Przepisy kulinarne

Walentynkowa kolacja w 45 minut

Podobno nie ma na świecie mężczyzny, który oparłby się soczystemu stekowi. Może więc podać go podczas walentynkowej kolacji? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przyrządził trzydaniową kolację, której zjedzenia nie odmówi żaden facet: zupę krwawa merry, stek i mus czekoladowy. Piotr twierdzi, że na zrobienie tych dań wystarczy 45 minut, więc nie zabraknie czasu na fryzurę i makijaż ;)

  • Zupa krwawa merry z krewetkami i chorizo
  • Stek z polędwicy z duszonym groszkiem i grzybami
  • Mus czekoladowy z whisky

Zobacz też: Czekoladowe prezenty – pomysł na upominek >>>

Zupa krwawa merry z krewetkami i chorizo

Składniki:

  • 8 dużych krewetek
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • Oliwa z oliwek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka dobrych krojonych pomidorów
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1 mała szalotka
  • Tabasco do smaku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:
Krewetki obrać i podsmażyć przez chwilę na oliwie z oliwek.
Na tej samej oliwie podsmażyć Kiełbasę pokrojoną w grube plasterki.
Krewetki, kiełbasę, nabić na patyki do szaszłyków i razem z kawałki selera naciowego włożyć do wysokich szklanek.
Pomidory z puszki, sok, sos Worchestershire i chrzan zmiksować.  Jeśli jest za gęsty dolać wody.
Przelać do garnka, doprawić solą, pieprzem, tabasco i podgrzać.
Przelać do szklanek, wierzch posypać posiekana dymką.

Zobacz też: Walentynki po włosku: makaron i kulki miłości. Mniam! >>>

Stek z polędwicy z duszonym groszkiem i grzybami

Składniki:

  • 2 polędwice wołowe 150 g/szt.
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
  • 400 g mrożonego groszku
  • 3 łyżki masła
  • Sól i pieprz
  • Świeży tymianek
  • 4 duże pieczarki

Przygotowanie:
Polędwice oczyścić z błon. Przyprawić pieprzem i tymiankiem. Odstawić na 30 min.
Groszek ugotować w małej ilości wody. Następnie "rozdusić" przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
Dodać listki tymianku, sól i pierz.
Dodać masło i wymieszać aż masło się rozpuści.
Mięso posolić, usmażyć z obu stron na bardzo rozgrzanym oleju.
Następnie lekko dociągnąć w rozgrzanym piekarniku.
W tym czasie podsmażyć plasterki pieczarek na tej samej patelni.
Groszek wyłożyć na talerz, na nim położyć polędwicę, na wierzchu ułożyć grzybki.

Zobacz też: Śniadanie dla dwojga :* >>>

Mus czekoladowy z whisky

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml whisky
  • 1 łyżeczka mielonej kawy
  • 150 g chłodnej śmietany kremówki 30%
  • 2 białka 
  • 30 g cukru
  • 2 pomarańcze

Przygotowanie:
Rozpuścić czekoladę w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą.
Od czasu do czasu mieszając, uważając aby woda się nie zagotowała (miska nie może dotykać wody).
Czekoladę, wymieszać z whisky i kawą, odstawić.
Ubić śmietanę na sztywno, odstawić w temperaturze pokojowej żeby się lekko ogrzała.
W tym czasie ubić białka z odrobiną cukru.
Czekoladę wymieszać z ubitymi białkami, następnie delikatnie wmieszać w to bitą śmietanę.
Przełożyć do kieliszków lub szklanek i odstawić do lodówki do schłodzenia. 
Pomarańcze obrać i "wyfiletować".
Przed podaniem ułożyć na wierzchu.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
86
8