Naleśniki gryczane z porem, szynką i serem Gruyere
Składniki:
- mąka
- sól
- jaja
- mleko
- masło
- por
- szynka
- śmietana
- ser Gruyere
- gałka muszkatołowa
- sól do smaku
Przygotowanie:
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól. Jaja roztrzep z mlekiem i dodaj do mąki. Zmiksuj i dodaj następnie roztopione masło, ponownie zmiksuj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 min. Rozgrzej dobrze małą patelnię o średnicy ok. 18-20 cm. Przed nabieraniem ciasta łyżką wazową wymieszaj je. Wylej niewielką porcję ciasta, rozprowadź je po powierzchni patelni i smaż do zrumienienia, przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie. Jeśli ciasto ciężko rozprowadza się po patelni, można dodać więcej wody i zmiksować. Otrzymamy ok. 15 naleśników.
Na drugiej patelni rozpuść łyżkę masła i wrzuć na nie posiekanego w paseczki pora. Gdy po 2 min. zaczniesz czuć przyjemny zapach dodaj szynkę. Smaż razem około 5 min. Dodaj śmietanę, połowę tartego sera Gruyere. Pozwól, aby ser się rozpuścił i dodaj świeży pieprz oraz otartą gałkę muszkatołową. Sól dodaj do smaku na końcu - w zależności od rodzaju szynki możesz potrzebować jej więcej lub mniej. Odparuj całość tak, by móc nakładać farsz łyżką.
Nakładaj po 2 łyżki na środek naleśnika i zamykaj boczne skrzydełka naleśnika do środka. Posyp tartym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C z opiekaniem od góry przez 2-4 min. - aż ser się rozpuści. Przed podaniem posyp siekanym szczypiorkiem.
Kanapka curry ze słodkim korzenny śledziem
Składniki:
- 2 grube filety śledzia w oleju
- chleb żytni na zakwasie
- 4 młode ziemniaki
- 2 jajka na twardo
- 100 g majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- sól
- pieprz świeży
- curry
- koperek
- masło
Marynata:
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml octu winnego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 10 goździków
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN