W kuchni DDTVN prawdziwa włoska pizza

Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji, do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Matteo Brunetti, aby pokazał, jak przygotowuje się włoską pizzę z prawdziwego zdarzenia.

Ciasto do pizzy (składniki na 4-5 sztuk)

Składniki:

  • 800 g mąki
  • 0,5 l wody
  • 1,2 g świeżych drożdży
  • 25 g soli
  • 25-30 g oliwy
  • 13 g cukru

Przygotowanie:

Wymieszać sól w wodzie aż się rozpuści. W małej szklance rozpuścić drożdże w odrobinie wody. W dużej misce wymieszać drożdże z odrobiną wody, dodawać powoli resztę wody, sól i resztę mąki. Dodać cukier, dalej mieszając. Na sam koniec dodać oliwę i dobrze zagnieść ciasto. Ważne, by pierwszy etap trwał maksymalnie 20 minut. Z ciasta zrobić kulkę, włożyć do miski, przykryć folią i zostawić aż zwiększy swoją objętość dwu- lub nawet trzykrotnie. Ciasto może wyrastać maksymalnie przez 2 godziny. Gotowe ciasto dzielimy na 4-5 porcji (formujemy z nich kulki).

Z każdej porcji robimy jedną pizzę. Nakładamy sos, wybrane przez nas dodatkowe składniki i wkładamy do pieca. Ważne, by piec był dobrze nagrzany do 250-300 st. C. Piec około 5-8 minut.

Zobacz także: Międzynarodowy dzień pizzy- święto placka rodem z Włoch

Pizza Margherita (na 4-5 sztuk)

Składniki:

  • 2 pomidory w puszce
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 15 g cukru
  • 2 garście bazylii
  • 2 mozzarelle

Przygotowanie:

Pomidory z puszki rozdrabniamy rękoma, by pozostały małe kawałki. Posolić, dodać pieprz, 2 łyżki oliwy, cukier, połowę listków bazylii, wymieszać wszystko i odstawić na 30 minut. Rozdrabniamy mozzarellę rękoma na średnie kawałki. Ciasto smarujemy sosem, dodajemy ser i pozostałe listki bazylii. Skrapiamy łyżką oliwy i wkładamy do pieca.

Pizza z oscypkiem i warzywami (na 4-5 sztuk)

Składniki:

  • 2 pomidory w puszce
  • 300 g oscypka
  • 2 bakłażany pokrojone w plastry
  • 2 cukinie pokrojone w plastry
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Pomidory z puszki rozdrabniamy rękoma. Bakłażana i cukinię grillujemy na patelni z odrobiną soli i pieprzu. Oscypek kroimy w kostkę. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos, na to kładziemy plastry grillowanego bakłażana i cukinię, posypujemy pokrojonym oscypkiem. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu, na koniec skrapiamy łyżką oliwy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!