Pasty śniadaniowe: pyszne, zdrowe i proste!

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestniczkę MasterChefa i autorkę książek kulinarnych Samar Khanafer. Przygotowała dla nas: pastę z pieczonych pieczarek z tymiankiem, pastę z łososia i awokado, pastę z tofu oraz czekoladową pastę z sezamem.

Pasta z pieczonych pieczarek z tymiankiem

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 łyżki tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • ząbek czosnku
  • 50-100 ml wody niegazowanej
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania:
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Zostawiamy kilka sztuk pieczarek, zaś resztę myjemy, kroimy na pół, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy 20 minut w 180 st. C. Następnie studzimy, dodajemy obrany ząbek czosnku, sok z cytryny i gałkę muszkatołową. Blendujemy na gładką pastę. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dolewamy niewielką ilość wody niegazowanej.

W tym czasie pozostałe pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie z oliwek z odrobiną soli i świeżej gałki. Na sam koniec dodajemy świeży tymianek. Podsmażone pieczarki wykładamy na pastę, polewamy oliwą i posypujemy tymiankiem.

Zobacz także:

Drożdżowe bułeczki - sprawdzone przepisy!

Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki

Pasta z łososia i awokado

Składniki:

  • 2 awokado
  • sok z cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • ząbek czosnku
  • przegotowana woda
  • 200 g łososia wędzonego
  • sól i pieprz do smaku
  • zielony ogórek do podania
  • (lub inne ulubione warzywa)

Przygotowanie:

Awokado blendujemy wraz z sokiem z cytryny, solą i czosnkiem na gładką masę. Następnie dodajemy pokrojonego 1/2 łososia. Całość mieszamy z posiekanym koperkiem i wykładamy na ulubione pieczywo. Na pastę układamy dodatkowe plasterki łososia i ogórka.

Szybka pasta z tofu

Składniki:

  • kostka naturalnego tofu
  • 3-4 łyżki majonezu (wegańskiego lub zwykłego)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka: szczypiorku i koperku
  • łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych

Przygotowanie:

Tofu kroimy na kilka drobniejszych kawałków, dodajemy majonez, musztardę, sos sojowy, sól i pieprz, nieaktywne płatki drożdżowe i całość blendujemy na gładką masę. Opcjonalnie można trochę dolać wody przegotowanej lub mleka roślinnego, jeśli pasta będzie za gęsta. Na sam koniec dodajemy posiekane zioła, natkę z pietruszki i koperek. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ostatecznie. Podajemy na pieczywie z ulubionymi warzywami.

Czekoladowa pasta z sezamem

Składniki:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 200 g tahini
  • 50 g miodu lub syropu klonowego
  • 3-4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie mieszamy wraz z tahini, syropem klonowym lub miodem i olejem. Przechowujemy w szczelnym słoiku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości