Hiszpański salmorejo z szynką długo dojrzewającą
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 350 ml oliwy z oliwek (do 500ml )
- 3 duże ząbki czosnku
- 250 g czerstwego chleba (lub bułki tartej)
- 12 plasterków szynki długo dojrzewającej (nie wędzonej) Kumpiak lub Serrano
- 6 gotowanych jaj
- 3 łyżki stołowe octu z Xeres (z czerwonego wina)
- Opcjonalnie: Zielona papryka papryka lub świeży ogórek
Przygotowanie
Obierz pomidory, a następnie pozbywaj się gniazda nasienne. Miksuj pomidory z czosnkiem, oliwą, octem, solą i pieprzem, aż uzyskasz gładki sos. Miksuj chleb i dodaj do sosu. Skosztuj dopraw solą, chlebem lub octem. Zarezerwuj w lodówce. Jajka gotuj przez 10 minut w rondlu z wodą. Po ostudzeniu i łuskaniu, potnij je na małe kawałki, a także szynka. Zarezerwuj w lodówce. Wlać sos pomidorowy do pojedynczych misek lub szklanek i posypać surową szynką i posiekanymi jajkami tuż przed jedzeniem. Można dodatkowo skropić oliwą lub pesto.
Pieczone ziemniaki faszerowane kozim serem i Kumpiakiem (lub serrano, parma…)
- Ziemniaki faszerowane z szynką długo dojrzewającą
- 4 duże, mięsiste ziemniaki
- 1 roladka koziego sera (buche de chevre, najlepiej z Sainte Maure de Touraine)
- 2 plasterki szynki serrano
- Oliwa z oliwek
- Świeże liście bazylii
- Sól
- Pieprz mielony
Przygotowanie:
Podgrzać piekarnik do 180 ° C. Umyć, osuszyć i pokroić ziemniaki w 2 połówki (w kierunku grubości). Ułóż je w naczyniu do pieczenia. Piec przez 20 minut w 180 ° C Pokroić 8 kawałków koziego sera, odłożyć na bok rozerwać szynkę Serrano na 8 kawałków, odłożyć na bok, umyć, osuszyć i posiekać świeżą bazylię, zarezerwować. Wyjmij ziemniaki z piekarnika, utrzymuj piekarnik w cieple, dopraw solą i pieprzem. Połóż kawałek sera koziego, a następnie kawałek szynki kumpiak. Skropić oliwą z oliwek, piec przez 5/10minut w temperaturze 180 ° C aż ser się rozpuści, posypać bazylią.
Szynka długo dojrzewająca melon i karmel z Porto
- 1 melon
- 6 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
- 100 ml czerwonego lub białego Porto
- 40 g brązowego cukru
- Maliny i liście werbeny lub szałwii do dekoracji
Przygotowanie:
Podgrzać Porto i brązowy cukier, doprowadzić do wrzenia i zredukować do syropu. Nie przesadzaj z gotowaniem, w przeciwnym razie będzie zbyt gęsty. Usuń z ognia do wystudzenia. Obieramy melon i kroimy na pół. Pokrój cienkie plastry (około 0,3 cm). Umieść plasterki melona w kółku, zachodząc na siebie. Zakończ, umieszczając 2 plasterki pionowo w środku. Umieść zmiętą szynkę parmeńską w środku. Udekoruj malinami i liśćmi lub któregokolwiek z ulubionych czerwonych owoców. Wlać trochę karmelu z Porto wokół i na melonie.
Duet Ziemia i Morze czyli gambasy z szynką długo dojrzewającą
- Krewetki black tiger: 18 sztuk (s)
- Szynka kumpiak lub Serrano: 9 plastrów
- Oliwa z oliwek: 30 ml
- sól: 3 szczypty
- Świeżo mielony pieprz do smaku
- Sok z cytryny: 15 ml
- Suszone pomidory: 35 g
- Szczypiorek: 1 wiązka
- Orzechy laskowe (mielone): 25 g
Przygotowanie:
Pokrój plastry szynki na pół wzdłuż i zawiń je wokół krewetek. Pokrój drobno wysuszone pomidory (małe kosteczki) i szczypiorek, wymieszaj i skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Orzechów laskowych podgrzać na gorącej patelni bez tłuszczu. Usmaż zawinięte krewetki krótko na gorącej patelni z oliwą z oliwek. Umieść krewetki w naczyniu, posyp je prażonymi orzechami laskowymi i podawaj sos osobno.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: RooM RF