Kuchnia japońska po wegańsku? Koniecznie spróbuj wegańskiego ramenu

Wegański ramen
Kuchnia japońska po wegańsku? Koniecznie spróbuj wegańskiego ramenu
Źródło: Wojciech Olkuśnik
Nie jesz lub ograniczasz mięso i masz ochotę na kuchnię japońską? Nic trudnego. W kuchni Dzień Dobry TVN Antek Smykiewicz wraz z żoną Justyną zaprezentowali przepis na wegański ramen. Jest tak samo pyszny, jak klasyczny. Sprawdź ich przepis i rozkoszuj się zupą prosto z Japonii.

Wegański ramen - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 tacki świeżych grzybów shiitake
    • opakowanie boczniaków
      • olej kokosowy
        • 10 g alg kombu
          • ocet ryżowy
            • opakowanie białej pasty miso
              • sos sojowy japoński
                • 200 g imbiru
                  • 2 cebule
                    • 2 łyżeczki wędzonej papryki
                      • kolba kukurydzy
                        • 1 l mirin
                          • 1 grzyb enoki
                            • makaron do ramenu
                              • kiełki fasoli mung
                                • sezam prażony
                                  • szpinak baby
                                    • kapusta pak choi
                                      • opakowanie tofu naturalnego

                                        Sposób przygotowania wegańskiego ramenu

                                        1. Nastaw piekarnik na 250 stopni. Zagotuj shiitake, kombu i wodę, duś przez godzinę.
                                          1. Cebulę, boczniaki, paprykę wędzoną i czosnek z olejem piecz na blaszce przez 30 min.
                                            1. Z bulionu wyłów algi i grzyby, w ich miejsce wrzuć pieczone warzywa i boczniaki razem z płynem, który został z przyprawami na blaszce.
                                              1. Dodaj imbir i gotuj wszystko 20min.
                                                1. Zmiksuj wszystko na gładki płyn i dodaj sos sojowy, pastę miso, ocet ryzowy, olej kokosowy, sól i ponownie zmiksuj.
                                                  1. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

                                                    Zobacz także:

                                                    Źródło: Antek Smykiewicz

                                                    Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości