Uderz dietą w nadciśnienie. Przepisy wg wytycznych NFZ testuje Piotr Kucharski

Kanapki z burakiem i pstrąg z mango - przepisy. Ułóż dietę zgodnie z zaleceniami NFZ. W Dzień Dobry TVN przepisy na dania wg diety ze strony Narodowego Funduszu Zdrowia zaprezentował dziś Piotr Kucharski.

Diety wg NFZ znajdziecie tutaj >>>

Kanapki z burakiem i awokado

Składniki:

  • Pół awokado
  • Burak
  • 3 kromki chleba żytniego razowego
  • ¼ cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Pieprz czarny suszony
  • Garść roszponki
  • Łyżeczka serka homogenizowanego chudego
  • Łyżeczka świeżego tymianku

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Buraka pokroić na kawałki, polać kilkoma kroplami oliwy, dodać tymianek i zawinąć w folię aluminiową. Piec do miękkości (zależnie od wielkości kawałków będzie to trwało 30-40 minut, dlatego można go przygotować dzień wcześniej). Upieczonego buraka wystudzić, pokroić na kawałki i wymieszać z twarożkiem. Doprawić solą i pieprzem. Kromki chleba pokroić na trójkąty. Na połowie z nich rozsmarować pastę buraczaną, na wierzch położyć plastry awokado. Skropić je lekko cytryną. Na wierzchu nałożyć roszponkę i przykryć pozostałym chlebem. Zobacz też: Najzdrowsza dieta świata? Poznajcie dietę nordycką >>>

248 kcal Śniadanie II 5 min. B 11,1 gT 4 gW 44,9 g

  • Jogurt naturalny z otrębami i gruszką
  • Gruszka
  • 9 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • Łyżka żurawiny suszonej
  • Gruszkę pokroić w kostkę. Otręby pszenne i żurawinę suszoną wymieszać z
  • jogurtem naturalnym i dodać gruszkę.

Zobacz też: Zioła na trawienie i na przemianę materii >>>

535 kcal

Obiad

25 min.

B 33,6 gT 26,1 gW 44,2 g

Pstrąg z mango i kaszą jaglaną

  • 150 g pstrąga tęczowego
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • ¼ mango
  • I łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka, 5 ml
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Pieprz czarny
  • 2 garście sałaty lodowej

Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Osuszoną rybę oprószyć solą i pieprzem. Grillować na patelni do grillowania (lekko natłuszczonej olejem) po 5 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz i obsypać posiekanym w kostkę mango oraz szczypiorkiem. Sałatę umyć, porwać i dodać kukurydzę. Warzywa polać oliwą z oliwek, przyprawić pieprzem do smaku, wymieszać.

Zobacz też: Alergia pokarmowa u małego dziecka. Jakie są objawy? >>>

167 kcal

Podwieczorek

B 3,8 gT 7,5 gW 24,1 g

Pistacje i sok marchwiowy

  • Garść pistacji w łupinkach
  • ¾ szklanki Świeżego soku marchwiowego

343 kcal

Kolacja

5 min.

B 17,9 gT 16 gW 36 g

Zobacz też: Gluten - czym jest i czy szkodzi? >>>

Kanapka z mozzarellą i pomidorem

  • Kromka chleba żytniego
  • 30 g sera mozzarella light
  • Pomidor
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta bazylii suszonej
  • Szklanka maślanki naturalnej

Na kromkę chleba położyć pokrojony w plasterki ser mozzarella. Pomidora pokroić w plastry, polać oliwą z oliwek i posypać suszoną bazylią.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości