Przepisy kulinarne

Wegetariańska kuchnia Andrzeja Polana. Jak przygotować pyszne i bezmięsne dania?

Przepisy kulinarne

Źródło:
Andrzej Polan
Pyszne i zdrowe obiady bez mięsa

W kuchni Dzień Dobry TVN obchodzimy Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Z tej okazji Andrzej Polan pokazał, jak przygotować fenomenalne dania z wykorzystaniem tofu klasycznego i wędzonego. Sprawdź jego przepisy na lasagne kalafiorowe z wędzonym tofu, brukselkę z serem tofu, karczochami i śliwką oraz zapiekankę dyniową z chrupiącymi grzankami i serem tofu.

Lasagne kalafiorowe z wędzonym tofu, soczystym selerem naciowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • opakowanie makaronu do lasagne
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 kalafiory
  • 100 g masła
  • 4 opakowania sera tofu wędzonego
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 100 g migdałów w słupkach
  • pęczek szczypiorku
  • seler naciowy
  • olej rzepakowy
  • ocet jabłkowy

Sposób przygotowania

  1. 1Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
  2. 2Kalafiora obieramy, dzielimy na różyczki. 2/3 kalafiora i ziemniaki przesmażamy na 100 g masła, dodajemy cukier trzcinowy, podlewamy śmietanką i gotujemy do miękkości.
  3. 3Doprawiamy solą, pieprzem, gałką do smaku. Po ugotowaniu miksujemy na krem.
  4. 4Pozostały kalafior obsmażamy na patelni, dodajemy migdały, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy i łączymy z tofu wędzonym.
  5. 5Plastry makaronu surowego przekładamy zarówno puree z warzyw, jak i też różyczkami kalafiora z serem tofu. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
  6. 6Lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 40 minut.
  7. 7Seler kroimy w gwizdki, dodajemy szczypiorek, ocet jabłkowy i niedużą ilość oleju rzepakowego.
  8. 8Sałatkę podajemy na upieczonej porcji lasagne.

Brukselka z serem tofu, karczochami i śliwką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g brukselki
  • 2 opakowania sera tofu wędzonego
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g masła
  • ostra papryka
  • kminek mielony
  • 2 cebule czerwone
  • 60 g mąki pszennej
  • 600 ml mleka
  • 300 g śliwki węgierki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. 1Ziemniaki gotujemy, obieramy i kroimy w plastry.
  2. 2Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na połowie masła, lekko karmelizując ją.
  3. 3Dodajemy brukselkę podzieloną na listki, środki przekrojone na pół. Dodajemy przyprawy i zestawiamy z ognia.
  4. 4Część ziemniaków wykładamy na dno naczynia, następnie układamy przesmażoną brukselkę z cebulą, porwany ser tofu wędzony.
  5. 5Pozostałe masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę, chwilę smażymy i zalewamy gorącym mlekiem.
  6. 6Powstały sos beszamelowy doprawiamy solą, pieprzem, gałką musztatołową.
  7. 7Zapiekankę zalewamy beszamelem, wierzch posypujemy pozostałym serem tofu.
  8. 8Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około 25 minut.
  9. 9Śliwki przesmażamy na miodzie i wykładamy na wierzch naszej gotowej zapiekanki.  

Zapiekanka dyniowa z chrupiącymi grzankami i serem tofu - przepis krok po kroku

Składniki:

  • dynia hokkaido
  • 2 cebule czerwone
  • bagietka
  • 4 jabłka
  • 2 opakowania sera tofu wędzonego
  • 100 g orzechów laskowych lub włoskich mielonych
  • rozmaryn świeży
  • olej rzepakowy
  • 300 ml śmietany 18%
  • 4 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • miód
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:

  1. 1Dynię dzielimy na małe porcje, jabłka na cząstki, cebulę w piórka.
  2. 2Wszystko układamy na blaszce, polewamy miodem, masłem rozpuszczonym i wstawiamy do pieczenia nagrzanego do 180 st. C na około 30 minut.
  3. 3Bagietkę kroimy w cienkie kromki.
  4. 4Śmietankę łączymy z jajkami, mielonymi orzechami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. W takiej miksturze obtaczamy bagietkę. Odstawiamy na kilka minut.
  5. 5Dynię wraz z jabłkami i cebulą wykładamy w naczyniu żaroodpornym, ser tofu kruszymy po wierzchu.
  6. 6Całość zalewamy pozostałą śmietanką, na wierzch wykładamy kromki bagietki.
  7. 7Dociskamy od wierzchu i zapiekamy w 180 st. C przez około 20 minut

Zobacz także:

Źródło: Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości