Kuchnia Mikołaja Reya: crumble z truskawek, sałatka Caprese z kurczakiem balsamicznym

Kuchnia Mikołaja Reya: crumble z truskawek, sałatka Caprese z kurczakiem balsamicznym
Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews
Kuchnia Mikołaja Reya - wszystko z octem balsamicznym! Zobacz przepisy na: sałatkę z faralle, jakbłami i balsamicznym kurczakiem, oraz przepis na crumble z truskawek i malin z karmelem balsamicznym!

Zobacz też:

Kuchnia w stylu "raw". Zdrowa, ale nie dla każdego. Dlaczego?

Sałatka z farfalle, jabłek i balsamicznego kurczaka:

Składniki dla 6 osób:

  • 550g farfalle
  • 3 liście szałwii
  • 3 filety z kurczaka
  • 1 gałąź tymianku
  • 150 g gorgonzoli
  • 60 ml octu balsamicznego
  • 1 jabłko zielone (np. Granny Smith)
  • 150 ml rosołu z kurczaka
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Gotuj przez 10 minut makaron, odlej wodę i wystudź.

Obierz ząbek czosnku, pokrój jabłko na słupki o grubości 5 mm. Pokrój kosteczki z gorgonzoli i dodaj je do jabłka.

Umieść kurczaka na gorącej patelni z olejem i usmaż przez 2 minuty z każdej strony.

Na patelnię dodaj orzeszki piniowe, ząbek czosnku i zioła. Pozostaw na małym ogniu przez 5 minut.

Dodaj ocet balsamiczny. Redukuj ocet, aż prawie całkowicie odparuje.

Wyjmij kurczaka z patelni i zalej patelnie bulionem. Gotuj na małym ogniu 3 do 4 minut. Usuń zioła z patelni.

Pokrój kurczaka w cienkie plastry i dodaj do jabłek. Dodaj do zimnego makaronu i wymieszaj. Dodaj sos. Ułóż sałatkę i ciesz się chłodnym posiłkiem.

Crumble z truskawek i malin z karmelem balsamicznym

Składniki dla 8 osób:

  • 200 g mąki
  • 200 g brązowego cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 60 g niesolonych łuskanych pistacji
  • 2 tacy truskawek
  • 2 tacy z malinami
  • 1600 g cukru pudru
  • 6 łyżki wody
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 8 listek mięty

1 Rozgrzej piekarnik do 180 ° C (termostat 6). Pistacje zmiel w mikserze do proszku. W misce wymieszaj brązowy cukier, mąkę, masło pokrojone na małe kawałki i pistacje. Mieszaj końcówkami palców, aż otrzymasz gruby piasek.

2 W rondlu podgrzej cukier z wodą na dużym ogniu, aż karmel zmieni kolor na ładny bursztynowy. Wyłącz ogień i natychmiast wlej ocet balsamiczny, mieszając (uwaga na opryski!). Wlej karmel balsamiczny na dno żaroodpornej brytfanki.

Zatrzymaj 4 truskawki i 4 maliny do dekoracji. Truskawki pokrój w paski i połóż na karmelu. Dodaj maliny. Przykryj całość kruszonką i piecz około 30 minut. Połóż na wierzchu kruszonkę, kilka truskawek, malin, liście mięty.

Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews

Crumble słono-słodkie, ricotta i truskawki balsamiczne

Składniki dla 8 osób:

  • 600 g truskawek
  • 400 g ricotty
  • Sok z jednej pomarańczy
  • 4 łyżki stołowe octu balsamicznego
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 7 gałązki bazylii, sol, pieprz.

Na kruszonkę: 80 g masła, 60 g kruszonych i uprażonych migdałów, 40 g parmezanu, 2 łyżeczki oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Włącz piekarnik w temperatura 180 °C.

Wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, aż uzyskasz pastę o grudkowatej i suchej konsystencji.

Szybko opłucz truskawki czystą wodą, utrzymując szypułkę, wchłonęły wody. Wytnij truskawki na małe ćwiartki daj do salaterki. Dodaj cukier, sok pomarańczowy i ocet balsamiczny.

Posiekaj bazylię, trzymając kilka liści do dekoracji. Dopraw solą i pieprzem.

Zmiażdż (ale bez przesady!) ricottę, tworząc małe kawałki.

Upiecz pastę do kruszonki, aż zmieni kolor na lekko zarumienione. Uważaj, pieczenie jest bardzo szybkie, zaledwie 5 minut.

W szklankach, naprzemiennie ułóż warstwy truskawek i ricotty. Zakończ, dodając w ostatniej chwili kruszonkę i bazylię.

Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews

Sałata Caprese:

  • Pomidory
  • Mozzarella
  • Świeża bazylia
  • Ocet balsamiczny
  • Miód
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Kilka listek rukoli

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości