Makaron
Składniki:
3 szklanki (375g) mąki pszennej razowej i 1 szklanka (125 g) zwykłej mąki pszennej
5 jajek
2 łyżek oliwy
sól
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z solą, zagnieć z jajkami i olejem, aby powstało elastyczne ciasto (jeśli trzeba, dodaj więcej mąki). Uformuj z ciasta kulę, wyrabiaj ok. 15 minut, zawiń w folię plastikową, odstaw na 15 minut (lub na maksymalnie 3 godziny).
Makaron z sashimi
Składniki:
ciasto na makaron
500 g filetu z łososia pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
2 łyżeczki uprażonego sezamu
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki oleju sezamowego
50 g startego imbiru
1 starty ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki syropu pomarańczowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Rozwałkuj ciasto w maszynce do makaronu na 2 mm, pokrój na 8 prostokątów o wymiarach 6x12 cm. Ugotuj w osolonej wodzie, aż będą al dente. Ułóż płaty na talerzu, na nich ułóż łososia, posyp imbirem, czosnkiem, sezamem, skrop sosem sojowym wymieszanym z syropem pomarańczowym. Przed podaniem skrop podgrzanym olejem sezamowym.
Spaghetti razowe z cytrusowymi szparagami
Rozwałkuj ciasto w maszynce do makaronu na 2 mm, pokrój na spaghetti. Ugotuj w osolonej wodzie, aż będą al dente.
Składniki:
200 g ugotowanego spaghetti
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 szklanka oliwy
1 łyżeczka chili
1 zmiażdżona trawa cytrynowa
50 g skórki z limonki
200 g ugotowanych szparagów
100 g pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
1 łyżka melisy
Przygotowanie:
Do garnka wlej oliwę, dodaj czosnek, trawę cytrynową, pomidory. Zagotuj. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia. Podgrzej ponownie, dodaj makaron i szparagi. Dopraw pieprzem i solą, podawaj makaron udekorowany skórką z cytryny i melisą.
Ravioli z kurczaka i pieczone warzywa
Składniki;
250 g ciasta na makaron
1 łyżeczka ziarnistej musztardy
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
350 g piersi z kurczaka
250 ml śmietanki
sól, pieprz
2 buraki
2 marchewki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w kostkę, schłodź w lodówce 20 minut. Zmiksuj z solą i pieprzem w robocie kuchennym, dodaj śmietanę i jeszcze raz zmiksuj (około 30 sekund). Zmieszaj z musztardą i szczypiorkiem. Rozwałkuj ciasto w maszynce do makaronu na 2 mm, pokrój w koła o średnicy 5 cm. Każde kolo przepuść jeszcze raz przez maszynę do makaronu, żeby powstały dyski o średnicy 13 cm. Ugotuj w osolonej wodzie, aż będą al dente. Na połowę krążków nałóż nadzienie, przykryj pustymi krążkami, sklej, gotuj we wrzącej osolonej wodzie 7-8 minut. Podawaj z warzywami. Jak przygotować warzywa? Ułóż wszystko w foremce i upiecz.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN