W kuchni Dzień dobry TVN Cristina Catese przygotowała potrawy, po których chce się żyć, czyli pyszne i energetyczne spaghetti oraz dorsza z patelni w ziołach. Smacznego!
Dobrze zbilansowana dieta jest dla piłkarza niezwykle ważna. Dlatego też w funkcjonowaniu profesjonalnej drużyny szef kuchni jest postacią niezbędną. Tomasz Leśniak od 12 lat jest szefem kuchni kadry narodowej. Jest najstarszym stażem członkiem reprezentacji Polski. Czy nasi piłkarze są wybredni, jeżeli chodzi o jedzenie? Czy ingerują w pracę Pana Tomasza? I czy Pan Tomasz miewa kulinarne wpadki? Z Tomaszem Leśniakiem rozmawiał dziennikarz Dzień Dobry TVN Robert Stockinger.
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował pyszności z rabarbaru: pierś kaczą z sosem rabarbarowym, zapiekany rabarbar z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną oraz odwrócone ciasto z rabarbarem.
Tomek Woźniak jest miłośnikiem zdrowego żywienia. Zaprosiliśmy go do Dzień Dobry TVN, aby przygotował z sezonowych owoców i warzyw pyszne i pożywne dania.
Daria Ładocha i Bartek Jędrzejak wyruszyli z "Pogodną kuchnią Dzień Dobry TVN" w Polskę. Dziś goszczą w Uniejowie, gdzie Daria prosto z naszego foodtucka serwuje zdrowe fast-foody dla dzieci, a Bartek opowiada o pogodzie. Jakie miejscowości odwiedzą w kolejnych tygodniach?
Dziś Międzynarodowy Dzień Seksu. Z tej okazji Samar Khanafer w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała afrodyzjaki. Na naszym stole pojawiły się takie smakołyki jak: bruschetta z bobem, risotto ze szparagami i krewetkami, a na deser mus czekoladowym z rabarbarem i kardamonem. Lubicie?
W kuchni Dzień Dobry TVN nasz duet łańcuchowy przygotował potrawy bazując na superfoods, czyli produktach bogatych w witaminy i minerały. Co powiecie na sałatkę z kaszy jaglanej i botwinki, chleb z siemieniem lnianym, orzechami i jabłkiem lub sałatkę z marynowanym burakiem, fetą i borówkami? Pycha!
W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak przygotował pyszne dania z kurczaka. Mogliśmy spróbować kurczaka pieczonego z młodymi warzywami, kurczaka w panierce i zapiekankę z pieczonego kurczaka, ziemniaków i młodych warzyw. Palce lizać!
W kuchni Dzień dobry TVN Gosia Molska przygotowała potrawy bazujące na młodych ziemniakach. Lubicie? :)
Okazuje się, że ślimaki z Polski, a zwłaszcza ślimaczy kawior, są doceniane w europejskich restauracjach. Jak wygląda cały proces hodowli, zbioru i oczyszczania kawioru? Jak smakuje polski kawior ze ślimaka? I ile kosztuje? W studiu Dzień Dobry TVN o polskim, ślimaczym kawiorze opowiadał ekspert ds. kulinariów Mikołaj Rey.
Z racji zbliżającego się Dnia Dziecka, w kuchni Dzień Dobry TVN nasz duet łańcuchowy przygotował smakołyki dla dzieci. Co powiecie na młode ziemniaczki zapiekane serem, knedle z mięsem i marchewką oraz surówka z młodej kapusty z koperkiem, a na deser kisiel jabłkowo-marchewkowy z truskawkami? Pycha!
W Dzień Dobry TVN klasyka francuskiej kuchni w wykonaniu Mikołaja Reya. Poznajcie jego przepisy na suflety: serowy i czekoladowy oraz na comber jagnięcy i ratatouille.
W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN dowodzi Marcin "Sobol" Sobolewski, który na co dzień pracuje w Dzień dobry TVN jako kierownik planu. Skąd u niego zamiłowanie do gotowania? Marcin przygotował takie smakołyki jak: krewetki zapiekane z kiełbasą chorizo, paluszki z dorsza w panko, makaron bucatini z tuńczykiem, kofty jagnięco-wieprzowe z sałatką z pieczonych batatów.
Na truskawki czekamy cały rok. W tym roku, dzięki sprzyjającej pogodzie, truskawki pojawiły się trzy tygodnie wcześniej niż zwykle. Wiele osób przestrzega nas przed czyhającymi w owocach pestycydach. Jaka jest prawda? Podobno hiszpańskie truskawki są przepakowywane i sprzedawane jako polskie. Dlaczego tak się dzieje? Jak odróżnić polskie truskawki od tych importowanych? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Katarzynę Bosacką.
Czy wiedzieliście, że polska truskawka uchodzi za najlepszą na świecie? Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała potrawy bazujące na truskawkach. I to nie tylko na słodko! Truskawki w wersji wytrawnej? Czemu nie! Daria podpowiedziała równie, jak rozróżnić polską truskawkę od tej importowanej.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Eryka Wałkowicza, który przygotował wegańskie śniadanie. Eryk do swoich potraw przemyca bardzo dużo warzyw. Jest kolorowo, ale przede wszystkim zdrowo! Co powiecie na tofucznicę z warzywami lub ciecierzycę na słono?
W kuchni Dzień Dobry TVN nasz duet łańcuchowy przygotował potrawy bogate w antyoksydanty, będące źródłem wiecznej młodości. Co powiecie na domową granolę z owocami, sałatkę ze smażonymi ogórkami i sosem rodzynkowo-migdałowym, sałatkę z krewetkami, szparagami i salsą z mango, a na deser biszkopt migdałowy z macha i borówkami? Mniam!
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey i Anika Ćwiek, finalistka "MasterChef Junior" przygotowali dania bazujące na cebuli. Co powiecie na francuską zupę cebulową, tartę cebulową, cebulę faszerowaną gorgonzolą i orzechami lub cebulowy chutney z figami i daktylami.
Jak sprawdzić, czy nowalijki mają w sobie dużo azotanów? W czym przechowywać awokado lub kiwi i jak zrobić warzywne makarony? W studiu Dzień Dobry TVN Anna Nowak-Ibisz zaprezentowała najbardziej przydatne przybory do warzyw i owoców na piknik i do ogrodu.
W kuchni Dzień Dobry TVN cukiernik Tomasz Deker przygotował dla nas pyszny tort. Smacznego!
Czym zastąpić biały cukier w kuchni? Z takim problemem zmaga się dziś nasz łańcuchowy duet :) Piotr do ciasta drożdżowego użył ksylitolu! Aneta z kolei, przygotowała słodkie trufle z ciecierzycy! Smacznego :)
Zwycięzcą 3. edycji programu MasterChef Junior został Bartosz Kwiecień. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dla nas jajko z kawiorem. W studiu towarzyszył mu Mateusz Zielonka – triumfator 6. edycji MasterChefa dla dorosłych.
Andrzej Polan otworzył sezon na młodą kapustę. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował niekonwencjonalne potrawy bazujące na młodej kapuście. Co powiecie na nadziewaną młodą kapustę lub kopytka z młodą kapustą?
W kuchni Dzień Dobry TVN duet łańcuchowy przygotował potrawy dla sportowców. Jakich produktów nie może zabraknąć w menu ludzi aktywnych? Na naszym stole pojawiły się takie dania jak:
Sezon na szparagi uważamy za otwarty. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey wraz ze swoimi pomocnikami z programu "MasterChef Junior" przygotowali dania bazujące na tym wiosennym warzywie. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: Krem z białych szparagów, zielone szparagi z grilla w papilocie, szparagi z sosem mousseline i szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Lubicie szparagi?
W ramach odpoczynku po majówkowym grillowaniu, Piotr Kucharski zaproponował nam dziś same "zielone przepisy": zupa z pokrzywy, zielone risotto, zielony sos i ciasto z rabarbarem! Smacznego!
"Nie mamy jakiegoś, takiego wielkiego sekretu jak np. Lewandowscy te 'kule mocy' (...) my jemy konsekwentnie dobrze" mówiła w kuchni Dzień Dobry TVN Dominika Fetraś. Zobaczcie jakie smakołyki przygotowała nam dziś w kuchni. Smacznego!
Co zrobić z wczorajszą kiełbasą lub warzywami z grilla? Na pewno nie wyrzucać! Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN dała "wczorajszym" grillowanym daniom drugie życie :) Zobaczcie sami!
Sezon grillowy w pełni. Jednak zamiast klasycznego grilla, możemy zrobić przyjęcie w plenerze. Jak je przygotować? O pomoc dziennikarka Dzień Dobry TVN Katarzyna Jaroszyńska poprosiła stylistkę wnętrz i sesji zdjęciowych Agnieszkę Wrodarczyk.
W kuchni Dzień Dobry TVN nasz łańcuchowy duet przygotował wałówkę na drogę. Sycące i łatwe w konsumpcji pyszności, między innymi: spring rolls'y, muffinki marchewkowe czy chleb piknikowy. Smacznego!