Kuchnia Mikołaja Reya: crumble z truskawek, sałatka Caprese z kurczakiem balsamicznym

Kuchnia Mikołaja Reya: crumble z truskawek, sałatka Caprese z kurczakiem balsamicznym
Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews
Kuchnia Mikołaja Reya - wszystko z octem balsamicznym! Zobacz przepisy na: sałatkę z faralle, jakbłami i balsamicznym kurczakiem, oraz przepis na crumble z truskawek i malin z karmelem balsamicznym!

Zobacz też:

Kuchnia w stylu "raw". Zdrowa, ale nie dla każdego. Dlaczego?

Sałatka z farfalle, jabłek i balsamicznego kurczaka:

Składniki dla 6 osób:

  • 550g farfalle
    • 3 liście szałwii
      • 3 filety z kurczaka
        • 1 gałąź tymianku
          • 150 g gorgonzoli
            • 60 ml octu balsamicznego
              • 1 jabłko zielone (np. Granny Smith)
                • 150 ml rosołu z kurczaka
                  • 50 g orzeszków piniowych
                    • 1 ząbek czosnku
                      • 1 liść laurowy
                        • sól i pieprz

                          Przygotowanie:

                          Gotuj przez 10 minut makaron, odlej wodę i wystudź.

                          Obierz ząbek czosnku, pokrój jabłko na słupki o grubości 5 mm. Pokrój kosteczki z gorgonzoli i dodaj je do jabłka.

                          Umieść kurczaka na gorącej patelni z olejem i usmaż przez 2 minuty z każdej strony.

                          Na patelnię dodaj orzeszki piniowe, ząbek czosnku i zioła. Pozostaw na małym ogniu przez 5 minut.

                          Dodaj ocet balsamiczny. Redukuj ocet, aż prawie całkowicie odparuje.

                          Wyjmij kurczaka z patelni i zalej patelnie bulionem. Gotuj na małym ogniu 3 do 4 minut. Usuń zioła z patelni.

                          Pokrój kurczaka w cienkie plastry i dodaj do jabłek. Dodaj do zimnego makaronu i wymieszaj. Dodaj sos. Ułóż sałatkę i ciesz się chłodnym posiłkiem.

                          Crumble z truskawek i malin z karmelem balsamicznym

                          Składniki dla 8 osób:

                          • 200 g mąki
                            • 200 g brązowego cukru
                              • 200 g zimnego masła
                                • 60 g niesolonych łuskanych pistacji
                                  • 2 tacy truskawek
                                    • 2 tacy z malinami
                                      • 1600 g cukru pudru
                                        • 6 łyżki wody
                                          • 2 łyżki octu balsamicznego
                                            • 8 listek mięty

                                              1 Rozgrzej piekarnik do 180 ° C (termostat 6). Pistacje zmiel w mikserze do proszku. W misce wymieszaj brązowy cukier, mąkę, masło pokrojone na małe kawałki i pistacje. Mieszaj końcówkami palców, aż otrzymasz gruby piasek.

                                              2 W rondlu podgrzej cukier z wodą na dużym ogniu, aż karmel zmieni kolor na ładny bursztynowy. Wyłącz ogień i natychmiast wlej ocet balsamiczny, mieszając (uwaga na opryski!). Wlej karmel balsamiczny na dno żaroodpornej brytfanki.

                                              Zatrzymaj 4 truskawki i 4 maliny do dekoracji. Truskawki pokrój w paski i połóż na karmelu. Dodaj maliny. Przykryj całość kruszonką i piecz około 30 minut. Połóż na wierzchu kruszonkę, kilka truskawek, malin, liście mięty.

                                              Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews

                                              Crumble słono-słodkie, ricotta i truskawki balsamiczne

                                              Składniki dla 8 osób:

                                              • 600 g truskawek
                                                • 400 g ricotty
                                                  • Sok z jednej pomarańczy
                                                    • 4 łyżki stołowe octu balsamicznego
                                                      • 40 g cukru trzcinowego
                                                        • 7 gałązki bazylii, sol, pieprz.

                                                          Na kruszonkę: 80 g masła, 60 g kruszonych i uprażonych migdałów, 40 g parmezanu, 2 łyżeczki oliwa z oliwek, sól, pieprz.

                                                          Włącz piekarnik w temperatura 180 °C.

                                                          Wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, aż uzyskasz pastę o grudkowatej i suchej konsystencji.

                                                          Szybko opłucz truskawki czystą wodą, utrzymując szypułkę, wchłonęły wody. Wytnij truskawki na małe ćwiartki daj do salaterki. Dodaj cukier, sok pomarańczowy i ocet balsamiczny.

                                                          Posiekaj bazylię, trzymając kilka liści do dekoracji. Dopraw solą i pieprzem.

                                                          Zmiażdż (ale bez przesady!) ricottę, tworząc małe kawałki.

                                                          Upiecz pastę do kruszonki, aż zmieni kolor na lekko zarumienione. Uważaj, pieczenie jest bardzo szybkie, zaledwie 5 minut.

                                                          W szklankach, naprzemiennie ułóż warstwy truskawek i ricotty. Zakończ, dodając w ostatniej chwili kruszonkę i bazylię.

                                                          Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews

                                                          Sałata Caprese:

                                                          • Pomidory
                                                            • Mozzarella
                                                              • Świeża bazylia
                                                                • Ocet balsamiczny
                                                                  • Miód
                                                                    • Oliwa z oliwek
                                                                      • Sól, pieprz
                                                                        • Kilka listek rukoli

                                                                          Zobacz też:

                                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                          Materiał promocyjny

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana