Prawdziwe włoskie pesto - zrób je w domu. Pesto czerwone i klasyczne, przepisy Cristiny Catese

Lubicie pesto? Cristina Catese pokazała nam dziś jak własnoręcznie przyrządzić tę pyszną włoską pastę. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowałą pesto czerwone z suszonych pomidorów i blanszowanych migdałów i klasyczne pesto genovese.

Zobacz też: Pesto z rukoli – przepis na słynny włoski sos >>> Czerwone pesto

  • 60 g blanszowane (bez skóra)migdały
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 8 liści bazylii
  • 80 g Parmigiano Reggiano
  • 2 ząbki czosnku
  • 130 ml oliwy extra vergine
  • 1 łyżka octu balsamicznego Sól

Sposób przygotowania:

Migdały prażymy na patelni. Czosnek obieramy i wraz z migdałami, octem i bazylią blendujemy przez chwilę. Następnie dorzucamy pomidory, Parmigiano i stopniowo dodajemy oliwę.

Zobacz też: Pesto z jarmużu - zdrowie na talerzu >>>

Pesto genovese

  • 60 g Bazylii Genewskiej (małe liście) - mytej zimną woda i suszone z papierem
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 60 g Parmigiano Reggiano DOP
  • 40 g Pecorino
  • 2 ząbki czosnku (małe)
  • 30 g orzechów pinii
  • 10 g grubej soli (Sale Marino)

Sposób przygotowania:

Do moździerza wkładamy: czosnek, szczyptę soli i ucieramy je razem. Gdy czosnek stanie się kremowy dodajemy bazylię z kilkoma ziarnami soli i ucieramy do chwili, w której z bazylii wydobywał będzie się sok, wtedy dodajemy orzechy pinii i ucieramy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. W kolejnym kroku dodajemy sery oraz cienkim strumieniem oliwę i mieszamy aż do chwili połączenia się wszystkich składników.

Zobacz też: Makaron z pesto i kurczakiem – przepis, który zawsze się sprawdzi >>>

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości