Materiał promocyjny

Kuchnia makaronowa - przepisy

Kucharz Joseph Seleetso proponuje przepis na makaron z sashimi, spaghetti razowe z cytrusowymi szparagami oraz ravioli z kurczaka i pieczone warzywa.

Makaron

Składniki:

3 szklanki (375g) mąki pszennej razowej i 1 szklanka (125 g) zwykłej mąki pszennej

5 jajek

2 łyżek oliwy

sól

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z solą, zagnieć z jajkami i olejem, aby powstało elastyczne ciasto (jeśli trzeba, dodaj więcej mąki). Uformuj z ciasta kulę, wyrabiaj ok. 15 minut, zawiń w folię plastikową, odstaw na 15 minut (lub na maksymalnie 3 godziny).

Makaron z sashimi

Składniki:

ciasto na makaron

500 g filetu z łososia pokrojonego w bardzo cienkie plasterki

2 łyżeczki uprażonego sezamu

6 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżeczki oleju sezamowego

50 g startego imbiru

1 starty ząbek czosnku

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżeczki syropu pomarańczowego

1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Rozwałkuj ciasto w maszynce do makaronu na 2 mm, pokrój na 8 prostokątów o wymiarach 6x12 cm. Ugotuj w osolonej wodzie, aż będą al dente. Ułóż płaty na talerzu, na nich ułóż łososia, posyp imbirem, czosnkiem, sezamem, skrop sosem sojowym wymieszanym z syropem pomarańczowym. Przed podaniem skrop podgrzanym olejem sezamowym.

Spaghetti razowe z cytrusowymi szparagami

Rozwałkuj ciasto w maszynce do makaronu na 2 mm, pokrój na spaghetti. Ugotuj w osolonej wodzie, aż będą al dente.

Składniki:

200 g ugotowanego spaghetti

2 zmiażdżone ząbki czosnku

1 szklanka oliwy

1 łyżeczka chili

1 zmiażdżona trawa cytrynowa

50 g skórki z limonki

200 g ugotowanych szparagów

100 g pomidorków koktajlowych

sól, pieprz

1 łyżka melisy

Przygotowanie:

Do garnka wlej oliwę, dodaj czosnek, trawę cytrynową, pomidory. Zagotuj. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia. Podgrzej ponownie, dodaj makaron i szparagi. Dopraw pieprzem i solą, podawaj makaron udekorowany skórką z cytryny i melisą.

Ravioli z kurczaka i pieczone warzywa

Składniki;

250 g ciasta na makaron

1 łyżeczka ziarnistej musztardy

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

350 g piersi z kurczaka

250 ml śmietanki

sól, pieprz

2 buraki

2 marchewki

sól, pieprz

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w kostkę, schłodź w lodówce 20 minut. Zmiksuj z solą i pieprzem w robocie kuchennym, dodaj śmietanę i jeszcze raz zmiksuj (około 30 sekund). Zmieszaj z musztardą i szczypiorkiem. Rozwałkuj ciasto w maszynce do makaronu na 2 mm, pokrój w koła o średnicy 5 cm. Każde kolo przepuść jeszcze raz przez maszynę do makaronu, żeby powstały dyski o średnicy 13 cm. Ugotuj w osolonej wodzie, aż będą al dente. Na połowę krążków nałóż nadzienie, przykryj pustymi krążkami, sklej, gotuj we wrzącej osolonej wodzie 7-8 minut. Podawaj z warzywami. Jak przygotować warzywa? Ułóż wszystko w foremce i upiecz.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości