Materiał promocyjny

Pyszna kuchnia marokańska

Maciej Szaciłło przygotował w kuchni Dzień dobry TVN marokańskie potrawy.

Czarne oliwki marynowane w harissie

Składniki:

500 g czarnych oliwek

1 mała grillowana czerwona papryka

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki pasty harissa

125 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Czerwoną paprykę drobno szatkujemy i mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku, pastą harissa i oliwą z oliwek. Odstawiamy przykryte do lodówki na minimum jeden dzień. Można przechowywać w lodówce 10 dni.

Harira z boczniakiem

Składniki:

250 g boczniaków

1 duża cebula

100 g zielonej soczewicy namoczonej przez noc w wodzie

100 g ciecierzycy namoczonej przez noc w wodzie

100 g selera naciowego

200 g drobno pokrojonych pomidorów bez skórki, mogą być z puszki

2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki imbiru

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sól i pieprz do smaku

4 łyżki oliwy z oliwek

Woda do zalania składników

4 łyżki masła sklarowanego

Garść poszatkowanej natki pietruszki

Garść poszatkowanej kolendry

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka mąki

Przygotowanie:

W garnku dusimy na oliwie i dwóch łyżkach masła sklarowanego grubo poszatkowaną cebulę i pokrojonego w plasterki selera naciowego. Dodajemy wszystkie przyprawy i po chwili dodajemy pomidory. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Dusimy wszystko na małym ogniu pod pokrywką 1 1/2 do 2 godzin, dolewając od czasu do czasu wrzącej wody, jeśli to będzie konieczne (aby się nie przypaliło). Na końcu dodajemy pastę pomidorową, podsmażone na maśle sklarowanym plasterki boczniaka, rozrobioną w 1 szklanki wody mąkę, poszatkowaną natkę i kolendrę. Całość gotujemy jeszcze 2 minuty. Masło skalowane: w małym garnku rozpuszczamy na małym gazie kostkę masła i zbieramy łyżką powstałą pianę. Po pewnym czasie pozostanie nam złocistożółty płyn, który przelewamy przez cienką gazę na sitku.

Harissa

Składniki:

1/2 łyżeczka kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki ziaren kolendry

1/2 łyżeczki kminku

2 ostre czerwone suszone chili

2 ząbki czosnku

1/4 łyżeczki grubej soli

1 czerwona zgrilowana papryka

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

W młynku do kawy mielimy kmin rzymski, kolendrę, kminek, czerwone suszone chili i sól. Wsypujemy do moździerza i dodajemy wyciśnięty czosnek, poszatkowaną obraną ze skórki zgrillowana paprykę i oliwę z oliwek. Całość dokładnie ucieramy do konsystencji jednolitej pasty.

Papryka grillowana. Nakłuwamy paprykę w paru miejscach wykałaczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni z termoobiegiem i pieczeniem od góry. Papryka powinna mieć całą czarną skórkę, więc po jakimś czasie przekręcamy ja na druga stronę. Następnie paprykę wyjmujemy, wkładamy do pojemnika z pokrywką i szczelnie zamykamy. Po ostygnięciu zdejmujemy skórkę.

Marokański chleb

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej razowej graham

3 szklanki maki pszennej

2/3 szklanki kaszki kukurydzianej

1/3 kostki drożdży

2 łyżeczki cukru

2 łyżki oliwy

2 łyżeczki soli

woda do zarobienia ciasta

Przygotowanie:

Drożdże rozrabiamy z cukrem, dolewamy 1 szklanki wody i dodajemy 1 łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Mąki mieszamy z solą i oliwą, dodajemy zaczyn drożdżowy i tyle wody, aby wyrobić miękkie i sprężyste ciasto. Formujemy kulki wielkości piłki do tenisa i rozwałkowujemy na placki grubości ok 1 1 cm. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę i palcami przyciskamy, tak, aby znowu je spłaszczyć. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika z termoobiegiem (temp. 230 st.) i pieczemy na złoto-brązowo.

Nummoora-ciasto z kaszy manny z wodą z kwiatów pomarańczy

2 1/2 szklanki kaszy manny

2 szklanki jogurtu

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

syrop

Sałatka z marchewki i pomarańczy

Składniki:

4 średnie marchewki

Mała szczypta soli

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy

sok z połówki cytryny

1 pomarańcza

2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.Polewamy mieszanką soli, soku z cytryny, cukru, wody z kwiatów pomarańczy i oliwy. Dekorujemy plastrami pomarańczy.

Tagine z młodych ziemniaków i marchewki

2 duże cebule, pokrojone na osiem części

1 główka czosnku

50 g masła

5 łyżek oliwy z oliwek

300 g małych młodych ziemniaków

200 g marchewki

75 g śliwek

1 szklanka wywaru warzywnego

3 łyżki miodu

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta szafranu

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1/4 łyżeczki imbiru w proszku

sól i pieprz do smaku

migdały bez skórki do przybrania

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło i dusimy cebulę, aż stanie się miękka i zbrązowieje. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmażamy ziemniaki, marchewkę i obrane lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Jeśli potrzeba, to dodajemy trochę oliwy. Warzywa przekładamy do naczynia z cebulą razem z pozostałymi składnikami. Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 45 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości