Ciasto do pizzy (składniki na 4-5 sztuk)
Składniki:
- 800 g mąki
- 0,5 l wody
- 1,2 g świeżych drożdży
- 25 g soli
- 25-30 g oliwy
- 13 g cukru
Przygotowanie:
Wymieszać sól w wodzie aż się rozpuści. W małej szklance rozpuścić drożdże w odrobinie wody. W dużej misce wymieszać drożdże z odrobiną wody, dodawać powoli resztę wody, sól i resztę mąki. Dodać cukier, dalej mieszając. Na sam koniec dodać oliwę i dobrze zagnieść ciasto. Ważne, by pierwszy etap trwał maksymalnie 20 minut. Z ciasta zrobić kulkę, włożyć do miski, przykryć folią i zostawić aż zwiększy swoją objętość dwu- lub nawet trzykrotnie. Ciasto może wyrastać maksymalnie przez 2 godziny. Gotowe ciasto dzielimy na 4-5 porcji (formujemy z nich kulki).
Z każdej porcji robimy jedną pizzę. Nakładamy sos, wybrane przez nas dodatkowe składniki i wkładamy do pieca. Ważne, by piec był dobrze nagrzany do 250-300 st. C. Piec około 5-8 minut.
Zobacz także: Międzynarodowy dzień pizzy- święto placka rodem z Włoch
Pizza Margherita (na 4-5 sztuk)
Składniki:
- 2 pomidory w puszce
- sól
- pieprz
- oliwa
- 15 g cukru
- 2 garście bazylii
- 2 mozzarelle
Przygotowanie:
Pomidory z puszki rozdrabniamy rękoma, by pozostały małe kawałki. Posolić, dodać pieprz, 2 łyżki oliwy, cukier, połowę listków bazylii, wymieszać wszystko i odstawić na 30 minut. Rozdrabniamy mozzarellę rękoma na średnie kawałki. Ciasto smarujemy sosem, dodajemy ser i pozostałe listki bazylii. Skrapiamy łyżką oliwy i wkładamy do pieca.
Pizza z oscypkiem i warzywami (na 4-5 sztuk)
Składniki:
- 2 pomidory w puszce
- 300 g oscypka
- 2 bakłażany pokrojone w plastry
- 2 cukinie pokrojone w plastry
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Pomidory z puszki rozdrabniamy rękoma. Bakłażana i cukinię grillujemy na patelni z odrobiną soli i pieprzu. Oscypek kroimy w kostkę. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos, na to kładziemy plastry grillowanego bakłażana i cukinię, posypujemy pokrojonym oscypkiem. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu, na koniec skrapiamy łyżką oliwy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN