Pokrój marchewkę na talarki, główkę czosnku na pół oraz szalotki w ćwiartki. Dodaj te składniki do brytfanki z mięsem i dolej 2 szklanki wody. Wstaw do rozgrzanego do 180 st piekarnika i piecz przez 1,5 godz z funkcją góra-dół (1,5 kg szynka = mniej więcej 1,5 godz pieczenia).
                                                                  • Glazura: do rondelka dodaj cukier, miód, ocet i musztardę. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 min i wymieszaj. Pęczek rozmarynu zwiąż sznurkiem. Po 10 min pieczenia, posmaruj pieczeń ciepłą glazurą za pomocą pęczka rozmarynu. Piecz dalej.
                                                                    • Ziemniaki umyte i osuszone wymieszaj z dwoma łyżkami bulionu. Po 45 min pieczenia włóż ziemniaki do brytfanki z mięsem. Dolej szklankę wody.
                                                                      • Przy pomocy pęczka rozmarynu smaruj szynkę sosem pieczeniowym co 20 min.
                                                                        • Po 1,5 godzinie wyjmij brytfankę z piekarnika. Odstaw na 2-3 min. Przed podaniem podgrzej glazurę i posmaruj nią szynkę jeszcze raz.
                                                                          • Pokrój szynkę na plastry, serwuj z sosem pieczeniowym i opiekanymi ziemniakami.

                                                                            Zobacz też: Jak oryginalnie przystroić wielkanocny koszyczek? Co do niego włożyć? Wielkanoc 2019 >>>

                                                                            Mięsny pasztet francuski 

                                                                            Składniki na jedną formę keksową:

                                                                            • 500 g podgardla wieprzowego
                                                                              • 350 g boczku wieprzowego
                                                                                • 75 g wątróbki wieprzowej
                                                                                  • 3 duże łyżki bulionu warzywnego Winiary
                                                                                    • 4 łyżki obranych pistacji
                                                                                      • pęczek natki pietruszki
                                                                                        • 4 szalotki
                                                                                          • jajko od kury z wolnego wybiegu
                                                                                            • 2 kromki chleba tostowego
                                                                                              • 40 ml koniaku/brandy
                                                                                                • 2 łyżki czarnego pieprzu (świeżo mielonego)
                                                                                                  • 4 liście laurowe

                                                                                                    dodatki:

                                                                                                    • kilka korniszonów
                                                                                                      • kilka patisonów
                                                                                                        • 4 rzodkiewki
                                                                                                          • 4 kromki chleba żytniego

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            • Podgrzej piekarnik do 180 st.
                                                                                                              • Mięso i wątróbkę zmiel w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach, lub posiekaj nożem na drobne kawałki. Jeżeli nie masz maszynki do mielenia poproś w sklepie mięsnym, żeby Ci zmielili.
                                                                                                                • Nać pietruszki i szalotki drobno posiekaj. Obetnij skórki z chleba tostowego. Kromki namocz przez chwilę w wodzie i mocno odciśnij z nadmiaru wody. Pistacje pokrój w nierówne kawałki. W misce dokładnie wymieszaj ze sobą mielone mięso i wątróbki z łyżkami bulionu warzywnego Winiary, pokrojoną natką pietruszki i szalotką, chlebem tostowy, koniakiem lub brandy, jajkiem i dopraw pieprzem.
                                                                                                                  • Wytnij kawałek papieru do pieczenia, większy od foremki. Namocz i zwiń go w kulę. W ten sposób łatwiej go umieścisz w foremce. Ułóż masę mięsną w foremce. Mocno dociśnij, w trakcie pieczenie tłuszcz się wytopi i pasztet trochę opadnie. U góry pasztetu, na całej długości ułóż liście laurowe. Boki papieru zawiń i przykryj nimi górę pasztetu tak, żeby się nie wysuszył w trakcie pieczenia.
                                                                                                                    • Na blasze od piekarnika połóż ściereczkę. Na niej postaw foremkę z pasztetem i wlej gorącą wodę dookoła tak, by poziom wody sięgał 1/3 wysokości foremki. Wstaw do piekarnika i piecz w 180 st. przez 50-60 min. Po tym czasie odkryj pasztet tak, by przypiec górną część jeszcze przez 15 min. Sprawdź czy pasztet jest gotowy, wbij drewniany patyczek do środka pasztetu. Powinien wyjść mokry, ale bez kawałków mięsa. Gotowy pasztet wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
                                                                                                                      • Serwuj zimny pasztet z dodatkami: korniszonami, patisonami, rzodkiewkami i kromkami chleba żytniego.

                                                                                                                        Zobacz też: Wydmuszka na Wielkanoc – jak ją zrobić krok po kroku? Poradnik >>> 

                                                                                                                        Wege pasztet z kaszą jaglaną, soczewicą i pieczarkami 

                                                                                                                        • 200 g suchej soczewicy zielonej
                                                                                                                          • 100 g suchej kaszy
                                                                                                                            • 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
                                                                                                                              • 4 cebule
                                                                                                                                • 2 łyżki masła klarowanego
                                                                                                                                  • kopiasta łyżeczka curry
                                                                                                                                    • mały pęczek kolendry
                                                                                                                                      • 1 podłużna papryka czerwona chilli
                                                                                                                                        • 3-4 łyżki bułki tartej + 1 do posypania foremki
                                                                                                                                          • 50 ml oleju rzepakowego + łyżka do posmarowanie foremki

                                                                                                                                            dodatki:

                                                                                                                                            • kilka korniszonów
                                                                                                                                              • kilka patisonów
                                                                                                                                                • 4 rzodkiewki
                                                                                                                                                  • 4 kromki chleba żytniego

                                                                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                                                                    • Cebulę pokrój w piórka i duś na maśle klarowanym na złoty kolor przez ok 10 min. Pod koniec dodaj curry, wymieszaj i duś jeszcze minutę.
                                                                                                                                                      • Kaszę jaglaną i soczewicę gotuj w osobnych rondelkach do miękkości. Do każdego rondelka dodaj po łyżce bulionu Winiary.
                                                                                                                                                        • Pęczek kolendry i paprykę czerwoną chilli posiekaj drobno (z pestkami lub bez, w zależności od tego, czy chcesz bardziej czy mniej ostre danie).
                                                                                                                                                          • W misce zblenduj na krem soczewicę, kaszę jaglaną oraz cebulę wraz z olejem i 3 łyżkami bułki tartej (masa nie może być za mokra ani za sucha). Dodaj posiekaną kolendrę i chilli, wymieszaj.
                                                                                                                                                            • Foremkę posmaruj olejem i posyp bułką tartą. Przełóż masę do foremki i mocno dociśnij. Lekko zwilż górną część masy wodą. Piecz w 180 st przez 40-50 min lub do suchego patyczka. Wyjmij z pieca i odstaw do wystygnięcia. Serwuj z piklami, rzodkiewkami i chlebem. 

                                                                                                                                                              Zobacz też: Co oglądać w Wielkanoc? Program TV >>> 

                                                                                                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości