Czarny makaron ze szpinakiem tuńczykiem i cebulką
SKŁADNIKI:
- 150 g czarnego makaronu spaghetti
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 300 g świeżego szpinaku baby
- 1 puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Pomidorki przekrój na połówki. Szpinak umyj. Czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj szpinak, a gdy ten zmniejszy swą objętość dodaj pomidorki, tuńczyka i makaron, całość smaż 2 minuty. Podawaj od razu
Potrawka warzywna z tuńczykiem
SKŁADNIKI:
- 4 małe ziemniaki
- 2 cukinie
- 2 czerwone papryki
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1 duża szczypta wędzonej papryki
- 400 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę wrzuć do osolonej wody i ugotuj.
Paprykę, cukinię umyj i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj.
Czosnek i cebulę przysmaż na oliwie, dodaj papryki w proszku: słodką, ostrą, wędzoną.
Po chwili dodaj świeżą paprykę, po paru minutach cukinię. Smaż aż warzyw będą al dente, wtedy dodaj ziemniaki i pasattę, zagotuj. Dodaj duże kawałki tuńczyka, wymieszaj, dopraw do smaku, podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z fasolką szparagową, szpinakiem i tuńczykiem
SKŁADNIKI:
- 150 g fasolki szparagowej
- 8 zielonych szparagów
- 2 garści świeżego szpinaku baby
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1 puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 duży upieczony burak
Dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka siekanego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta cukru
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyj, fasolkę i szparagi ugotuj al dente.
Do dużej miski przełóż szpinak. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, buraka w kostkę, wrzuć do miski. Dodaj pokrojone na duże kawałki szparagi i fasolkę. Dodaj duże kawałki tuńczyka
Orzeszki piniowe podpraż na patelni.
Składniki dresingu wymieszaj (najlepiej wlej wszystko do słoika, zakręć i mocno potrząśnij).
Sałatkę polej sosem, posyp orzeszkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN