Lasagne kalafiorowe z wędzonym tofu, soczystym selerem naciowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- opakowanie makaronu do lasagne
- 3-4 ziemniaki
- 2 kalafiory
- 100 g masła
- 4 opakowania sera tofu wędzonego
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 250 ml śmietanki 36%
- 100 g migdałów w słupkach
- pęczek szczypiorku
- seler naciowy
- olej rzepakowy
- ocet jabłkowy
Sposób przygotowania
- Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
- Kalafiora obieramy, dzielimy na różyczki. 2/3 kalafiora i ziemniaki przesmażamy na 100 g masła, dodajemy cukier trzcinowy, podlewamy śmietanką i gotujemy do miękkości.
- Doprawiamy solą, pieprzem, gałką do smaku. Po ugotowaniu miksujemy na krem.
- Pozostały kalafior obsmażamy na patelni, dodajemy migdały, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy i łączymy z tofu wędzonym.
- Plastry makaronu surowego przekładamy zarówno puree z warzyw, jak i też różyczkami kalafiora z serem tofu. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
- Lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 40 minut.
- Seler kroimy w gwizdki, dodajemy szczypiorek, ocet jabłkowy i niedużą ilość oleju rzepakowego.
- Sałatkę podajemy na upieczonej porcji lasagne.
Brukselka z serem tofu, karczochami i śliwką - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g brukselki
- 2 opakowania sera tofu wędzonego
- 500 g ziemniaków
- 100 g masła
- ostra papryka
- kminek mielony
- 2 cebule czerwone
- 60 g mąki pszennej
- 600 ml mleka
- 300 g śliwki węgierki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy, obieramy i kroimy w plastry.
- Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na połowie masła, lekko karmelizując ją.
- Dodajemy brukselkę podzieloną na listki, środki przekrojone na pół. Dodajemy przyprawy i zestawiamy z ognia.
- Część ziemniaków wykładamy na dno naczynia, następnie układamy przesmażoną brukselkę z cebulą, porwany ser tofu wędzony.
- Pozostałe masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę, chwilę smażymy i zalewamy gorącym mlekiem.
- Powstały sos beszamelowy doprawiamy solą, pieprzem, gałką musztatołową.
- Zapiekankę zalewamy beszamelem, wierzch posypujemy pozostałym serem tofu.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około 25 minut.
- Śliwki przesmażamy na miodzie i wykładamy na wierzch naszej gotowej zapiekanki.
Zapiekanka dyniowa z chrupiącymi grzankami i serem tofu - przepis krok po kroku
Składniki:
- dynia hokkaido
- 2 cebule czerwone
- bagietka
- 4 jabłka
- 2 opakowania sera tofu wędzonego
- 100 g orzechów laskowych lub włoskich mielonych
- rozmaryn świeży
- olej rzepakowy
- 300 ml śmietany 18%
- 4 jajka
- gałka muszkatołowa
- miód
- masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Dynię dzielimy na małe porcje, jabłka na cząstki, cebulę w piórka.
- Wszystko układamy na blaszce, polewamy miodem, masłem rozpuszczonym i wstawiamy do pieczenia nagrzanego do 180 st. C na około 30 minut.
- Bagietkę kroimy w cienkie kromki.
- Śmietankę łączymy z jajkami, mielonymi orzechami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. W takiej miksturze obtaczamy bagietkę. Odstawiamy na kilka minut.
- Dynię wraz z jabłkami i cebulą wykładamy w naczyniu żaroodpornym, ser tofu kruszymy po wierzchu.
- Całość zalewamy pozostałą śmietanką, na wierzch wykładamy kromki bagietki.
- Dociskamy od wierzchu i zapiekamy w 180 st. C przez około 20 minut
Zobacz także:
- Wegetariańskie kotlety warzywne – jak je przyrządzić?
- Leczo wegetariańskie - najlepszy przepis
- Dania wegetariańskie według przepisów Piotra Kucharskiego
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: