Lara Gessler i przepis na duńskie śniadanie

W kuchni Dzień Dobry TVN Lara Gessler przygotowała naleśniki gryczane z porem, szynką i serem Gruyere oraz kanapkę curry ze słodkim korzenny śledziem. Smacznego!

Naleśniki gryczane z porem, szynką i serem Gruyere

Składniki:

  • mąka
  • sól
  • jaja
  • mleko
  • masło
  • por
  • szynka
  • śmietana
  • ser Gruyere
  • gałka muszkatołowa
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Mąkę wsyp do miski, dodaj sól. Jaja roztrzep z mlekiem i dodaj do mąki. Zmiksuj i dodaj następnie roztopione masło, ponownie zmiksuj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 min. Rozgrzej dobrze małą patelnię o średnicy ok. 18-20 cm. Przed nabieraniem ciasta łyżką wazową wymieszaj je. Wylej niewielką porcję ciasta, rozprowadź je po powierzchni patelni i smaż do zrumienienia, przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie. Jeśli ciasto ciężko rozprowadza się po patelni, można dodać więcej wody i zmiksować. Otrzymamy ok. 15 naleśników.

Na drugiej patelni rozpuść łyżkę masła i wrzuć na nie posiekanego w paseczki pora. Gdy po 2 min. zaczniesz czuć przyjemny zapach dodaj szynkę. Smaż razem około 5 min. Dodaj śmietanę, połowę tartego sera Gruyere. Pozwól, aby ser się rozpuścił i dodaj świeży pieprz oraz otartą gałkę muszkatołową. Sól dodaj do smaku na końcu - w zależności od rodzaju szynki możesz potrzebować jej więcej lub mniej. Odparuj całość tak, by móc nakładać farsz łyżką.

Nakładaj po 2 łyżki na środek naleśnika i zamykaj boczne skrzydełka naleśnika do środka. Posyp tartym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C z opiekaniem od góry przez 2-4 min. - aż ser się rozpuści. Przed podaniem posyp siekanym szczypiorkiem.

Kanapka curry ze słodkim korzenny śledziem

Składniki:

  • 2 grube filety śledzia w oleju
  • chleb żytni na zakwasie
  • 4 młode ziemniaki
  • 2 jajka na twardo
  • 100 g majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • sól
  • pieprz świeży
  • curry
  • koperek
  • masło

Marynata:

  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 100 ml octu winnego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 10 goździków
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości