PANINI CON VERDURE GRIGLIATE E FRITTATA Składniki:
- 4 małe ciabatte
- 4 czerwone pomidory
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 4 jajka
- mozzarella
- 160 g pesto
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeża bazylia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Umyj i pokrój w kostkę pomidora, cebulę i bakłażana. Podsmaż warzywa. W międzyczasie przygotuj omlet: ubij jaja ze szczyptą soli i gotuj je na patelni z olejem. Przekrój kanapkę na pół i rozłóż pesto z obu stron, a następnie umieścić omlet, warzywa, mozzarellę i bazylię.
FOCACCIA
- 250 gr mąki typ 0
- 250 gr mąki typ 00
- 300 ml wody
- 15 gr świeżych drożdży
- 2 łyżki olivy extra virgin
- 8 gr soli
- Solanka:
- 65 ml wody
- 65 ml oliwy extra virgin
- 20 gr soli
PRZYGOTOWANIE
W misce wymieszaj mąkę i sól, zrób otwór w środku i dodaj ciepłą wodę, proszek do pieczenia i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wymieszaj ciasto łyżeczką (w oryginalnej recepturze zaleca się nie mieszać rękami), aż będzie jednorodna.
Do ciasta dodaj odrobinę oleju, przykryj ściereczką i pozostaw na 10 minut.
Wlać mieszaninę do garnka z odrobiną oleju, przykryć i odstawić ponownie na 10 minut.
Rozwałkuj ciasto dłońmi zaczynając od środka i pozwól mu rosnąć przez 20 minut, opuszkami palców dotknij całej powierzchni focacci, uważając, aby nie uszkodzić pęcherzyków powietrza obecnych w mieszance.
Przygotuj solankę emulgującą ciepłą wodę z olejem i dodaj sól.
Posypać focaccia solanką i odstawić na kolejne 20 minut.
Piec w piekarniku: Funkcja - statyczna, podgrzana do 180 ° C i gotować focaccia przez około 30 minut.
Poczekaj, aż focaccia ostygnie przed krojeniem i podawaj.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN