Przepisy na francuskie zawijańce

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała pyszności, w których głównym składnikiem było ciasto francuskie. Na stole pojawiły się: tartaletki, śródziemnomorski warkocz z pesto oraz paszteciki. Na deser Daria dołożyła drożdżowe bułeczki z cynamonem.

Tartaletki

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • 2 szklanki kurek, około 250 g
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • 2 łyżki masła
  • czerwona i żółta drobno pokrojona papryka
  • 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • 4 łyżki tartego Parmezanu
  • 130 g sera śmietankowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki orzeszków pinii
  • ser cheddar do posypania

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 190 st. C. Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy 6 kółek o średnicy większej niż średnica foremki. Wykładamy nim foremki. Nożem wyrównujemy wystające brzegi z ciasta, spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy 15-20 minut aż ciasto się zarumieni. Umyte i osuszone kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Solimy i smażymy przez kilka minut aż będą miękkie. W połowie smażenia dodajemy masło oraz cebulkę. Przekładamy do miseczki i czekamy aż ostygną. Dodajemy następnie posiekane zioła (pozostawiając część do dekoracji), starty Parmezan oraz serek śmietankowy. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną i wlewamy do grzybów. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Foremki wykładamy z piekarnika, napełniamy farszem i posypujemy orzeszkami pinii. Wstawiamy całość do piekarnika na kolejne 10-15 minut, aż ciasto będzie złociste a farsz ścięty. Na koniec posypujemy ziołami.

Zobacz także:

Pączki Andrzeja Polana z kremem z białej czekolady lub powidłami. Pycha!

Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki

Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?

Drożdżowe bułki z cynamonem

Składniki:

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko + dodatkowe do posypania
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 łyżka cynamonu mielonego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • rozpuszczone masło do smarowania

Przygotowanie:

Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko (nie gorące). Dodajemy drożdże oraz cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito. Do mleka z drożdżami wbijamy jajko. Dodajemy rozpuszczone masło, sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy na gładkie jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Do miski wsypujemy cukier, cynamon, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.

Wyrośnięte ciasto kładziemy na oprószoną mąką stolnicę, a następnie rozwałkowujemy na duży prostokątny placek o grubości ok. 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy obficie masłem. Całość posypujemy solidną ilością wcześniej przygotowanej mieszanki cynamonowej. Wałek ciasta zawijamy w zgrabny rulon. Ciasto kroimy na ok. 5-6 cm kawałki i układamy na blaszce w dużych odległościach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Można podawać posypane cukrem pudrem.

Śródziemnomorski warkocz z pesto

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • masło roztopione do smarowania
  • 1 miska zielonego pesto
  • 1 miska czerwonego pesto
  • 1 szklanka pomidorów suszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 1 szklanka czarnych i zielonych oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, a następnie układamy na nim paski kolorowych past, zaczynając od czerwonego pesto. Następnie zielone pesto, oliwki i znowu czerwone pesto - do momentu aż zostanie 2 cm ciasta. Całość zwijamy w roladkę, zaczynając od dłuższego brzegu. Gotową roladkę przecinamy wzdłuż na pół. Powstałe paski zamieniamy miejscami (przecięciem do zewnątrz) i zwijamy je w warkocz. Możemy zrobić jeden duży warkocz albo kilka mniejszych, tnąc gotowy na kawałki.

Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy 20-30 minut.

Paszteciki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • czerwona i żółta papryka
  • 250 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 kulki sera mozzarella
  • papryka wędzona
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • ciasto francuskie
  • 1 jajko
  • czarnuszka

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w drobną kostkę i mieszamy w misce ze wszystkimi przyprawami i mozzarellą. Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów i na każdą część nakładamy po łyżce farszu. Zlepiamy w trójkąty, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości