Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>
JABŁKA PIECZONE
Składniki:
- 8 kształtnych słodkich jabłek
- duża garść namoczonych daktyli bez pestek
- 2 łyżki kakao (lub karobu - dla uczulonych na kakao) w dowolnych proporcjach
- 1/2 szklanki orzechów laskowych podprażonych na patelni
- 1 łyżka cynamonu cejlońskiego
- szczypta soli
Wykonanie:
Jabłka umyj, odetnij „kapelusze” i wydrąż gniazda nasienne. Namoczone daktyle i podprażone orzechy zmiksuj z kakao, karobem, cynamonem i szczyptą soli. Wydrążone jabłka wypełnij przygotowaną „czekoladową” masą i przykryj „kapeluszami”. Piecz w piekarniku w temperaturze 160°C około 20 minut (do miękkości).
Zobacz też: Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis! >>>
PIECZONY ANANAS
Składniki:
- bardzo dojrzały ananas
Wykonanie:
Owoc obierz ze skórki, usuń głąb, pokrój na półplastry. Ułóż je w brytfannie i piecz w temperaturze 170°C przez około pół godziny (uważaj, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno). Podawaj sauté.
PS: Można nim dekorować wybrane ciasta lub desery.
Zobacz też: Marchewka w roli głównej. Marchewkowe przepisy Piotra Kucharskiego >>>
DOMOWE CZEKOLADKI NAJPROSTSZE
Składniki:
- czysty krem kokosowy (skład - zmielony kokos, dostępny w sprzedaży słoiku lub w kostce) lub domowy
- ksylitol zmielony na puder (do smaku, uwaga, po dodaniu masa szybko tężeje )
- dodatki dowolne ( siekana eko skróka pomarańczowa i cytrynowa, sezam, płatki migdałów)
Wykonanie:
Czysty kokos doprowadź do płynnej postaci w gorącej kąpieli wodnej. W międzyczasie wypełnij dno silikonowych foremek dla czekoladki wybranymi dodatkami. Sypnij odrobinę drobno siekanych skórek pomarańczy lub cytryn, sezamu itp). Masę przelej do miseczki, dodaj karob lub kakao, ksylitol do smaku i wymieszaj (uwaga, masa lubi gwałtowanie tężeć) i przełóż do foremek z dodatkami. Jeżeli masa szybko stężeje układaj ją palcami w foremkach. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia na ok kwadrans w zamrażarce. Wyjmij w foremek. Przechowuj w lodówce, w temperaturze powyżej 20 stopni olej kokosowy "lubi" zmieniać konsystencję na zbyt miękką.
Zobacz też: Międzynarodowy dzień pizzy- święto placka rodem z Włoch >>>
PLACKI ŚNIADANIOWE DOSKONAŁE
Składniki:
- na ok 10 szt (nieduże)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki kokosowej
- szczypta kurkumy
- olej kokosowy do smażenia
- dodatki: owoce, miód, słód - w zależności od preferencji
Wykonanie:
Jajka wbij do miseczki, dodaj mąkę oraz kurkumę i roztrzep całość widelcem na jednorodną masę. Odczekaj chwilę, aż mąka się wchłonie, a jeśli masa okaże się zbyt płynna, dodaj jeszcze odrobinę mąki kokosowej. Ciasto ma mieć konsystencję średnio gęstej śmietany. Smaż cienkie placki na rozgrzanym kokosowym tłuszczu (1 łyżka masy = jeden placek). Odwracaj dość szybko na drugą stronę, by ich zbyt nie zrumienić. Placuszki lekko rosną. Są puszyste i delikatne, świetnie smakują z garścią świeżych owoców. Jeżeli są dla Ciebie za mało słodkie (mąka kokosowa jest słodkawa sama w sobie), polej je na talerzu np. domowym syropem z daktyli
DESER JAGLANY Z ANANASEM
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1 przejrzały banan
- 3 plastry świeżego ananasa
- sok z cytryny do smaku
- plasterek świeżego imbiru (opcjonalnie)
- 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kaszę zmiksuj na gładko z dodatkiem pozostałych składników, oprócz chia, które dodaj do gotowej masy w całości. Jeśli zależy ci, aby deser prezentował się efektownie, umieść go w silikonowej foremce o ulubionym kształcie i pozostaw do zastygnięcia w lodówce, najlepiej na noc. Możesz jednak podać ją również̇ na ciepło, w pucharku, ozdobioną owocami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN