Czarne oliwki marynowane w harissie
Składniki:
500 g czarnych oliwek
1 mała grillowana czerwona papryka
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki pasty harissa
125 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Czerwoną paprykę drobno szatkujemy i mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku, pastą harissa i oliwą z oliwek. Odstawiamy przykryte do lodówki na minimum jeden dzień. Można przechowywać w lodówce 10 dni.
Harira z boczniakiem
Składniki:
250 g boczniaków
1 duża cebula
100 g zielonej soczewicy namoczonej przez noc w wodzie
100 g ciecierzycy namoczonej przez noc w wodzie
100 g selera naciowego
200 g drobno pokrojonych pomidorów bez skórki, mogą być z puszki
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Sól i pieprz do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
Woda do zalania składników
4 łyżki masła sklarowanego
Garść poszatkowanej natki pietruszki
Garść poszatkowanej kolendry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
Przygotowanie:
W garnku dusimy na oliwie i dwóch łyżkach masła sklarowanego grubo poszatkowaną cebulę i pokrojonego w plasterki selera naciowego. Dodajemy wszystkie przyprawy i po chwili dodajemy pomidory. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Dusimy wszystko na małym ogniu pod pokrywką 1 1/2 do 2 godzin, dolewając od czasu do czasu wrzącej wody, jeśli to będzie konieczne (aby się nie przypaliło). Na końcu dodajemy pastę pomidorową, podsmażone na maśle sklarowanym plasterki boczniaka, rozrobioną w 1 szklanki wody mąkę, poszatkowaną natkę i kolendrę. Całość gotujemy jeszcze 2 minuty. Masło skalowane: w małym garnku rozpuszczamy na małym gazie kostkę masła i zbieramy łyżką powstałą pianę. Po pewnym czasie pozostanie nam złocistożółty płyn, który przelewamy przez cienką gazę na sitku.
Harissa
Składniki:
1/2 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kminku
2 ostre czerwone suszone chili
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki grubej soli
1 czerwona zgrilowana papryka
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W młynku do kawy mielimy kmin rzymski, kolendrę, kminek, czerwone suszone chili i sól. Wsypujemy do moździerza i dodajemy wyciśnięty czosnek, poszatkowaną obraną ze skórki zgrillowana paprykę i oliwę z oliwek. Całość dokładnie ucieramy do konsystencji jednolitej pasty.
Papryka grillowana. Nakłuwamy paprykę w paru miejscach wykałaczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni z termoobiegiem i pieczeniem od góry. Papryka powinna mieć całą czarną skórkę, więc po jakimś czasie przekręcamy ja na druga stronę. Następnie paprykę wyjmujemy, wkładamy do pojemnika z pokrywką i szczelnie zamykamy. Po ostygnięciu zdejmujemy skórkę.
Marokański chleb
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej razowej graham
3 szklanki maki pszennej
2/3 szklanki kaszki kukurydzianej
1/3 kostki drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
woda do zarobienia ciasta
Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z cukrem, dolewamy 1 szklanki wody i dodajemy 1 łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Mąki mieszamy z solą i oliwą, dodajemy zaczyn drożdżowy i tyle wody, aby wyrobić miękkie i sprężyste ciasto. Formujemy kulki wielkości piłki do tenisa i rozwałkowujemy na placki grubości ok 1 1 cm. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę i palcami przyciskamy, tak, aby znowu je spłaszczyć. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika z termoobiegiem (temp. 230 st.) i pieczemy na złoto-brązowo.
Nummoora-ciasto z kaszy manny z wodą z kwiatów pomarańczy
2 1/2 szklanki kaszy manny
2 szklanki jogurtu
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
syrop
Sałatka z marchewki i pomarańczy
Składniki:
4 średnie marchewki
Mała szczypta soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
sok z połówki cytryny
1 pomarańcza
2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.Polewamy mieszanką soli, soku z cytryny, cukru, wody z kwiatów pomarańczy i oliwy. Dekorujemy plastrami pomarańczy.
Tagine z młodych ziemniaków i marchewki
2 duże cebule, pokrojone na osiem części
1 główka czosnku
50 g masła
5 łyżek oliwy z oliwek
300 g małych młodych ziemniaków
200 g marchewki
75 g śliwek
1 szklanka wywaru warzywnego
3 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta szafranu
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
sól i pieprz do smaku
migdały bez skórki do przybrania
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło i dusimy cebulę, aż stanie się miękka i zbrązowieje. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmażamy ziemniaki, marchewkę i obrane lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Jeśli potrzeba, to dodajemy trochę oliwy. Warzywa przekładamy do naczynia z cebulą razem z pozostałymi składnikami. Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 45 minut.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN