Borowiki zapiekane w kajzerkach
Składniki:
1kg grzybów borowików lub mieszanych (kurki, rydze, maślaki, podgrzybki)
5 okrągłych kajzerek
1 cebula
100g orzechów włoskich
Masło
100ml śmietanki 36%
Przyprawy Kamis:
Tymianek
Czosnek Staropolski
Sól Morska w młynku
Przygotowanie:
Grzyby oczyść, pokrój i przysmaż na maśle z cebulką, dopraw, dodaj tymianek i czosnek a pod koniec odrobinę śmietany i pokrojone orzechy. Odetnij czubek bułek, wydrąż, a do środka daj grzyby. Zapiekaj około 25 minut w piekarniku rozgrzanego do 180 stopni.
Zupa kurkowa
Składniki:
500G Kurek, umytych i obranych
Cebula
2 marchewki
1 selera
3 ziemniaki
1, 5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
Masło
Ewentualnie śmietana 18%
Przyprawy Kamis:
Sól morska w młynku
Natka pietruszki
Pieprz Biały mielony
Przygotowanie:
Grzybki smaż przez chwilę na maśle i cebulce. Osobno, ale również na maśle duś przez chwilę warzywa pokrojone w kostkę: marchewkę, seler, cebulę, ziemniaki, następnie zalej bulionem i gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Dodaj kurki, gotuj jeszcze przez chwilę, dopraw do smaku i jeśli chcesz dodaj odrobinę śmietany. Podawaj z dużą ilością pietruszki i grzankami czosnkowymi.
Befsztyki w sosie pieprzowym z rydzami
Składniki:
500g polędwicy wołowej
500g rydzy umytych i obranych
Cebula
Olej z pestek winogron
500ml śmietanki 36%
Przyprawy Kamis:
Pieprz czarny młotkowany
Sól morska w młynku
Tymianek
Przygotowanie:
Na suchą patelnie wsyp garść pieprzu, przypalaj go aż poczujesz drażniący nos zapach, wtedy pieprz zalej śmietanką, i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Rydze usmaż na maśle z cebulką, dopraw, dodaj tymianku. Gdy zmiękną dodaj je do sosu i gotuj jeszcze przez chwilę. Polędwicę pokrój na porcje, popieprz, smaż na małym ogniu. Czas smażenia zależy od tego jak wysmażone mięso lubisz. Podawaj z sosem i ziemniaczkami.
Grzyby a'la frytki
Składniki:
20 małych grzybów: kurki borowiki
150ml wody gazowanej
2 jaja
250g mąki
olej
Przyprawy Kamis:
Ketchup Pikantny/Łagodny
Musztarda Francuska
Sól Morska w młynku
Pieprz Kolorowy w młynku
Przygotowanie:
Wymieszaj wodę z mąką i jajami, w cieście maczaj grzyby i smaż je na rozgrzanym oleju aż uzyskają złoty kolor, dopraw do smaku. Podawaj z Ketchupem/musztardą lub majonezem najlepiej domowej roboty.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN