Materiał promocyjny

Kotleciki z polędwiczek wieprzowych. Macie ochotę?

Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy ze zdrowych mrożonek: wegetariańskie curry, zapiekane warzywa na patelnię, purée z zielonego groszku z kotlecikami z polędwiczki wieprzowej i chlebki naan z czarnuszką. Skrzystajcie z jego przepisów! Dlaczego zimą warto sięgać po zamrożone warzywa?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Wegetariańskie curry

Składniki:

1 opakowanie bukietu warzyw kwiatowych Hortex 450 g

400 ml krojonych pomidorów (1 puszka)

400 ml mleka kokosowego (1 puszka)

4 ząbki czosnku

3 cebule, pokrojone w kostkę

2 łyżki oleju do smażenia

2 płaskie łyżeczki curry

1 cukinia, pokrojona w kostkę

1 łyżeczka nasion gorczycy

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 papryczka chili

0,5 łyżeczki kminu

kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy i kminu, podgrzewać aż zaczną „strzelać” dodać cebulę, drobno pokrojony czosnek, imbir i chili. Smażyć całość na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać paprykę w proszku i curry oraz odrobinę wody, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać cukinię i smażyć całość przez około 10 minut. Dodać mleko kokosowe i pomidory, lekko wymieszać. Dusić na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Dodać mrożone warzywa. Dusić aż warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem lub indyjskimi chlebkami.

Zapiekane warzywa na patelnię

Składniki:

1 opakowanie warzyw na patelnię Hortex

1 łyżka oliwy z oliwek

pieprz

sól

Sos beszamelowy:

500 g mleka

100g żółtego sera

40 g masła

40 g mąki

2 szczypty gałki muszkatołowej

2 szczypty pieprzu

0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać na dużej patelni, dodać mrożone warzywa, przyprawić sola i pieprzem. Podsmażyć 3 minuty. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i przesmażyć przez chwilę cały czas mieszając. Gdy mąka lekko się zezłoci, wlać połowę porcji mleka cały czas energicznie mieszając rózgą. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać resztę mleka ciągle mieszając. Gotować na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje, dodać starty żółty ser, przyprawić gałką, solą i pieprzem. Sosem zalać warzywa, zapiec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 20-30 minut aż beszamel się zezłoci.

Purée z zielonego groszku z kotlecikami z polędwiczki wieprzowej

Składniki:

1 opakowanie mrożonego zielonego groszku Hortex

1 polędwiczka wieprzowa

4 łyżki kwaśnej śmietany

4 łyżki masła

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

suszony tymianek

rozmaryn

oregano

pieprz

sól

Przygotowanie:

Polędwiczkę oczyścić, przyprawić pieprzem i ziołami, rozgrzać patelnię z olejem. Mięso obsmażyć z każdej strony, następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 20 min. W tym czasie przygotować puree z groszku. W ganku zagotować wodę z ząbkami czosnku. Dodać groszek i pół łyżeczki soli. Gotować aż groszek będzie miękki, odcedzić i zmiksować przy pomocy robota kuchennego, dodać śmietanę i masło, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Polędwiczkę wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry i posolić. Podawać z purée z groszku.

Chlebki naan z czarnuszką

Składniki:

10 g drożdży

2,5 łyżki jogurtu naturalnego

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki oleju

1 łyżeczką cukru

1 łyżeczka soli

0,75 szklanki cieplej wody

szczypta proszku do pieczenia

czarnuszka do posypania

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z ciepłą wody i dobrze wymieszać. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, olej i jogurt, a następnie dodać mieszankę wody z drożdżami. Dokładnie wyrabiać ciasto przez ok 10 min. Ciasto powinno być dosyć luźne. Odstawić w cieple miejsce na 3-4 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie podzielić na 6 równych części i rozwałkować na owalne placki o grubości ok 0,5 cm (niezbyt cienkie), posypać czarnuszką ułożyć po 3-4 placki na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika. Wyjmować po około 5 minutach i smarować sklarowanym masłem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości