Przepisy Agnieszki
Makaron z cukinią i świeżymi ziołami
Składniki:
makaron (jeśli to możliwe, to z komosy ryżowej np. z Quinoa)
czosnek polski
cebulka
cukinia
pomidorki cherry
słonecznik
sezam
świeżo mielony pieprz
sól himalajską
papryczka chili
świeża bazylia
świeże oregano
świeży rozmaryn
oliwa z oliwek
masło klarowane
słonecznik uprażony wcześniej na maśle klarowanym
Przygotowanie:
W garnku gotujemy makaron (na taki jaki lubimy). Na osobnej patelni podgrzewany masło klarowane. Podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cukinię, świeży rozmaryn, pokrojoną cebulkę i kilka ząbków czosnku - w zależności od ilości porcji (2 ząbki na osobę) i odrobiną chili – jeśli przygotowujemy posiłek dla dorosłych, dla dzieci rezygnujemy z chili.
Kiedy makaron jest gotowy, mieszamy go z podsmażonymi warzywami, świeżym oregano, pokrojonymi pomidorkami cherry i świeżą bazylią. Dodajemy oliwę, możemy odrobinę skropić wszystko cytryną, posypujemy podprażonym słonecznikiem, czerwonym pieprzem, świeżo zmieloną czarnuszką, sezamem, pieprzem, solą. Tak jak lubimy najbardziej.
Kanapki z kozim serem i świeżymi ziołami
Składniki:
dobry chleb z dużą ilością ziaren, a nawet suszonych owoców pieczony na zakwasie bez użycia drożdży
twarożek kozi
czarna porzeczka świeża, mrożona lub konfitura z czarnej porzeczki bez cukru
świeża bazylia
prażony słonecznik
czerwony pieprz
czarnuszka
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Chleb kroimy na kanapki, smarujemy twarożkiem kozim, dodajemy czarną porzeczkę i pokrojoną drobno świeżą bazylię. Wszystko posypujemy prażonym słonecznikiem, mieloną czarnuszką, świeżo zmielonym pieprzem, czerwonym pieprzem. Zamiast bazylii możemy też użyć świeżej mięty.
Przepisy Andrzeja
Kasza pęczak z porami, tymiankiem i orzechami włoskimi
Składniki:
2 pory
ser koryciński
100 g orzechów włoskich
200 g kaszy jęczmiennej pęczak
włoszczyzna
tymianek świeży
mięta świeża
skórka z cytryny
sok z cytryny
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pora z zielonym liśćmi kroimy w plastry, smażymy na patelni na miękko. Dodajemy kaszę, podlewamy bulionem z włoszczyzny, gotujemy do momentu aż kasza będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy świeży tymianek. Orzechy laskowe przesmażamy na maśle, łączymy z pokrojonym w kostkę serem korycińskim, skórką z cytryny i miętą. Wykładamy na lekko przestudzoną kaszę.
Ziołowe chipsy ziemniaczane
Składniki:
3-4 ziemniaki
1 l oleju słonecznikowego
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki
szałwia świeża
tymianek świeży
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i kroimy w bardzo cienkie plastry – najlepiej na szatkownicy. Pokrojone ziemniaki dokładnie płuczemy w wodzie i osuszamy. Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy nieobrane ząbki czosnku, smażymy na złoto, dodajemy wszystkie zioła w gałązkach i smażymy na chrupiąco. Wykładamy na talerz i wrzucamy pojedynczo pokrojone plastry ziemniaka, smażymy na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Wykładamy na zioła, czosnek i posypujemy solą.
Burger z indyka z avocado, jajkiem i solą bazyliową
Składniki:
300 g mięsa mielonego z piersi indyka
600 g mięsa mielonego z udźca indyka
100 g masła klarowanego
natka pietruszki
sól
sól gruboziarnista
pieprz biały
pieprz czarny
2 białe cebule
4 dojrzałe avocado
2 limonki
zielona papryka chilli
rzodkiewka
6 jaj
bazylia świeża
Przygotowanie:
Cebulę kroimy bardzo drobno i smażymy na maśle klarowanym. Łączymy cebulę, masło ze smażenia z mięsem, dodajemy natkę pietruszki, sól, pieprz. Wyrabiamy dokładnie i formujemy duże burgery, układamy na papierze pergaminowym i wypiekamy w piecu nagrzanym do 240 st. C.
Avocado rozgniatamy niedbale w misce, dodajemy sok z limonki, bardzo drobno pokrojoną cebulę, pieprz, sól do smaku. Następnie dodajemy pokrojoną zieloną papryczkę i rzodkiewkę.
Jajka sadzimy na patelni, ale nie doprowadzając do ścięcia żółtka. Sól ucieramy z listkami bazylii, kiedy sól stanie się zielona, wysypujemy ją na papier, aby delikatnie przeschła. Posypujemy jajka solą bazyliową.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN