Pizza - przepis na ciasto Pizza z jarmużem, papryką i boczniakami Pizza bardzo domowa z pieczarkami i serem Pizza gryczana z burakami, wołowiną i ogórkami
Zobacz też: Międzynarodowy dzień pizzy- święto placka rodem z Włoch >>>
Pizza - przepis na ciasto
Składniki:
- Ciasto na pizzę:
- 900 g mąki
- 500 ml wody
- 25 g soli
- 15 g drożdży
Przygotowanie:
Z ww. składników przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno rosnąć około 3 godzin. Ważne, aby było przykryte wilgotną ściereczką.
Zobacz też: Przepis na cienkie ciasto do pizzy. Sprawdzone receptury >>>
Pizza z jarmużem, papryką i boczniakami
Składniki:
- 200 g jarmużu
- 50 g orzechów laskowych
- olej słonecznikowy
- 60 g sera bursztyn
- 2 papryki czerwone
- 100 g boczniaków
- cebula czerwona
Przygotowanie:
Jarmuż pozbawiamy twardych łodyg, same pokarbowane listki blanszujemy w wodzie. Zblanszowany miksujemy z orzechami laskowymi, olejem i serem bursztyn, doprawiamy pieprzem, solą. Paprykę opiekamy i pozbawiamy skóry. Filety z papryki kroimy w paski. Boczniaki skrapiamy olejem, obsypujemy serem bursztyn. Na ciasto wysmarowane olejem wykładamy jarmużowe pesto, filety z papryki, plasterki cebuli i boczniaki otulone w serze. Skrapiamy raz jeszcze olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do min. 250 st. C.
Zobacz też: Kulinarna rozpusta dla dzieci - pizza! >>>
Pizza bardzo domowa z pieczarkami i serem
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 2 pory
- estragon suszony
- oregano suszone
- pieprz
- sól
- 200 g sera żółtego, tartego
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy pory, dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy do częściowego odparowania. Dodajemy sól, pieprz, estragon, oregano. Farsz wykładamy na ciasto wysmarowane olejem, posypujemy serem, skrapiamy olejem i pieczemy w temperaturze min. 250 st. C.
Zobacz też: Sos do pizzy w kilku wariantach. Jak przyrządzić domowy sos do pizzy? >>>
Pizza gryczana z burakami, wołowiną i ogórkami
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki gryczanej
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 0,5 l ciepłej wody
- 40 g drożdży
- 30 g soli
- 2-3 łyżki czarnuszki lub siemienia lnianego
Na pizzę:
- 500 g buraków
- olej słonecznikowy
- 2 jabłka
- 300 g wołowiny (udziec lub polędwica)
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- musztarda francuska
- oscypek
- miód do smaku
- koper
- sól
- pieprz
- kminek mielony
Przygotowanie:
Ciasto: z ww. składników przygotowujemy ciasto, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (w temperaturze pokojowej na mniej więcej do godziny czasu). Podrośnięte ciasto wykładamy, a raczej wylewamy na blaszkę i pieczemy około 5 minut.
Buraki pieczemy w piekarniku, a żeby uniknąć tego procederu proponuję kupić buraki mrożone pure. Jabłka prażymy na patelni, miękkie łączymy z burakami, miksujemy, dodając niedużą ilość oleju, kminku, soli, pieprzu i - jak tylko potrzeba - cukru do smaku. W końcu musi smakować. Wołowinę kroimy w cienkie paski, oprószamy pieprzem czarnym. Na mocno rozgrzanym oleju przesmażamy mięso na złoty kolor, odstawiamy i oprószamy solą. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki lub paski jak nam pasuje. Musztardę francuską łączymy z miodem i koprem. Na podpieczony spód wykładamy porcje pasty-pesto z buraków, przesmażoną wołowinę, ogórki, plasterki cebuli, musztardę z miodem, koprem, tartego oscypka. Pieczemy pizzę w temperaturze min. 250 st. C, przez 4-5 minut, ale wiadomo jak to jest z domowymi piekarnikami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN