Przepisy na francuskie zawijańce

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała pyszności, w których głównym składnikiem było ciasto francuskie. Na stole pojawiły się: tartaletki, śródziemnomorski warkocz z pesto oraz paszteciki. Na deser Daria dołożyła drożdżowe bułeczki z cynamonem.

Tartaletki

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
    • 2 szklanki kurek, około 250 g
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
        • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
          • 2 łyżki masła
            • czerwona i żółta drobno pokrojona papryka
              • 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
                • 4 łyżki tartego Parmezanu
                  • 130 g sera śmietankowego
                    • 1 jajko
                      • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
                        • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
                          • 4 łyżki orzeszków pinii
                            • ser cheddar do posypania

                              Przygotowanie:

                              Nagrzewamy piekarnik do 190 st. C. Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy 6 kółek o średnicy większej niż średnica foremki. Wykładamy nim foremki. Nożem wyrównujemy wystające brzegi z ciasta, spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy 15-20 minut aż ciasto się zarumieni. Umyte i osuszone kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Solimy i smażymy przez kilka minut aż będą miękkie. W połowie smażenia dodajemy masło oraz cebulkę. Przekładamy do miseczki i czekamy aż ostygną. Dodajemy następnie posiekane zioła (pozostawiając część do dekoracji), starty Parmezan oraz serek śmietankowy. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną i wlewamy do grzybów. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Foremki wykładamy z piekarnika, napełniamy farszem i posypujemy orzeszkami pinii. Wstawiamy całość do piekarnika na kolejne 10-15 minut, aż ciasto będzie złociste a farsz ścięty. Na koniec posypujemy ziołami.

                              Zobacz także:

                              Pączki Andrzeja Polana z kremem z białej czekolady lub powidłami. Pycha!

                              Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki

                              Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?

                              Drożdżowe bułki z cynamonem

                              Składniki:

                              Ciasto:

                              • 3/4 szklanki mleka
                                • 3 szklanki mąki pszennej
                                  • 1 jajko + dodatkowe do posypania
                                    • 1 opakowanie suszonych drożdży
                                      • 2 łyżki cukru brązowego
                                        • 3 łyżki masła
                                          • 1/2 łyżeczki soli

                                            Nadzienie:

                                            • 1 szklanka cukru brązowego
                                              • 1 łyżka cynamonu mielonego
                                                • 1 łyżka cukru waniliowego
                                                  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
                                                    • rozpuszczone masło do smarowania

                                                      Przygotowanie:

                                                      Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko (nie gorące). Dodajemy drożdże oraz cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito. Do mleka z drożdżami wbijamy jajko. Dodajemy rozpuszczone masło, sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy na gładkie jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

                                                      Do miski wsypujemy cukier, cynamon, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.

                                                      Wyrośnięte ciasto kładziemy na oprószoną mąką stolnicę, a następnie rozwałkowujemy na duży prostokątny placek o grubości ok. 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy obficie masłem. Całość posypujemy solidną ilością wcześniej przygotowanej mieszanki cynamonowej. Wałek ciasta zawijamy w zgrabny rulon. Ciasto kroimy na ok. 5-6 cm kawałki i układamy na blaszce w dużych odległościach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Można podawać posypane cukrem pudrem.

                                                      Śródziemnomorski warkocz z pesto

                                                      Składniki:

                                                      • gotowe ciasto francuskie
                                                        • masło roztopione do smarowania
                                                          • 1 miska zielonego pesto
                                                            • 1 miska czerwonego pesto
                                                              • 1 szklanka pomidorów suszonych
                                                                • 2 ząbki czosnku
                                                                  • garść natki pietruszki
                                                                    • 1 szklanka czarnych i zielonych oliwek
                                                                      • sól i pieprz do smaku

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, a następnie układamy na nim paski kolorowych past, zaczynając od czerwonego pesto. Następnie zielone pesto, oliwki i znowu czerwone pesto - do momentu aż zostanie 2 cm ciasta. Całość zwijamy w roladkę, zaczynając od dłuższego brzegu. Gotową roladkę przecinamy wzdłuż na pół. Powstałe paski zamieniamy miejscami (przecięciem do zewnątrz) i zwijamy je w warkocz. Możemy zrobić jeden duży warkocz albo kilka mniejszych, tnąc gotowy na kawałki.

                                                                        Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy 20-30 minut.

                                                                        Paszteciki z ciasta francuskiego

                                                                        Składniki:

                                                                        • czerwona i żółta papryka
                                                                          • 250 pieczarek
                                                                            • 1 mała cebula
                                                                              • 2 kulki sera mozzarella
                                                                                • papryka wędzona
                                                                                  • zioła prowansalskie
                                                                                    • oregano
                                                                                      • sól
                                                                                        • pieprz
                                                                                          • 2 łyżki masła
                                                                                            • ciasto francuskie
                                                                                              • 1 jajko
                                                                                                • czarnuszka

                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                  Warzywa kroimy w drobną kostkę i mieszamy w misce ze wszystkimi przyprawami i mozzarellą. Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów i na każdą część nakładamy po łyżce farszu. Zlepiamy w trójkąty, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia.

                                                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana