W Dzień Dobry TVN klasyka francuskiej kuchni w wykonaniu Mikołaja Reya. Poznajcie jego przepisy na suflety: serowy i czekoladowy oraz na comber jagnięcy i ratatouille.
W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN dowodzi Marcin "Sobol" Sobolewski, który na co dzień pracuje w Dzień dobry TVN jako kierownik planu. Skąd u niego zamiłowanie do gotowania? Marcin przygotował takie smakołyki jak: krewetki zapiekane z kiełbasą chorizo, paluszki z dorsza w panko, makaron bucatini z tuńczykiem, kofty jagnięco-wieprzowe z sałatką z pieczonych batatów.
Na truskawki czekamy cały rok. W tym roku, dzięki sprzyjającej pogodzie, truskawki pojawiły się trzy tygodnie wcześniej niż zwykle. Wiele osób przestrzega nas przed czyhającymi w owocach pestycydach. Jaka jest prawda? Podobno hiszpańskie truskawki są przepakowywane i sprzedawane jako polskie. Dlaczego tak się dzieje? Jak odróżnić polskie truskawki od tych importowanych? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Katarzynę Bosacką.
Czy wiedzieliście, że polska truskawka uchodzi za najlepszą na świecie? Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała potrawy bazujące na truskawkach. I to nie tylko na słodko! Truskawki w wersji wytrawnej? Czemu nie! Daria podpowiedziała równie, jak rozróżnić polską truskawkę od tej importowanej.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Eryka Wałkowicza, który przygotował wegańskie śniadanie. Eryk do swoich potraw przemyca bardzo dużo warzyw. Jest kolorowo, ale przede wszystkim zdrowo! Co powiecie na tofucznicę z warzywami lub ciecierzycę na słono?
W kuchni Dzień Dobry TVN nasz duet łańcuchowy przygotował potrawy bogate w antyoksydanty, będące źródłem wiecznej młodości. Co powiecie na domową granolę z owocami, sałatkę ze smażonymi ogórkami i sosem rodzynkowo-migdałowym, sałatkę z krewetkami, szparagami i salsą z mango, a na deser biszkopt migdałowy z macha i borówkami? Mniam!
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey i Anika Ćwiek, finalistka "MasterChef Junior" przygotowali dania bazujące na cebuli. Co powiecie na francuską zupę cebulową, tartę cebulową, cebulę faszerowaną gorgonzolą i orzechami lub cebulowy chutney z figami i daktylami.
Jak sprawdzić, czy nowalijki mają w sobie dużo azotanów? W czym przechowywać awokado lub kiwi i jak zrobić warzywne makarony? W studiu Dzień Dobry TVN Anna Nowak-Ibisz zaprezentowała najbardziej przydatne przybory do warzyw i owoców na piknik i do ogrodu.
Czym zastąpić biały cukier w kuchni? Z takim problemem zmaga się dziś nasz łańcuchowy duet :) Piotr do ciasta drożdżowego użył ksylitolu! Aneta z kolei, przygotowała słodkie trufle z ciecierzycy! Smacznego :)
Zwycięzcą 3. edycji programu MasterChef Junior został Bartosz Kwiecień. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dla nas jajko z kawiorem. W studiu towarzyszył mu Mateusz Zielonka – triumfator 6. edycji MasterChefa dla dorosłych.
Andrzej Polan otworzył sezon na młodą kapustę. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował niekonwencjonalne potrawy bazujące na młodej kapuście. Co powiecie na nadziewaną młodą kapustę lub kopytka z młodą kapustą?
W kuchni Dzień Dobry TVN duet łańcuchowy przygotował potrawy dla sportowców. Jakich produktów nie może zabraknąć w menu ludzi aktywnych? Na naszym stole pojawiły się takie dania jak:
Sezon na szparagi uważamy za otwarty. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey wraz ze swoimi pomocnikami z programu "MasterChef Junior" przygotowali dania bazujące na tym wiosennym warzywie. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: Krem z białych szparagów, zielone szparagi z grilla w papilocie, szparagi z sosem mousseline i szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Lubicie szparagi?
W ramach odpoczynku po majówkowym grillowaniu, Piotr Kucharski zaproponował nam dziś same "zielone przepisy": zupa z pokrzywy, zielone risotto, zielony sos i ciasto z rabarbarem! Smacznego!
"Nie mamy jakiegoś, takiego wielkiego sekretu jak np. Lewandowscy te 'kule mocy' (...) my jemy konsekwentnie dobrze" mówiła w kuchni Dzień Dobry TVN Dominika Fetraś. Zobaczcie jakie smakołyki przygotowała nam dziś w kuchni. Smacznego!
Co zrobić z wczorajszą kiełbasą lub warzywami z grilla? Na pewno nie wyrzucać! Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN dała "wczorajszym" grillowanym daniom drugie życie :) Zobaczcie sami!
Sezon grillowy w pełni. Jednak zamiast klasycznego grilla, możemy zrobić przyjęcie w plenerze. Jak je przygotować? O pomoc dziennikarka Dzień Dobry TVN Katarzyna Jaroszyńska poprosiła stylistkę wnętrz i sesji zdjęciowych Agnieszkę Wrodarczyk.
W kuchni Dzień Dobry TVN nasz łańcuchowy duet przygotował wałówkę na drogę. Sycące i łatwe w konsumpcji pyszności, między innymi: spring rolls'y, muffinki marchewkowe czy chleb piknikowy. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestników MasterChef Junior: Mateusza Guncela, Anastazję Czyż i Stanisława Baumillera. Przygotowali dla nas pyszne dania, które idealnie nadają się na majówkę.
Za oknami zrobiło się ciepło, najwyższy więc czas, by wyciągnąć grilla. Co można na nim smacznego przygotować? Zobaczcie, jaki pomysł na obiad z grilla ma Pan Sprytny.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestnika 6. edycji programu MasterChef Matteo Brunetti. Przygotował dla nas: risotto z prawdziwkami i nutką lukrecji, risotto ze szparagami i szynką parmeńską oraz świeży torcik z riso gran nero, pomidorkami, ricottą, bazylią i oscypkiem.
W kuchni Dzień Dobry TVN duet "Reakcji Łańcuchowej" przygotował potrawy bazując na wiosennych nowalijkach, które o tej porze roku są dla nas bezpieczne. Dla czosnku niedźwiedziego wczesna wiosna to naturalna pora roku. Warto sięgnąć też po szparagi oraz szczaw. Na deser z kolei, Aneta proponuje zdrowe gofry z mąki orkiszowej z gorzką czekoladą. Mniam!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Kasię Svirydzenką, Zuzę Bulę, które odpadły z "MasterChef Junior" oraz finalistę VI edycji programu "MasterChef" Mateusza Güncela. Nasze trio przygotowało tradycyjne, polskie dania, ale w nowoczesnym wydaniu. Na naszym stole pojawiły się takie smakołyki jak: twaróg w maśle palonym z miodem i popiołem z palonej jabłoni, konfitowany kurczak z puree z gorgonzoli z kawiorem z pomarańczy i chipsy, krem z brokuła z czosnkiem z palona grzanką.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi dziś duet "Reakcji łańcuchowej". Piotr pokazał, jak zrobić dobre do smażenia masło klarowane oraz przygotował wiosenną sałatkę z olejem rydzowym, a także ciasto cytrynowe. Aneta zaś, przygotowała wegetariański smalec z fasoli oraz cynamonowe kluseczki z soczewicy ze szparagami, marchewką i pomarańczą. Pycha!
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, wraz z dwójką swoich pomocników z MasterChef Junior: Stefanią i Mateuszem, przygotowała słodkości, które nie wymagają pieczenia. Co powiecie na mus czekoladowo-śliwkowy oraz ciasto bananowe z kajmakiem?
Daria Ładocha: "Grill to bardzo dobry moment, żeby zacieśniać więzi, ale żeby to się udało, to nie możemy stać bardzo długo w kuchni, żeby mieć czas na to piknikowanie". Dlatego dziś Daria zaproponowała smaczne dania, które nie wymagają wielogodzinnych przygotowań.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Macieja i Karolinę Szaciłło, którzy przygotowali potrawy "raw". Ciekawostką jest, że dania bazujące na filozofii "raw" nie mogą być poddawane obróbce termicznej w wyższej niż 47 stopni. Dlaczego? Jak zaznaczyła Karolina, surowa dieta nie jest dla każdego i na cały rok. W naszej strefie klimatycznej powinniśmy ją potraktować jako krótkotrwały detoks. Karolina i Maciej przygotowali pizzę z cukinią i pieczarkami, cukiniowy makaron z oliwkami, a na deser tarte czekoladową.