Pesto z rukoli – przepis na słynny włoski sos

Pesto z rukoli
Fot. DonatellaTandelli / Getty Images
Pesto to bardzo popularny sos, który w wersji oryginalnej sporządzany jest na bazie bazylii, orzeszków pinii, oliwy i sera typu parmezan. Jednak coraz większą popularnością cieszy się pesto z rukoli. Zamiast orzechów piniowych możemy użyć włoskich lub nerkowców. Pesto możemy sporządzić, rezygnując z sera.

Pesto, czyli sos rodem z Włoch, możemy przyrządzać na wiele sposobów, by delektować się jego smakiem o każdej porze roku. Przepis na pesto z rukoli ma podstawową zaletę – jest wyjątkowo prosty. Możemy przygotowywać słoiczki z zapasem smakołyku, mrozić je lub pasteryzować. Wszystko zależy od tego, jakich składników użyjemy i jak bardzo lubimy zjadać pesto z makaronem.

Pesto z rukoli – przepis

Pesto to dodatek idealny do wielu potraw: pizzy, kanapek, makaronu, ryżu, zup, zapiekanych bułek, a nawet do kasz. Pesto z rukoli to obok sosu z bazylii lub pietruszki popularny sposób przyrządzania tego włoskiego przysmaku. Jak zrobić pesto z rukoli? Sposób jest taki sam jak w przypadku sosu z bazylii czy pietruszki. Przede wszystkim musimy wszystkie składniki połączyć, dokładnie ucierając w moździerzu lub przy pomocy blendera. Czego potrzebujemy, by cieszyć się smakiem pesto z rukoli i słonecznika ? Musimy zaopatrzyć się w:

· 1 opakowanie rukoli,

· ⅔ szklanki pestek ze słonecznika,

· 150 ml oliwy lub oleju,

· 2 łyżkę miodu,

· 2 ząbki czosnku,

· 1 łyżeczkę soli.

Do blendera wrzucamy pestki słonecznika, blendujemy i dodajemy resztę składników.

Pesto z rukoli – przechowywanie. Jeśli pesto z rukoli przełożymy do słoika i szczelnie go zamkniemy, będziemy mogli trzymać je kilka dni w lodówce i cieszyć się jego smakiem znacznie dłużej.

Pesto z rukoli możemy przygotować, dodając też pestki dyni. Potrzebujemy:

· 100 g rukoli,

· 25 g pestek dyni,

· 25 g tartego parmezanu,

· ząbek czosnku,

· sól, pieprz,

· oliwę z oliwek.

Wszystkie składniki mieszamy i rozdrabniamy razem. Inne przepisy proponują użycie zamiast pestek dyni orzeszków ziemnych łuskanych. Tak przygotowany sos doskonale komponuje się z makaronem i suszonymi pomidorami.

Zobacz film: Robimy pesto. Źródło Dzień Dobry TVN

Spaghetti z pesto z rukoli i bazylii

Ta potrawa ma dość ostry smak, ale nadaje się zarówno na codzienny posiłek, jak i kolację dla znajomych. Danie przygotowuje się szybko, jest niezwykle proste i tanie. Składniki, których potrzebujemy, to:

· ½ kg makaronu spaghetti,

· sól,

· 2 garście listków rukoli,

· 2 garście listków bazylii,

· garść orzechów nerkowca lub pestek dyni lubpestek słonecznika,

· 8 łyżek oliwy lub oleju słonecznikowego,

· 10 łyżek startego parmezanu,

· 2 ząbki czosnku,

· szczypta soli,

· odrobina pieprzu,

· kawałek parmezanu starty na wiórki.

Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia pesto wkładamy do blendera i łączymy. Dolewamy tyle oliwy, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Do gorącego makaronu dodajemy pesto i mieszamy dokładnie. Przekładamy na talerz i dekorujemy wiórkami parmezanu. Spaghetti z pesto z rukoli i bazylii to pomysł na szybki i pożywny posiłek każdego dnia.

Pesto z rukoli i suszonych pomidorów

Pesto doskonale komponuje się z kluseczkami gnocchi lub świeżym pieczywem, a także makaronem. Jak przyrządzić taki wyśmienity dodatek? Wystarczy:

· 125 g rukoli,

· 50 g suszonych pomidorów,

· 3 ząbki czosnku,

· 70 g startego parmezanu,

· 70 g orzechów włoskich,

· 1 łyżeczka syropu klonowego,

· pieprz, sól,

· 200 ml oliwy z oliwek.

Orzechy prażymy na suchej patelni, rozdrabniamy w moździerzu lub blenderze. Listki rukoli rozdrabniamy z czosnkiem i częścią oliwy, dodajemy orzechy, parmezan, resztę oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę syropu klonowego, pokrojone drobno pomidory suszone. Całość łączymy. Podajemy z makaronem, kluseczkami lub jako pastę do chrupkiego pieczywa. To, co zostanie, możemy przełożyć do słoiczków i schować do lodówki. Na wierzch zawsze wlewamy nieco oliwy, by sos zachował świeżość. Pesto z rukoli i suszonych pomidorów smakuje doskonale, jest źródłem witamin i minerałów.

Pesto z rukoli na zimę do słoika

Pesto z rukoli to także doskonały dodatek do jajek i kanapek oraz tostów. Warto zaopatrzyć się w zapas tego sosu, aby szybko móc po niego sięgnąć. Prosty dodatek przygotujemy dosłownie w 5 minut. Pesto z rukoli do słoika przyrządzimy z kilku składników:

· 50 g rukoli,

· 50 g orzechów włoskich,

· 50 g liści bazylii,

· 1 ząbek czosnku,

· 50 g oliwy z oliwek,

· sól i pieprz,

· 50 g sera np. Grana Padano.

Orzechy możemy uprażyć na suchej patelni, wszystkie składniki umieścić w blenderze i połączyć. Pesto przekładamy do słoików, na wierzch wlewamy dwie łyżki oliwy, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Możemy też sos zamrozić, dzięki czemu będzie doskonały na zimę.

Pesto z rukoli z makaronem

Doskonałe danie z pesto z rukoli przygotujemy ze składników:

· 250 g pełnoziarnistego makaronu,

· 125 g rukoli,

· 50 g nerkowców,

· 4 łyżki oliwy z oliwek,

· 1 łyżeczka tymianku i oregano,

· szczypta ostrej papryczki,

· kilka pomidorków suszonych w oleju,

· garść zielonych oliwek,

· garść pestek słonecznika,

· sól i pieprz.

Pestki słonecznika prażymy, nerkowce siekamy za pomocą blendera. Do orzechów dodajemy rukolę, oliwę, przyprawy. Składniki łączymy, aż powstanie sos. Makaron wykładamy na talerz, dodajemy pesto, pomidorki, oliwki (pokrojone na kawałki) i pestki słonecznika. Całość mieszamy i podajemy jako danie główne.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana