Słodko i zdrowo - pieczone jabłka, ananasy, domowe czekoladki i pyszne placki

W kuchni Dzień Dobry TVN - przepisy na zdrowe słodkości przedstawiła Iwona Zasuwa - blogerka, muzyk, pedagog i autorka książki "Smakoterapia".

Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>

JABŁKA PIECZONE

Składniki:

  • 8 kształtnych słodkich jabłek
    • duża garść namoczonych daktyli bez pestek
      • 2 łyżki kakao (lub karobu - dla uczulonych na kakao) w dowolnych proporcjach
        • 1/2 szklanki orzechów laskowych podprażonych na patelni
          • 1 łyżka cynamonu cejlońskiego
            • szczypta soli

              Wykonanie:

              Jabłka umyj, odetnij „kapelusze” i wydrąż gniazda nasienne. Namoczone daktyle i podprażone orzechy zmiksuj z kakao, karobem, cynamonem i szczyptą soli. Wydrążone jabłka wypełnij przygotowaną „czekoladową” masą i przykryj „kapeluszami”. Piecz w piekarniku w temperaturze 160°C około 20 minut (do miękkości).

              Zobacz też: Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis! >>>

              PIECZONY ANANAS

              Składniki:

              • bardzo dojrzały ananas

                Wykonanie:

                Owoc obierz ze skórki, usuń głąb, pokrój na półplastry. Ułóż je w brytfannie i piecz w temperaturze 170°C przez około pół godziny (uważaj, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno). Podawaj sauté.

                PS: Można nim dekorować wybrane ciasta lub desery.

                Zobacz też: Marchewka w roli głównej. Marchewkowe przepisy Piotra Kucharskiego >>>

                DOMOWE CZEKOLADKI NAJPROSTSZE

                Składniki:

                • czysty krem kokosowy (skład - zmielony kokos, dostępny w sprzedaży słoiku lub w kostce) lub domowy
                  • ksylitol zmielony na puder (do smaku, uwaga, po dodaniu masa szybko tężeje )
                    • dodatki dowolne ( siekana eko skróka pomarańczowa i cytrynowa, sezam, płatki migdałów)

                      Wykonanie:

                      Czysty kokos doprowadź do płynnej postaci w gorącej kąpieli wodnej. W międzyczasie wypełnij dno silikonowych foremek dla czekoladki wybranymi dodatkami. Sypnij odrobinę drobno siekanych skórek pomarańczy lub cytryn, sezamu itp). Masę przelej do miseczki, dodaj karob lub kakao, ksylitol do smaku i wymieszaj (uwaga, masa lubi gwałtowanie tężeć) i przełóż do foremek z dodatkami. Jeżeli masa szybko stężeje układaj ją palcami w foremkach. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia na ok kwadrans w zamrażarce. Wyjmij w foremek. Przechowuj w lodówce, w temperaturze powyżej 20 stopni olej kokosowy "lubi" zmieniać konsystencję na zbyt miękką.

                      Zobacz też: Międzynarodowy dzień pizzy- święto placka rodem z Włoch >>>

                      PLACKI ŚNIADANIOWE DOSKONAŁE

                      Składniki:

                      • na ok 10 szt (nieduże)
                        • 2 jajka
                          • 2 łyżki mąki kokosowej
                            • szczypta kurkumy
                              • olej kokosowy do smażenia
                                • dodatki: owoce, miód, słód - w zależności od preferencji

                                  Wykonanie:

                                  Jajka wbij do miseczki, dodaj mąkę oraz kurkumę i roztrzep całość widelcem na jednorodną masę. Odczekaj chwilę, aż mąka się wchłonie, a jeśli masa okaże się zbyt płynna, dodaj jeszcze odrobinę mąki kokosowej. Ciasto ma mieć konsystencję średnio gęstej śmietany. Smaż cienkie placki na rozgrzanym kokosowym tłuszczu (1 łyżka masy = jeden placek). Odwracaj dość szybko na drugą stronę, by ich zbyt nie zrumienić. Placuszki lekko rosną. Są puszyste i delikatne, świetnie smakują z garścią świeżych owoców. Jeżeli są dla Ciebie za mało słodkie (mąka kokosowa jest słodkawa sama w sobie), polej je na talerzu np. domowym syropem z daktyli

                                  DESER JAGLANY Z ANANASEM

                                  Składniki:

                                  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
                                    • 1 przejrzały banan
                                      • 3 plastry świeżego ananasa
                                        • sok z cytryny do smaku
                                          • plasterek świeżego imbiru (opcjonalnie)
                                            • 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)

                                              Wykonanie:

                                              Kaszę zmiksuj na gładko z dodatkiem pozostałych składników, oprócz chia, które dodaj do gotowej masy w całości. Jeśli zależy ci, aby deser prezentował się efektownie, umieść go w silikonowej foremce o ulubionym kształcie i pozostaw do zastygnięcia w lodówce, najlepiej na noc. Możesz jednak podać ją również̇ na ciepło, w pucharku, ozdobioną owocami.

                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana