Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie

Przepisy na śniadanie po włosku czyli panini i focaccia wg Cristyny Catese. Zobaczcie jak łatwo i szybko przygotować kultowe włoskie kanapki.

PANINI CON VERDURE GRIGLIATE E FRITTATA Składniki:

  • 4 małe ciabatte
  • 4 czerwone pomidory
  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • mozzarella
  • 160 g pesto
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Umyj i pokrój w kostkę pomidora, cebulę i bakłażana. Podsmaż warzywa. W międzyczasie przygotuj omlet: ubij jaja ze szczyptą soli i gotuj je na patelni z olejem. Przekrój kanapkę na pół i rozłóż pesto z obu stron, a następnie umieścić omlet, warzywa, mozzarellę i bazylię.

FOCACCIA

  • 250 gr mąki typ 0
  • 250 gr mąki typ 00
  • 300 ml wody
  • 15 gr świeżych drożdży
  • 2 łyżki olivy extra virgin
  • 8 gr soli
  • Solanka:
  • 65 ml wody
  • 65 ml oliwy extra virgin
  • 20 gr soli

PRZYGOTOWANIE

W misce wymieszaj mąkę i sól, zrób otwór w środku i dodaj ciepłą wodę, proszek do pieczenia i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wymieszaj ciasto łyżeczką (w oryginalnej recepturze zaleca się nie mieszać rękami), aż będzie jednorodna.

Do ciasta dodaj odrobinę oleju, przykryj ściereczką i pozostaw na 10 minut.

Wlać mieszaninę do garnka z odrobiną oleju, przykryć i odstawić ponownie na 10 minut.

Rozwałkuj ciasto dłońmi zaczynając od środka i pozwól mu rosnąć przez 20 minut, opuszkami palców dotknij całej powierzchni focacci, uważając, aby nie uszkodzić pęcherzyków powietrza obecnych w mieszance.

Przygotuj solankę emulgującą ciepłą wodę z olejem i dodaj sól.

Posypać focaccia solanką i odstawić na kolejne 20 minut.

Piec w piekarniku: Funkcja - statyczna, podgrzana do 180 ° C i gotować focaccia przez około 30 minut.

Poczekaj, aż focaccia ostygnie przed krojeniem i podawaj.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości