Materiał promocyjny

Anna Starmach i Agnieszka Kręglicka. Kuchnia grzybowa

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i Agnieszka Kręglicka przygotowały specjalnie dla nas kilka ciekawych propozycji na ciekawe wykorzystanie grzybów w kuchni.

Borowiki zapiekane w kajzerkach

Składniki:

1kg grzybów borowików lub mieszanych (kurki, rydze, maślaki, podgrzybki)

5 okrągłych kajzerek

1 cebula

100g orzechów włoskich

Masło

100ml śmietanki 36%

Przyprawy Kamis:

Tymianek

Czosnek Staropolski

Sól Morska w młynku

Przygotowanie:

Grzyby oczyść, pokrój i przysmaż na maśle z cebulką, dopraw, dodaj tymianek i czosnek a pod koniec odrobinę śmietany i pokrojone orzechy. Odetnij czubek bułek, wydrąż, a do środka daj grzyby. Zapiekaj około 25 minut w piekarniku rozgrzanego do 180 stopni.

Zupa kurkowa

Składniki:

500G Kurek, umytych i obranych

Cebula

2 marchewki

1 selera

3 ziemniaki

1, 5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego

Masło

Ewentualnie śmietana 18%

Przyprawy Kamis:

Sól morska w młynku

Natka pietruszki

Pieprz Biały mielony

Przygotowanie:

Grzybki smaż przez chwilę na maśle i cebulce. Osobno, ale również na maśle duś przez chwilę warzywa pokrojone w kostkę: marchewkę, seler, cebulę, ziemniaki, następnie zalej bulionem i gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Dodaj kurki, gotuj jeszcze przez chwilę, dopraw do smaku i jeśli chcesz dodaj odrobinę śmietany. Podawaj z dużą ilością pietruszki i grzankami czosnkowymi.

Befsztyki w sosie pieprzowym z rydzami

Składniki:

500g polędwicy wołowej

500g rydzy umytych i obranych

Cebula

Olej z pestek winogron

500ml śmietanki 36%

Przyprawy Kamis:

Pieprz czarny młotkowany

Sól morska w młynku

Tymianek

Przygotowanie:

Na suchą patelnie wsyp garść pieprzu, przypalaj go aż poczujesz drażniący nos zapach, wtedy pieprz zalej śmietanką, i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Rydze usmaż na maśle z cebulką, dopraw, dodaj tymianku. Gdy zmiękną dodaj je do sosu i gotuj jeszcze przez chwilę. Polędwicę pokrój na porcje, popieprz, smaż na małym ogniu. Czas smażenia zależy od tego jak wysmażone mięso lubisz. Podawaj z sosem i ziemniaczkami.

Grzyby a'la frytki

Składniki:

20 małych grzybów: kurki borowiki

150ml wody gazowanej

2 jaja

250g mąki

olej

Przyprawy Kamis:

Ketchup Pikantny/Łagodny

Musztarda Francuska

Sól Morska w młynku

Pieprz Kolorowy w młynku

Przygotowanie:

Wymieszaj wodę z mąką i jajami, w cieście maczaj grzyby i smaż je na rozgrzanym oleju aż uzyskają złoty kolor, dopraw do smaku. Podawaj z Ketchupem/musztardą lub majonezem najlepiej domowej roboty.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości