Pieczywo eko regionalne: chleby z czarnuszką, chleb na kefirze, proziak
Forma podania: opieczone pieczywo z dodatkiem regionalnego oleju lnianego.
Królik duszony w podkarpackim winie z młodymi marchewkami, kalafiorem marynowanym w dresingu ziołowym z olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia
Potrawa dla 4 osób
Składniki:
noga królika 800 g
musztarda z gorczycą 100 g
wino białe podkarpackie 200 ml
bulion warzywny
1 dymka
pęczek młode marchewki
kalafior 1 szt.
cukinia 2 szt.
ocet jabłkowy lokalny
olej rzepakowy
świeże zioła
Przygotowanie:
Nogi królika moczymy w solance i marynujemy w ziołach, musztardzie. Obsmażamy, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Warzywa kroimy, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy octem i olejem, pieczemy 180 stop. C 8-10 min.
Naleśnik z jogurtem eko, z malinami, borówkami, czarnymi porzeczkami, granolą domową
Potrawa dla 4 osób
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
mleko 240 ml
woda 180 ml
mąka 130 g
jajka 2 szt.
sól 1 szczypta
masło 2 łyżki lub olej
jogurt naturalny eko 600 ml
maliny 100 g
borówki 100 g
porzeczki czarne 100 g
płatki owsiane 250 g
rodzynki 60 g
żurawina 60 g
miód lokalny 100 g
woda 100 ml
orzechy włoskie 60 g
siemię lniane 40 g
mięta eko
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki. Jogurt mieszamy z częścią owoców i miodem. Pozostałe składniki mieszamy i pieczemy w temperaturze 170 stop. C około 15-20 minut, mieszając kilkakrotnie. Podajemy ze świeżą miętą. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN