Tartaletki
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- 2 szklanki kurek, około 250 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
- 2 łyżki masła
- czerwona i żółta drobno pokrojona papryka
- 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- 4 łyżki tartego Parmezanu
- 130 g sera śmietankowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki orzeszków pinii
- ser cheddar do posypania
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 190 st. C. Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy 6 kółek o średnicy większej niż średnica foremki. Wykładamy nim foremki. Nożem wyrównujemy wystające brzegi z ciasta, spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy 15-20 minut aż ciasto się zarumieni. Umyte i osuszone kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Solimy i smażymy przez kilka minut aż będą miękkie. W połowie smażenia dodajemy masło oraz cebulkę. Przekładamy do miseczki i czekamy aż ostygną. Dodajemy następnie posiekane zioła (pozostawiając część do dekoracji), starty Parmezan oraz serek śmietankowy. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną i wlewamy do grzybów. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Foremki wykładamy z piekarnika, napełniamy farszem i posypujemy orzeszkami pinii. Wstawiamy całość do piekarnika na kolejne 10-15 minut, aż ciasto będzie złociste a farsz ścięty. Na koniec posypujemy ziołami.
Zobacz także:
Pączki Andrzeja Polana z kremem z białej czekolady lub powidłami. Pycha!
Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki
Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?
Drożdżowe bułki z cynamonem
Składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko + dodatkowe do posypania
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 2 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 łyżka cynamonu mielonego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- rozpuszczone masło do smarowania
Przygotowanie:
Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko (nie gorące). Dodajemy drożdże oraz cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito. Do mleka z drożdżami wbijamy jajko. Dodajemy rozpuszczone masło, sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy na gładkie jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Do miski wsypujemy cukier, cynamon, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto kładziemy na oprószoną mąką stolnicę, a następnie rozwałkowujemy na duży prostokątny placek o grubości ok. 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy obficie masłem. Całość posypujemy solidną ilością wcześniej przygotowanej mieszanki cynamonowej. Wałek ciasta zawijamy w zgrabny rulon. Ciasto kroimy na ok. 5-6 cm kawałki i układamy na blaszce w dużych odległościach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Można podawać posypane cukrem pudrem.
Śródziemnomorski warkocz z pesto
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- masło roztopione do smarowania
- 1 miska zielonego pesto
- 1 miska czerwonego pesto
- 1 szklanka pomidorów suszonych
- 2 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- 1 szklanka czarnych i zielonych oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, a następnie układamy na nim paski kolorowych past, zaczynając od czerwonego pesto. Następnie zielone pesto, oliwki i znowu czerwone pesto - do momentu aż zostanie 2 cm ciasta. Całość zwijamy w roladkę, zaczynając od dłuższego brzegu. Gotową roladkę przecinamy wzdłuż na pół. Powstałe paski zamieniamy miejscami (przecięciem do zewnątrz) i zwijamy je w warkocz. Możemy zrobić jeden duży warkocz albo kilka mniejszych, tnąc gotowy na kawałki.
Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy 20-30 minut.
Paszteciki z ciasta francuskiego
Składniki:
- czerwona i żółta papryka
- 250 pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 kulki sera mozzarella
- papryka wędzona
- zioła prowansalskie
- oregano
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- ciasto francuskie
- 1 jajko
- czarnuszka
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w drobną kostkę i mieszamy w misce ze wszystkimi przyprawami i mozzarellą. Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów i na każdą część nakładamy po łyżce farszu. Zlepiamy w trójkąty, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN