Tofu z warzywami jest jednym z dań, które zna każdy wegetarianin. Aby nie smakowało zawsze tak samo, dodaje się do niego różne przyprawy np. curry. Tofu z warzywami można urozmaicić, dodając sos sojowy lub mleczko kokosowe.
Tofu z warzywami i nie tylko
Powstające w procesie koagulacji mleka sojowego tofu jest jednym z podstawowych składników dań wegetariańskich i wegańskich. Wykorzystywane jest również przez osoby z nietolerancją laktozy. Tofu występuje w kilku odmianach, np. naturalne, wędzone, marynowane, jedwabiste, z dodatkiem ziół. Jest źródłem białka, wapnia, żelaza, a przy tym nie zawiera cholesterolu.
Tofu nie ma charakterystycznego smaku, przejmuje go od innych składników dania. Kojarzone jest z kuchnią azjatycką, w której występuje jako składnik wielu potraw, m.in. tofu z warzywami , grzybami. Dziś dodawane jest do dań typowych dla kuchni z różnych stron świata. Dużą popularnością cieszy się smażone tofu z warzywami, które jest daniem szybkim i tanim. Co więcej, tofu z warzywami na patelnię jest potrawą niewymagającą kulinarnego doświadczenia. Smakuje szczególnie dobrze, gdy doda się do niej odpowiednie przyprawy. Tofu z warzywami w sosie sojowym można przygotować samodzielnie w domu. Nie trzeba wychodzić do restauracji, aby cieszyć się smakiem tego dania, ponieważ wszystkie jego składniki są powszechnie dostępne. Tofu to produkt, który znajduje się na półkach wielu marketów, sklepów ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych.
Tofu smażone z warzywami można dodatkowo wzbogacić w inne źródła białka, np. jajka. Smaczną propozycją na danie obiadowe może być ryż z tofu i warzywami . Istnieje też przepis na makaron z tofu i warzywami . Tofu dodaje się do sałatek, można je miksować i dodawać do sosów.
Tofu z warzywami po chińsku
Potrzebne składniki:
· 300 g tofu naturalnego,
· 1 czerwona papryka,
· 1 żółta papryka,
· 1/2 główki kapusty pekińskiej,
· por,
· 2 ząbki czosnku,
· garść grzybów mun,
· garść kiełków fasoli mung (mogą być marynowane),
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
· 1 łyżeczka przyprawy chińskiej,
· 2 łyżki sosu sojowego,
· olej kokosowy,
· szklanka wody.
Po odsączeniu tofu pokroić w kostkę. Zalać sosem sojowym i odstawić na około 15 minut. Na patelnię włożyć niewielką ilość oleju kokosowego, usmażyć tofu. Patelnię zdjąć z ognia, kiedy tofu będzie zarumienione. Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na około 5 minut. Pokrojony por i zmiażdżony czosnek wrzucić na patelnię z tłuszczem, chwilę smażyć. Dodać pokrojoną w paski paprykę, a po 2–3 minutach pokrojoną kapustę pekińską. Po upływie kolejnych 2 minut na patelnie wrzucić grzyby, kiełki i tofu. W osobnym naczyniu zmieszać sos sojowy, wodę, przyprawę chińską i mąkę ziemniaczaną. Powstały sos wlać na patelnię, doprowadzić do wrzenia. Tofu z warzywami po chińsku podawać z ryżem lub makaronem.
Tofu w sosie z mleka kokosowego
Aby móc cieszyć się smakiem tofu w sosie z mleka kokosowego, potrzebne są następujące składniki:
· 200 g tofu naturalnego,
· 400 ml mleka kokosowego,
· 1 czerwona papryka,
· 1 marchewka,
· 1 cebula,
· 1 ząbek czosnku,
· 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
· 1/2 łyżeczki kurkumy,
· 2 łyżeczki curry,
· szczypta gałki muszkatołowej,
· szczypta chili,
· szczypta kminku,
· sól,
· pieprz,
· olej do smażenia.
Cebulę posiekać. Wrzucić na patelnię i podsmażyć. Dodać czosnek, imbir, kurkumę, curry, gałkę muszkatołową, chili, kminek, dokładnie wymieszać. Tofu pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Smażyć przez kilka minut. Dodać marchewkę startą na grubych oczkach i pokrojoną paprykę. Na patelnię wlać mleko kokosowe. Potrawę dusić na niewielkim ogniu przez około kwadrans. Po tym czasie dodać sól i pieprz. Danie serwować z ryżem.
Zapiekanka z tofu, warzywami i makaronem
Do przygotowania zapiekanki potrzebne są:
· 2 opakowania tofu wędzonego,
· 400 g makaronu,
· 6 pomidorów,
· 250 g świeżego szpinaku,
· 1 cukinia,
· 1 czerwona cebula,
· 2 ząbki czosnku,
· 50 g tartego parmezanu,
· świeży szczypiorek,
· świeże oregano,
· oliwa z oliwek,
· sól,
· pieprz czarny mielony.
Makaron ugotować. Na patelni zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać czosnek, pokrojone pomidory, opłukany szpinak, pokrojoną w kostkę cukinię. Całość posolić i dusić przez około 10 minut. Po tym czasie na patelnię wrzucić szczypiorek i oregano, oprószyć pieprzem, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
Makaron i pokrojone tofu przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość zalać sosem z warzyw. Zapiekankę pokryć równomiernie startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez kwadrans.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN