Pączki Andrzeja Polana z kremem z białej czekolady lub powidłami. Pycha!

Poznaj przepis Andrzeja Polana na pyszne pączki z kremem z białej czekolady i z kremem śmietanowym - to idealna opcja na Tłusty Czwartek, który zbliża się wielkimi krokami.

Zobacz też: Sprawdzony przepis na dobre pączki

Zobacz, jak zrobić pączki według recepty Andrzeja Polana! Dziś zaprezentujemy wam pączki z białą czekoladą, powidłami śliwkowymi oraz kremem waniliowym.

Pączki Andrzeja Polana, przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 400 ml mleka
  • 200 g masła
  • 120 g drożdży
  • 14 żółtek
  • 100 g cukry
  • Sól
  • 50 g cukru wanilinowego
  • 30 ml spirytusu

Żółtka i jajka w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel-mogel. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 2-3 łyżki mąki, łyżkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do ubitych jaj, dodajemy mąkę lekko podgrzaną najlepiej na kaloryferze lub w 30 stopniach w piekarniku. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo rozpuszczone masło, sól i spirytus. Ciasto o dość luźnej strukturze odstawiamy do wyrośnięcia, a tymczasem zabieramy się za dodatki...

>>>Zobacz też: Ile będzie trwało spalanie pączków? Kalkulator!

Krem z białej czekolady

Składniki:

  • 400 g czekolada biała
  • 150 ml śmietanka 36%
  • 80 g masło

Czekoladę siekamy i wkładamy do miski. Zalewamy gorącą śmietanką z masłem, po kilku minutach mieszamy do uzyskania aksamitnej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Po przestudzeniu chwilę ubijamy mikserem.

Więcej przepisów:

Pączki - mamy Andrzeja Polana >>>

Faworki - Lary Gessler >>>

Przepisy Beaty Kartowicz >>>

Pączki i faworki Bartka Boratyna >>>

Przepisy Brata Salezego >>>

Powidła ślikowe

  • 300 g powidła śliwkowe
  • 50 ml krupnik

Krem waniliowy

  • 6 żółtek
  • 600 ml mleko
  • 50 g cukier wanilinowy
  • 60 g skrobia kukurydziana
  • 100 g cukier

Żółtka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym, mleko zagotowujemy zostawiając pół szklanki. Tą część mleka dodajemy do podbitych żółtek i mieszamy ze skrobią kukurydzianą. Kiedy tylko mleko nam się zagotuje zalewamy ubite żółtka, mieszamy i raz jeszcze wstawiamy na kuchenkę, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.

Krem śmietanowy:

  • 1l śmietanka 36%
  • 300 g ser mascarpone
  • 200 g cukier
  • 50 g cukier wanilinowy
  • Śmietankę, ser mascarpone i cukry ubijamy razem na puch.
  • 300 g chałwa waniliowa
  • 1.5 kg smalec

Podrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki, mniej więcej 70-80 g powinna ważyć surowa porcja ciasta na jeden pączek. 1/3 porcji przygotowanych nadziewamy powidłami, kolejną białą czekoladą, a z trzeciej porcji przygotowujemy okrągłe bajgle, które układamy na pergaminie do wyrośnięcia. Wszystkie pączki przykrywamy ściereczką bawełnianą, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie lekkie jak puch smażymy na SMALCU!

Smacznego!

Zobacz film: Przepis na idealne ciasto na pączki, źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości