Zobacz też: Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły >>> Kurczak pieczony w aromatycznych przyprawach
- 6 podudzi z kurczaka - 8 zł
- 1 cebula - 50 gr
- 2 ząbki czosnku - 50 gr
- 1 marchewka - 50 gr
- Mix przypraw: słodka papryka, wędzona papryka, curry, cynamon, sól, pieprz - 1 zł
- 1 puszka pomidorów - 4 zł
- 1/2 opakowania śmietany - 1,5 zł
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki - 1 zł
- 2 łyżki oleju - 1 zł
- ziele angielskie i liść laurowy - 20 gr
RAZEM: 18,2 zł
Przygotowanie:
Przygotuj miks przypraw dodając do miski po ½ łyżeczki każdej z nich. Wymieszaj z 1 łyżka oleju i marynatą natrzyj kurczaka i odstaw na 15 minut. W tym czasie posiekaj czosnek i cebulę a marchewkę pokrój w cienkie talarki. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę i czosnek, dodaj kurczaka i chwilę go obsmażaj. Całą zawartość patelni wrzuć do naczynia żaroodpornego, dodaj marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy i podlej całość delikatnie wodą. Piecz pod przykryciem około 20 minut. Następnie dorzuć pomidory z puszki i piecz kolejne 30 minut bez przykrycia. Przed podaniem udekoruj pietruszką i śmietaną.
Zobacz też: Czarnuszka. Przepisy na potrawy z przyprawą o niezwykłej mocy - jajecznica, chlebek i pasta >>>
Zobacz też: Faszerowana cukinia, ziemniak i kapusta. Najlepsze przepisy Andrzeja Polana >>> Makaron razowy z cukinią, papryką i wędzonym serem
- 1/2 opakowania makaronu razowego - 2,5 zł
- 2 ząbki czosnku - 20 gr
- 1 średnia cebula - 50 gr
- 1 cukinia - 2,5 zł
- 1 marchewka - 50 gr
- 10 pomidorków koktajlowych - 2,5
- 1 papryka - 1 zł
- 3 łyżki ziaren słonecznika - 1 zł
- sól, pieprz, papryka wędzona - 50 gr
- kilka listków bazylii - 1 zł
- 1 łyżka oleju roślinnego - 50 gr
- 3 łyżki sera wędzonego - 1 zł
RAZEM: 13,7 zł
Przygotowanie:
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj cukinię oraz marchewkę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj paprykę i dokładnie wymieszaj.Jeśli zabraknie płynu - dodaj wodę. Na sam koniec dodaj pomidorki koktajlowe, dopraw solą, pieprzem, papryką wędzoną i przed podaniem udekoruj bazylią i pestkami słonecznika. Połącz z makaronem i na koniec posyp wędzonym serem.
Zobacz też: Słodko, zdrowo, kolorowo. Tort, ciasteczka i tarta z awokado - przepisy na fit słodycze >>>
Naleśniki z jabłkami, żurawiną i kozim serkiem
ciasto:
- 250 ml mleka - 1 zł
- 250 ml wody - 0 zł
- 2 jajka - 1,5 zł
- 250 g mąki - 50 gr
- 40 ml oleju - 1 zł
nadzienie:
- 1 kg jabłek - 3 zł
- 1 łyżka miodu - 1 zł
- szczypta cynamonu - 50 gr
- 250 g serka koziego - 5 zł
- 2 łyżki suszonej żurawiny - 2 zł
- sok z cytryny - 50 gr
- olej do smażenia - 1 zł
RAZEM: 17 zł
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj na gładką masę. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Duś je razem z żurawiną, cynamonem i miodem aż się delikatnie rozpadną i woda z nich odparuje. Kozi ser połącz z sokiem z cytryny. Placki posmaruj kozim serem i podawaj z ciepłymi jabłkami i żurawiną.
Zobacz też: Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami. Przepisy na Dzień Kobiet >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN