Krosno, miasto nazywane również Małym Krakowem, jest jednym z piękniejszych miast na Podkarpaciu. Nie brakuje tu ciekawych zabytków i atrakcji turystycznych, dzięki którym można nie tylko poszerzyć swoją wiedzę, ale także odpocząć i zapoznać się z tutejszą kulturą i obyczajami.
Wywołuje m.in. oparzenia II i III stopnia.
By spróbować podkarpackich przysmaków, wybraliśmy się razem z dziennikarką Katarzyną Jaroszyńską do Krosna na festiwal "Karpackie Klimaty". W mieście słynącym z produkcji szkła Kasia spotkała się z kucharzem Pawłem Dobrzańskim, uczestnikiem pierwszej edycji programu "Azja Express", który przygotował potrawy kuchni regionalnej. Skorzystajcie z przepisów Pawła na królika duszonego w podkarpackim winie oraz naleśniki z jogurtem i owocami. I koniecznie spróbujcie podkarpackich chlebów!
Krosno słynie w Polsce i na świecie z produkcji szkła. Dziennikarka Katarzyna Olubińska odwiedziła znajdujące się na Rynku starego miasta Centrum Dziedzictwa Szkła, gdzie pod okiem mistrzów hutnictwa, można własnoręcznie wykonać szklane dzieło sztuki oraz wziąć udział w warsztatach projektowania i zdobienia szkła. Zobaczcie, czy udało się jej wydmuchać szkło?