Wegański ramen - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 tacki świeżych grzybów shiitake
 - opakowanie boczniaków
 - olej kokosowy
 - 10 g alg kombu
 - ocet ryżowy
 - opakowanie białej pasty miso
 - sos sojowy japoński
 - 200 g imbiru
 - 2 cebule
 - 2 łyżeczki wędzonej papryki
 - kolba kukurydzy
 - 1 l mirin
 - 1 grzyb enoki
 - makaron do ramenu
 - kiełki fasoli mung
 - sezam prażony
 - szpinak baby
 - kapusta pak choi
 - opakowanie tofu naturalnego
 
Sposób przygotowania wegańskiego ramenu
- Nastaw piekarnik na 250 stopni. Zagotuj shiitake, kombu i wodę, duś przez godzinę.
 - Cebulę, boczniaki, paprykę wędzoną i czosnek z olejem piecz na blaszce przez 30 min.
 - Z bulionu wyłów algi i grzyby, w ich miejsce wrzuć pieczone warzywa i boczniaki razem z płynem, który został z przyprawami na blaszce.
 - Dodaj imbir i gotuj wszystko 20min.
 - Zmiksuj wszystko na gładki płyn i dodaj sos sojowy, pastę miso, ocet ryzowy, olej kokosowy, sól i ponownie zmiksuj.
 - Podawaj z ulubionymi dodatkami.
 
Zobacz także:
- Wegańskie sushi – jak je przygotować? Z jakich składników skorzystać?
 - Kiszone morele umeboshi. Poznaj domowy przepis
 - Jak przygotować tofu z warzywami – z ryżem czy z makaronem?
 
Źródło: Antek Smykiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik
podziel się: