Diety wg NFZ znajdziecie tutaj >>>
Kanapki z burakiem i awokado
Składniki:
- Pół awokado
- Burak
- 3 kromki chleba żytniego razowego
- ¼ cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Pieprz czarny suszony
- Garść roszponki
- Łyżeczka serka homogenizowanego chudego
- Łyżeczka świeżego tymianku
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Buraka pokroić na kawałki, polać kilkoma kroplami oliwy, dodać tymianek i zawinąć w folię aluminiową. Piec do miękkości (zależnie od wielkości kawałków będzie to trwało 30-40 minut, dlatego można go przygotować dzień wcześniej). Upieczonego buraka wystudzić, pokroić na kawałki i wymieszać z twarożkiem. Doprawić solą i pieprzem. Kromki chleba pokroić na trójkąty. Na połowie z nich rozsmarować pastę buraczaną, na wierzch położyć plastry awokado. Skropić je lekko cytryną. Na wierzchu nałożyć roszponkę i przykryć pozostałym chlebem. Zobacz też: Najzdrowsza dieta świata? Poznajcie dietę nordycką >>>
248 kcal Śniadanie II 5 min. B 11,1 gT 4 gW 44,9 g
- Jogurt naturalny z otrębami i gruszką
- Gruszka
- 9 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki otrębów pszennych
- Łyżka żurawiny suszonej
- Gruszkę pokroić w kostkę. Otręby pszenne i żurawinę suszoną wymieszać z
- jogurtem naturalnym i dodać gruszkę.
Zobacz też: Zioła na trawienie i na przemianę materii >>>
535 kcal
Obiad
25 min.
B 33,6 gT 26,1 gW 44,2 g
Pstrąg z mango i kaszą jaglaną
- 150 g pstrąga tęczowego
- 2 łyżki szczypiorku
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- ¼ mango
- I łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka, 5 ml
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- Łyżka oliwy z oliwek
- Pieprz czarny
- 2 garście sałaty lodowej
Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Osuszoną rybę oprószyć solą i pieprzem. Grillować na patelni do grillowania (lekko natłuszczonej olejem) po 5 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz i obsypać posiekanym w kostkę mango oraz szczypiorkiem. Sałatę umyć, porwać i dodać kukurydzę. Warzywa polać oliwą z oliwek, przyprawić pieprzem do smaku, wymieszać.
Zobacz też: Alergia pokarmowa u małego dziecka. Jakie są objawy? >>>
167 kcal
Podwieczorek
B 3,8 gT 7,5 gW 24,1 g
Pistacje i sok marchwiowy
- Garść pistacji w łupinkach
- ¾ szklanki Świeżego soku marchwiowego
343 kcal
Kolacja
5 min.
B 17,9 gT 16 gW 36 g
Zobacz też: Gluten - czym jest i czy szkodzi? >>>
Kanapka z mozzarellą i pomidorem
- Kromka chleba żytniego
- 30 g sera mozzarella light
- Pomidor
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Szczypta bazylii suszonej
- Szklanka maślanki naturalnej
Na kromkę chleba położyć pokrojony w plasterki ser mozzarella. Pomidora pokroić w plastry, polać oliwą z oliwek i posypać suszoną bazylią.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN