Ziołowa kuchnia Polana i Cegielskiej

W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Andrzej Polan, któremu pomagała Agnieszka Cegielska. Tematem przewodnim ich dań były zioła. Co powiecie na makaron z cukinią i świeżymi ziołami, kanapki z kozim serem i ziołami, kaszę pęczak z porami, tymiankiem i orzechami włoskimi oraz ziołowe chipsy ziemniaczane?

Przepisy Agnieszki

Makaron z cukinią i świeżymi ziołami

Składniki:

makaron (jeśli to możliwe, to z komosy ryżowej np. z Quinoa)

czosnek polski

cebulka

cukinia

pomidorki cherry

słonecznik

czarnuszka

sezam

świeżo mielony pieprz

sól himalajską

papryczka chili

świeża bazylia

świeże oregano

świeży rozmaryn

pieprz czerwony

oliwa z oliwek

masło klarowane

słonecznik uprażony wcześniej na maśle klarowanym

Przygotowanie:

W garnku gotujemy makaron (na taki jaki lubimy). Na osobnej patelni podgrzewany masło klarowane. Podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cukinię, świeży rozmaryn, pokrojoną cebulkę i kilka ząbków czosnku - w zależności od ilości porcji (2 ząbki na osobę) i odrobiną chili – jeśli przygotowujemy posiłek dla dorosłych, dla dzieci rezygnujemy z chili.

Kiedy makaron jest gotowy, mieszamy go z podsmażonymi warzywami, świeżym oregano, pokrojonymi pomidorkami cherry i świeżą bazylią. Dodajemy oliwę, możemy odrobinę skropić wszystko cytryną, posypujemy podprażonym słonecznikiem, czerwonym pieprzem, świeżo zmieloną czarnuszką, sezamem, pieprzem, solą. Tak jak lubimy najbardziej.

Kanapki z kozim serem i świeżymi ziołami

Składniki:

dobry chleb z dużą ilością ziaren, a nawet suszonych owoców pieczony na zakwasie bez użycia drożdży

twarożek kozi

czarna porzeczka świeża, mrożona lub konfitura z czarnej porzeczki bez cukru

świeża bazylia

prażony słonecznik

czerwony pieprz

czarnuszka

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Chleb kroimy na kanapki, smarujemy twarożkiem kozim, dodajemy czarną porzeczkę i pokrojoną drobno świeżą bazylię. Wszystko posypujemy prażonym słonecznikiem, mieloną czarnuszką, świeżo zmielonym pieprzem, czerwonym pieprzem. Zamiast bazylii możemy też użyć świeżej mięty.

Przepisy Andrzeja

Kasza pęczak z porami, tymiankiem i orzechami włoskimi

Składniki:

2 pory

ser koryciński

100 g orzechów włoskich

200 g kaszy jęczmiennej pęczak

włoszczyzna

tymianek świeży

mięta świeża

skórka z cytryny

sok z cytryny

olej do smażenia

Przygotowanie:

Pora z zielonym liśćmi kroimy w plastry, smażymy na patelni na miękko. Dodajemy kaszę, podlewamy bulionem z włoszczyzny, gotujemy do momentu aż kasza będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy świeży tymianek. Orzechy laskowe przesmażamy na maśle, łączymy z pokrojonym w kostkę serem korycińskim, skórką z cytryny i miętą. Wykładamy na lekko przestudzoną kaszę.

Ziołowe chipsy ziemniaczane

Składniki:

3-4 ziemniaki

1 l oleju słonecznikowego

2-3 ząbki czosnku

natka pietruszki

szałwia świeża

tymianek świeży

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i kroimy w bardzo cienkie plastry – najlepiej na szatkownicy. Pokrojone ziemniaki dokładnie płuczemy w wodzie i osuszamy. Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy nieobrane ząbki czosnku, smażymy na złoto, dodajemy wszystkie zioła w gałązkach i smażymy na chrupiąco. Wykładamy na talerz i wrzucamy pojedynczo pokrojone plastry ziemniaka, smażymy na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Wykładamy na zioła, czosnek i posypujemy solą.

Burger z indyka z avocado, jajkiem i solą bazyliową

Składniki:

300 g mięsa mielonego z piersi indyka

600 g mięsa mielonego z udźca indyka

100 g masła klarowanego

natka pietruszki

sól

sól gruboziarnista

pieprz biały

pieprz czarny

2 białe cebule

4 dojrzałe avocado

2 limonki

zielona papryka chilli

rzodkiewka

6 jaj

bazylia świeża

Przygotowanie:

Cebulę kroimy bardzo drobno i smażymy na maśle klarowanym. Łączymy cebulę, masło ze smażenia z mięsem, dodajemy natkę pietruszki, sól, pieprz. Wyrabiamy dokładnie i formujemy duże burgery, układamy na papierze pergaminowym i wypiekamy w piecu nagrzanym do 240 st. C.

Avocado rozgniatamy niedbale w misce, dodajemy sok z limonki, bardzo drobno pokrojoną cebulę, pieprz, sól do smaku. Następnie dodajemy pokrojoną zieloną papryczkę i rzodkiewkę.

Jajka sadzimy na patelni, ale nie doprowadzając do ścięcia żółtka. Sól ucieramy z listkami bazylii, kiedy sól stanie się zielona, wysypujemy ją na papier, aby delikatnie przeschła. Posypujemy jajka solą bazyliową.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości