Pieczone parmezanowe marchewki Zupa marchewkowo-fasolowa Sznycel wieprzowy z marchewką po „koreańsku” Ciasto marchewkowe
Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>> Pieczone parmezanowe marchewki
Składniki:
- 15 małych kolorowych marchewek (mniej jeśli duże)
- 4 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- 8 łyżek tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Marchewki obrać i jeśli są duże to pokroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Marchewki natrzeć masłem. Przyprawić pieprzem. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Wyjąć i posypać parmezanem. Wstawić z powrotem na 10 minut.
Zobacz też: Soczewica na talerzu - przepisy Piotra Kucharskiego >>>
Zupa marchewkowo-fasolowa
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 marchewek
- 1 puszka fasoli
- 300 g mrożonej fasolki szparagowej
- 2 litr wywaru warzywnego
- sól i pieprz
- suszone oregano
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w krążki marchewkę i podsmażyć całość przez kilka minut. Dodać oba rodzaje fasoli. Zalać wywarem i gotować około 30 minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Masło rozpuścić w rondelku, dodać łyżką mąki i przesmażyć ja przez kilka minut. Dolać do rondelka chochelkę zupy, szybko wymieszać i dodać do garnka z zupą. Wymieszać i gotować jeszcze kilkanaście minut.
Zobacz też: Jak zrobić sznycel jak prawdziwy wiedeńczyk? Przepis! >>>
Sznycel wieprzowy z marchewką po „koreańsku”
Składniki:
- 8 dużych marchewek
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczki soli
- 80 ml oleju z pestek winogron
- 6 ząbków czosnku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 słodkiej papryki
- duża szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- Sznycle:
- 600 g schabu wieprzowego
- jajko
- 2 łyżki mleka
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce (najlepiej na takiej która trze na zapałki). W rondelku rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy będzie miękka dodać posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Przesmażyć przez chwilę. Dodać resztę oleju i lekko podgrzać. Ciepłym olejem zalać marchewkę. Dodać łyżkę octu, posiekaną natkę i dokładnie wymieszać. Wstawić na dwie godziny do lodówki żeby smaki się przegryzły.
- Mięso podzielić na cztery cześć. Każdą z części przekroić na połowę lecz nie do końca. Rozbić tłuczkiem na duży cienki płat mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Jajko rozmącić z mlekiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na patelni koniecznie na klarowanym maśle z obu stron na zloty kolor. Podawać z marchewką.
Zobacz też: Ciasto marchewkowe - przepisy. Zobacz, jak zrobić ciasto marchewkowe - wilgotne i pyszne! >>>
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 140 g masła
- 150 g brązowego cukru muscovado
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 300 g marchewki
- 0,5 puszki ananasa
- Wierzch:
- 3 łyżki miodu
- 200 g kremowego serka
- 100 g masła
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Utrzeć masło z cukrem aż masa stanie się jasna i puszysta. Ciągle ucierając dodawać jajka. Dodać mąkę, proszek i sodę do pieczenia, przyprawy i posiekane orzechy, dobrze wymieszać. Pod koniec dodać startą marchewkę i drobno pokrojonego ananasa. Przełożyć natłuszczonej foremki o wymiarach ok 22x30 cm.
- Piec około 35-40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika wyjąć ciasta do ostygnięcia i przygotować wierzch.
- Kremowy serek utrzeć z masłem i miodem na gładką konsystencję. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Kremem posmarować ciasto po wierzchu.
Zobacz też: Walentynkowa kolacja w 45 minut >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN