Szałtanosy – kołduny z twarogiem według Wincentyny Zawadzkiej
Składniki:
- 500 g tłustego twarogu
- 2 cebule
- 300 g tłustej szynki (wędliny dobrej jakości)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 op. kwaśnej śmietany
- 200 g masła
ciasto:
- 0,5 kg mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju
- sól
Przygotowanie:
Cebulę pokroić drobniutko i wraz z czosnkiem zeszklić na maśle. Wymieszać z twarogiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
W misce wymieszać obie mąki z solą, dolać olej, 0,5 szklanki bardzo ciepłej wody i mleko Wymieszać i zagnieść. Odstawić, by odpoczęło i stało się bardziej elastyczne na 20 minut. Wałkować płaty ciasta, wycinać kółka, nakładać nadzienie, sklejać półksiężyce, a z nich kołduny sklejone rożkami brzegów półksiężyca. Kłaść do garnka z osolonym wrzątkiem, gotować przez 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Odcedzić, podawać z kwaśną śmietaną, rozpuszczonym masłem i świeżo mielonym pieprzem.
>>> Zobacz też: Jaką mąkę wybrać na pierogi bezglutenowe?
>>> Świdermajer Agnieszki Kręglickiej.<<<
Melszpajz – zapiekanka z chałki wg Rebekki Wolff
Składniki:
- 1 chałka, niezbyt świeża
- 3 szklanki śmietanki kremówki
- 5 jajek
- 150 g cukru
- ekstrakt wanilii
- 50 g rodzynek
- cynamon, gałka muszkatołowa
- szczypta soli
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
W misce roztrzep jajka ze śmietanką i przyprawami, dodaj rodzynki. Chałkę pokrój w grubą kostkę, albo porwij na kawałki. Wrzuć chałkę do śmietanki, trzymaj 10 minut, mieszaj czasami, niech namoknie. Naczynia żaroodporne wysmaruj masłem, przełóż chałkę wraz z płynem. Przygotuj pieczenie w kąpieli wodnej. Naczynie z chałką wstaw do większego naczynia, do którego wlej gorącej wody. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz, aż wierzch się zrumieni, a masa jajeczna zetnie.
>>> Zobacz też: Domowe paszteciki Andrzeja Polana. Przepis na ciasto i farsz.
Konchy z łososiem i ziemniakami wg Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Składniki:
- 200 g filetu łososia
- 2 ziemniaki
- drobny szczypiorek
- sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 1 żółtko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- do posypania: tarty parmezan
Przygotowanie:
Najlepiej jeśli kawałek ryby i ziemniaki będą z poprzedniego dnia – to dobry sposób na wykorzystanie resztek. Łososia upiecz w piekarniku, rozdziel na cząstki. Ziemniaki ugotuj i pokrój w grube plasterki. Przygotuj beszamel: rozgrzej masło na patelni, dodaj mąkę, rozprowadź dokładnie, by nie było grudek, wlej mleko i podgrzewaj ciągle mieszając. Sos ma być gładki, zmniejsz gaz, gdy się zagotuje i zagęści, dalej gotuj dodaj przyprawy. Wyłącz, gdy już nie gęstnieje, ostudź.
Ziemniaki i rybę ułóż na muszelkach. Do beszamelu dodaj żółtko i wymieszaj. Przykryj beszamelem rybę i ziemniaki na muszelkach, posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st C i zapiecz.
>>> Zobacz też: Placki ziemniaczane, podpłomyki, małdrzyki. Oto przepisy na najlepsze placki na świecie!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN