Pasta z pieczonych pieczarek z tymiankiem
Składniki:
- 1/2 kg pieczarek
- 2 łyżki tahini
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 gałązki świeżego tymianku
- ząbek czosnku
- 50-100 ml wody niegazowanej
- sól i pieprz do smaku
- do podania:
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Zostawiamy kilka sztuk pieczarek, zaś resztę myjemy, kroimy na pół, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy 20 minut w 180 st. C. Następnie studzimy, dodajemy obrany ząbek czosnku, sok z cytryny i gałkę muszkatołową. Blendujemy na gładką pastę. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dolewamy niewielką ilość wody niegazowanej.
W tym czasie pozostałe pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie z oliwek z odrobiną soli i świeżej gałki. Na sam koniec dodajemy świeży tymianek. Podsmażone pieczarki wykładamy na pastę, polewamy oliwą i posypujemy tymiankiem.
Zobacz także:
Drożdżowe bułeczki - sprawdzone przepisy!
Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki
Pasta z łososia i awokado
Składniki:
- 2 awokado
- sok z cytryny
- 1/2 pęczka koperku
- ząbek czosnku
- przegotowana woda
- 200 g łososia wędzonego
- sól i pieprz do smaku
- zielony ogórek do podania
- (lub inne ulubione warzywa)
Przygotowanie:
Awokado blendujemy wraz z sokiem z cytryny, solą i czosnkiem na gładką masę. Następnie dodajemy pokrojonego 1/2 łososia. Całość mieszamy z posiekanym koperkiem i wykładamy na ulubione pieczywo. Na pastę układamy dodatkowe plasterki łososia i ogórka.
Szybka pasta z tofu
Składniki:
- kostka naturalnego tofu
- 3-4 łyżki majonezu (wegańskiego lub zwykłego)
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 pęczka: szczypiorku i koperku
- łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych
Przygotowanie:
Tofu kroimy na kilka drobniejszych kawałków, dodajemy majonez, musztardę, sos sojowy, sól i pieprz, nieaktywne płatki drożdżowe i całość blendujemy na gładką masę. Opcjonalnie można trochę dolać wody przegotowanej lub mleka roślinnego, jeśli pasta będzie za gęsta. Na sam koniec dodajemy posiekane zioła, natkę z pietruszki i koperek. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ostatecznie. Podajemy na pieczywie z ulubionymi warzywami.
Czekoladowa pasta z sezamem
Składniki:
- 75 g gorzkiej czekolady
- 200 g tahini
- 50 g miodu lub syropu klonowego
- 3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie mieszamy wraz z tahini, syropem klonowym lub miodem i olejem. Przechowujemy w szczelnym słoiku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN