Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Wegetariańskie curry
Składniki:
1 opakowanie bukietu warzyw kwiatowych Hortex 450 g
400 ml krojonych pomidorów (1 puszka)
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
4 ząbki czosnku
3 cebule, pokrojone w kostkę
2 łyżki oleju do smażenia
2 płaskie łyżeczki curry
1 cukinia, pokrojona w kostkę
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 papryczka chili
0,5 łyżeczki kminu
kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy i kminu, podgrzewać aż zaczną „strzelać” dodać cebulę, drobno pokrojony czosnek, imbir i chili. Smażyć całość na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać paprykę w proszku i curry oraz odrobinę wody, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać cukinię i smażyć całość przez około 10 minut. Dodać mleko kokosowe i pomidory, lekko wymieszać. Dusić na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Dodać mrożone warzywa. Dusić aż warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem lub indyjskimi chlebkami.
Zapiekane warzywa na patelnię
Składniki:
1 opakowanie warzyw na patelnię Hortex
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz
sól
Sos beszamelowy:
500 g mleka
100g żółtego sera
40 g masła
40 g mąki
2 szczypty gałki muszkatołowej
2 szczypty pieprzu
0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać na dużej patelni, dodać mrożone warzywa, przyprawić sola i pieprzem. Podsmażyć 3 minuty. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i przesmażyć przez chwilę cały czas mieszając. Gdy mąka lekko się zezłoci, wlać połowę porcji mleka cały czas energicznie mieszając rózgą. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać resztę mleka ciągle mieszając. Gotować na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje, dodać starty żółty ser, przyprawić gałką, solą i pieprzem. Sosem zalać warzywa, zapiec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 20-30 minut aż beszamel się zezłoci.
Purée z zielonego groszku z kotlecikami z polędwiczki wieprzowej
Składniki:
1 opakowanie mrożonego zielonego groszku Hortex
1 polędwiczka wieprzowa
4 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
suszony tymianek
rozmaryn
oregano
pieprz
sól
Przygotowanie:
Polędwiczkę oczyścić, przyprawić pieprzem i ziołami, rozgrzać patelnię z olejem. Mięso obsmażyć z każdej strony, następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 20 min. W tym czasie przygotować puree z groszku. W ganku zagotować wodę z ząbkami czosnku. Dodać groszek i pół łyżeczki soli. Gotować aż groszek będzie miękki, odcedzić i zmiksować przy pomocy robota kuchennego, dodać śmietanę i masło, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Polędwiczkę wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry i posolić. Podawać z purée z groszku.
Chlebki naan z czarnuszką
Składniki:
10 g drożdży
2,5 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 łyżeczką cukru
1 łyżeczka soli
0,75 szklanki cieplej wody
szczypta proszku do pieczenia
czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z ciepłą wody i dobrze wymieszać. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, olej i jogurt, a następnie dodać mieszankę wody z drożdżami. Dokładnie wyrabiać ciasto przez ok 10 min. Ciasto powinno być dosyć luźne. Odstawić w cieple miejsce na 3-4 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie podzielić na 6 równych części i rozwałkować na owalne placki o grubości ok 0,5 cm (niezbyt cienkie), posypać czarnuszką ułożyć po 3-4 placki na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika. Wyjmować po około 5 minutach i smarować sklarowanym masłem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN