Krem pomidorowy z kremową śmietanką
Składniki:
100ml śmietanki ŁACIATEJ 18%
100ml oliwy
1 cebula
1 marchewka
6 ząbków czosnku
1 kg pomidorów
0,7kg pomidorków koktajlowych
1 słoik (około 300g) suszonych pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 doniczka świeżej bazylii
1,2 l bulionu warzywnego
Sól/pieprz
Przygotowanie:
Na blachę do pieczenia wylej oliwę, połóż obrane ząbki czosnku, pokrojoną (nie musi być drobno) marchew i cebulę. Następnie dodaj pomidory (te duże i te małe), dopraw solą i pieprzem i włóż do piekarnika (temperatura 210 stopni) na 20 minut. Po upływie tego czasu na blachę dodaj suszone pomidory oraz 3 łyżki koncentratu pomidorowego, piecz kolejne 15 minut. Upieczone warzywa wyciągnij z piekarnika, odczekaj pół godziny aby lekko ostygły, następnie przełóż je do robota kuchennego i zmiksuj na gładka masę,(jeśli zależy ci na gładkiej konsystencji możesz zupę przelać przez sitko) następnie przelej do garnka, dodaj Śmietankę Łaciatą 18% i podgrzej. Podawaj z listkami świeżej bazylii świeżym pieprzem i grzankami czosnkowymi
Jabłka w cieście w z sosem waniliowym I rodzynkami
Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
500g mąki
0,5 l mleka 3,2%
4 jaja
3 łyżki cukru
Szczypta soli
100g rodzynek
Olej rzepakowy
Sos waniliowy:
250ml Śmietanki ŁACIATEJ 30%
250ml mleka 3,2%
Laska wanilii
5 żółtek
100g drobnego cukru
Przygotowanie:
Używając miksera wymieszaj jaja z cukrem, solą i połowa mąki, następnie na zmianę wlewaj odrobinę mleka i wsypuj kilka łyżek mąki. Całość ma tworzyć gęstą masą o konsystencji gęstej śmietany. Przygotuj sos: Podgrzej mleko ze śmietanką Łaciatą 30% i przekrojoną na pół laską wanilii (po zagotowaniu wyciągnij ją). Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj do nich podgrzane mleko&śmietankę, wymieszaj, przelej z powrotem do garnka, lekko podgrzej (masa nie może się zagotować!). Przełóż do sosjerki/miseczki/dzbanuszka. Jabłka obierz, pokrój w plastry, wykrój twardy środek. Owoce nabijaj na widelec, maczaj je w cieście i kładź na patelnie z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe jabłka w cieście podawaj z sosem waniliowym i rodzynkami.
Ciasto ‘’Clafoutis” z wiśniami
Składniki:
150ml śmietanki ŁACIATEJ 30%
150 ml mleka 3,2%
100g cukru pudru
120g mąki
3 jaja
Szczypta soli
500g wiśni (mrożonych)
Przygotowanie:
Wiśnie odmroź, posyp 1 ilości cukru przełóż do żaroodpornego naczynia. Wszystkie składniki ciasta (mleko, śmietankę Łaciatą, cukier, mąkę, jaja) dokładnie wymieszaj. Odstaw na 20 minut następnie zalej nim owoce. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z cukrem pudrem.
Trufle czekoladowe
Składniki:
180ml śmietanki ŁACIATEJ 30%
120g czekolady mlecznej
120 czekolady gorzkiej
Gorzkie kakao
Przygotowanie:
Śmietankę Łaciatą 30% podgrzej. Czekoladę połam na małe kawałki, zalej ją gorącą śmietanką, po chwili wymieszaj, czekolada i śmietanka powinny tworzyć gładką masę. Wsadź ją na około 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ulep z masy małe kulki (aby się nie pobrudzić możesz użyć jednorazowych rękawiczek), obtocz je w kakao, przechowuj w lodowce. Smacznego!
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN