Zobacz też: Sprawdzony przepis na dobre pączki
Zobacz, jak zrobić pączki według recepty Andrzeja Polana! Dziś zaprezentujemy wam pączki z białą czekoladą, powidłami śliwkowymi oraz kremem waniliowym.
Pączki Andrzeja Polana, przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg mąki
- 400 ml mleka
- 200 g masła
- 120 g drożdży
- 14 żółtek
- 100 g cukry
- Sól
- 50 g cukru wanilinowego
- 30 ml spirytusu
Żółtka i jajka w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel-mogel. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 2-3 łyżki mąki, łyżkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do ubitych jaj, dodajemy mąkę lekko podgrzaną najlepiej na kaloryferze lub w 30 stopniach w piekarniku. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo rozpuszczone masło, sól i spirytus. Ciasto o dość luźnej strukturze odstawiamy do wyrośnięcia, a tymczasem zabieramy się za dodatki...
>>>Zobacz też: Ile będzie trwało spalanie pączków? Kalkulator!
Krem z białej czekolady
Składniki:
- 400 g czekolada biała
- 150 ml śmietanka 36%
- 80 g masło
Czekoladę siekamy i wkładamy do miski. Zalewamy gorącą śmietanką z masłem, po kilku minutach mieszamy do uzyskania aksamitnej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Po przestudzeniu chwilę ubijamy mikserem.
Więcej przepisów:
Pączki - mamy Andrzeja Polana >>>
Faworki - Lary Gessler >>>
Przepisy Beaty Kartowicz >>>
Pączki i faworki Bartka Boratyna >>>
Przepisy Brata Salezego >>>
Powidła ślikowe
- 300 g powidła śliwkowe
- 50 ml krupnik
Krem waniliowy
- 6 żółtek
- 600 ml mleko
- 50 g cukier wanilinowy
- 60 g skrobia kukurydziana
- 100 g cukier
Żółtka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym, mleko zagotowujemy zostawiając pół szklanki. Tą część mleka dodajemy do podbitych żółtek i mieszamy ze skrobią kukurydzianą. Kiedy tylko mleko nam się zagotuje zalewamy ubite żółtka, mieszamy i raz jeszcze wstawiamy na kuchenkę, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Krem śmietanowy:
- 1l śmietanka 36%
- 300 g ser mascarpone
- 200 g cukier
- 50 g cukier wanilinowy
- Śmietankę, ser mascarpone i cukry ubijamy razem na puch.
- 300 g chałwa waniliowa
- 1.5 kg smalec
Podrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki, mniej więcej 70-80 g powinna ważyć surowa porcja ciasta na jeden pączek. 1/3 porcji przygotowanych nadziewamy powidłami, kolejną białą czekoladą, a z trzeciej porcji przygotowujemy okrągłe bajgle, które układamy na pergaminie do wyrośnięcia. Wszystkie pączki przykrywamy ściereczką bawełnianą, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie lekkie jak puch smażymy na SMALCU!
Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN