Marchewka w roli głównej. Marchewkowe przepisy Piotra Kucharskiego

Ciasto marchewkowe, marchewki karmelizowane i zupa marchewkowa- poznajcie marchewkowe przepisy Piotra Kucharskiego.

Pieczone parmezanowe marchewki Zupa marchewkowo-fasolowa Sznycel wieprzowy z marchewką po „koreańsku” Ciasto marchewkowe

Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>> Pieczone parmezanowe marchewki

Składniki:

  • 15 małych kolorowych marchewek (mniej jeśli duże)
  • 4 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • 8 łyżek tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Marchewki obrać i jeśli są duże to pokroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Marchewki natrzeć masłem. Przyprawić pieprzem. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Wyjąć i posypać parmezanem. Wstawić z powrotem na 10 minut.

Zobacz też: Soczewica na talerzu - przepisy Piotra Kucharskiego >>>

Zupa marchewkowo-fasolowa

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 marchewek
  • 1 puszka fasoli
  • 300 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 litr wywaru warzywnego
  • sól i pieprz
  • suszone oregano
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać i przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w krążki marchewkę i podsmażyć całość przez kilka minut. Dodać oba rodzaje fasoli. Zalać wywarem i gotować około 30 minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Masło rozpuścić w rondelku, dodać łyżką mąki i przesmażyć ja przez kilka minut. Dolać do rondelka chochelkę zupy, szybko wymieszać i dodać do garnka z zupą. Wymieszać i gotować jeszcze kilkanaście minut.

Zobacz też: Jak zrobić sznycel jak prawdziwy wiedeńczyk? Przepis! >>>

Sznycel wieprzowy z marchewką po „koreańsku”

Składniki:

  • 8 dużych marchewek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczki soli
  • 80 ml oleju z pestek winogron
  • 6 ząbków czosnku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 słodkiej papryki
  • duża szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • Sznycle:
  • 600 g schabu wieprzowego
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce (najlepiej na takiej która trze na zapałki). W rondelku rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy będzie miękka dodać posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Przesmażyć przez chwilę. Dodać resztę oleju i lekko podgrzać. Ciepłym olejem zalać marchewkę. Dodać łyżkę octu, posiekaną natkę i dokładnie wymieszać. Wstawić na dwie godziny do lodówki żeby smaki się przegryzły.
  • Mięso podzielić na cztery cześć. Każdą z części przekroić na połowę lecz nie do końca. Rozbić tłuczkiem na duży cienki płat mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Jajko rozmącić z mlekiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na patelni koniecznie na klarowanym maśle z obu stron na zloty kolor. Podawać z marchewką.

Zobacz też: Ciasto marchewkowe - przepisy. Zobacz, jak zrobić ciasto marchewkowe - wilgotne i pyszne! >>>

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 140 g masła
  • 150 g brązowego cukru muscovado
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 300 g marchewki
  • 0,5 puszki ananasa
  • Wierzch:
  • 3 łyżki miodu
  • 200 g kremowego serka
  • 100 g masła
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Utrzeć masło z cukrem aż masa stanie się jasna i puszysta. Ciągle ucierając dodawać jajka. Dodać mąkę, proszek i sodę do pieczenia, przyprawy i posiekane orzechy, dobrze wymieszać. Pod koniec dodać startą marchewkę i drobno pokrojonego ananasa. Przełożyć natłuszczonej foremki o wymiarach ok 22x30 cm.
  • Piec około 35-40 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika wyjąć ciasta do ostygnięcia i przygotować wierzch.
  • Kremowy serek utrzeć z masłem i miodem na gładką konsystencję. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Kremem posmarować ciasto po wierzchu.

Zobacz też: Walentynkowa kolacja w 45 minut >>>

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości