Dorsz zapiekany w sosie z serem pleśniowym i żurawiną leśną. Danie idealne na jesienny, rozgrzewający obiad

Andrzej Polan
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis Andrzeja Polana z kuchni Dzień Dobry TVN - dorsza zapiekanego w sosie serowym z żurawiną. Pyszne, rozpadające się w ustach kawałki ryby w fenomenalnej oprawie z pewnością zasmakują wszystkim przy stole.

Dorsz zapiekany w sosie z serem pleśniowym z żurawiną leśną - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g polędwicy z dorsza,
    • 400 g śmietanki 36%,
      • 300 g sera pleśniowego,
        • masło klarowane do smażenia,
          • pęczek szczypiorku,
            • sól, pieprz do smaku,
              • pęczek koperku,
                • 2 ziemniaki.

                  Sposób przygotowania dorsza w sosie z sera z żurawiną

                  1. Na maśle przesmażamy szczypiorek, dodajemy porcje ryby wcześniej sprawionej solą i pieprzem.
                    1. Po chwili smażenia zalewamy śmietanką. Dusimy do miękkości.
                      1. Wierzch zasypujemy serem pleśniowym, owocami żurawiny i wstawiamy do zapieczenia.
                        1. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry i wysmażamy na oleju na złoty kolor.

                          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                          Zobacz także:

                          Autor: Teofila Siewko

                          Źródło: Andrzej Polan

                          Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana