W kuchni DDTVN wędzone szynki - pyszne i bardzo aromatyczne

W kuchni Dzień dobry TVN Mikołaj Rey przygotował potrawy bazujące na wędzonych, długo dojrzewających szynkach. Sprawdźcie przepisy.

Hiszpański salmorejo z szynką długo dojrzewającą

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 350 ml oliwy z oliwek (do 500ml )
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 250 g czerstwego chleba (lub bułki tartej)
  • 12 plasterków szynki długo dojrzewającej (nie wędzonej) Kumpiak lub Serrano
  • 6 gotowanych jaj
  • 3 łyżki stołowe octu z Xeres (z czerwonego wina)
  • Opcjonalnie: Zielona papryka papryka lub świeży ogórek

Przygotowanie

Obierz pomidory, a następnie pozbywaj się gniazda nasienne. Miksuj pomidory z czosnkiem, oliwą, octem, solą i pieprzem, aż uzyskasz gładki sos. Miksuj chleb i dodaj do sosu. Skosztuj dopraw solą, chlebem lub octem. Zarezerwuj w lodówce. Jajka gotuj przez 10 minut w rondlu z wodą. Po ostudzeniu i łuskaniu, potnij je na małe kawałki, a także szynka. Zarezerwuj w lodówce. Wlać sos pomidorowy do pojedynczych misek lub szklanek i posypać surową szynką i posiekanymi jajkami tuż przed jedzeniem. Można dodatkowo skropić oliwą lub pesto.

Pieczone ziemniaki faszerowane kozim serem i Kumpiakiem (lub serrano, parma…)

  • Ziemniaki faszerowane z szynką długo dojrzewającą
  • 4 duże, mięsiste ziemniaki
  • 1 roladka koziego sera (buche de chevre, najlepiej z Sainte Maure de Touraine)
  • 2 plasterki szynki serrano
  • Oliwa z oliwek
  • Świeże liście bazylii
  • Sól
  • Pieprz mielony

Przygotowanie:

Podgrzać piekarnik do 180 ° C. Umyć, osuszyć i pokroić ziemniaki w 2 połówki (w kierunku grubości). Ułóż je w naczyniu do pieczenia. Piec przez 20 minut w 180 ° C Pokroić 8 kawałków koziego sera, odłożyć na bok rozerwać szynkę Serrano na 8 kawałków, odłożyć na bok, umyć, osuszyć i posiekać świeżą bazylię, zarezerwować. Wyjmij ziemniaki z piekarnika, utrzymuj piekarnik w cieple, dopraw solą i pieprzem. Połóż kawałek sera koziego, a następnie kawałek szynki kumpiak. Skropić oliwą z oliwek, piec przez 5/10minut w temperaturze 180 ° C aż ser się rozpuści, posypać bazylią.

Szynka długo dojrzewająca melon i karmel z Porto

  • 1 melon
  • 6 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
  • 100 ml czerwonego lub białego Porto
  • 40 g brązowego cukru
  • Maliny i liście werbeny lub szałwii do dekoracji

Przygotowanie:

Podgrzać Porto i brązowy cukier, doprowadzić do wrzenia i zredukować do syropu. Nie przesadzaj z gotowaniem, w przeciwnym razie będzie zbyt gęsty. Usuń z ognia do wystudzenia. Obieramy melon i kroimy na pół. Pokrój cienkie plastry (około 0,3 cm). Umieść plasterki melona w kółku, zachodząc na siebie. Zakończ, umieszczając 2 plasterki pionowo w środku. Umieść zmiętą szynkę parmeńską w środku. Udekoruj malinami i liśćmi lub któregokolwiek z ulubionych czerwonych owoców. Wlać trochę karmelu z Porto wokół i na melonie.

Duet Ziemia i Morze czyli gambasy z szynką długo dojrzewającą

  • Krewetki black tiger: 18 sztuk (s)
  • Szynka kumpiak lub Serrano: 9 plastrów
  • Oliwa z oliwek: 30 ml
  • sól: 3 szczypty
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • Sok z cytryny: 15 ml
  • Suszone pomidory: 35 g
  • Szczypiorek: 1 wiązka
  • Orzechy laskowe (mielone): 25 g

Przygotowanie:

Pokrój plastry szynki na pół wzdłuż i zawiń je wokół krewetek. Pokrój drobno wysuszone pomidory (małe kosteczki) i szczypiorek, wymieszaj i skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Orzechów laskowych podgrzać na gorącej patelni bez tłuszczu. Usmaż zawinięte krewetki krótko na gorącej patelni z oliwą z oliwek. Umieść krewetki w naczyniu, posyp je prażonymi orzechami laskowymi i podawaj sos osobno.

Zobacz film: Mikołaj Rey i wędlina włoska. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości