W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Maja Sobczak przygotowała propozycje zdrowych dań, które możemy serwować w czerwcowe poranki. Oto one: owsianka wytrawna z chia, owsianka słodka z chia, congee ryżowe z zielonymi szparagami i grzanki z młodym bobem i miodem.
Agnieszka Maciąg jest zwolenniczką zdrowego żywienia, a o zastosowaniu warzyw, ziół i owoców w kuchni wie prawie wszystko. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: pasztet z cukinii, sos sezamowo-konopny, zielony koktajl z proszkiem moringa oraz szybkie chutney.
Na pikniku nie musimy wcale ograniczać się do kanapek i soku z kartonu. Co w takim razie spakować do koszyka i, przede wszystkim, jak to zabrać ze sobą? W kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Ładyga pokazała nie tylko świetne pomysły na piknikowe przekąski, ale również zaproponowała, jak je spakować nie ryzykując, że coś się nam rozleje. Przy najbliższej okazji wypróbuj jej przepisy na: sałatkę z kuskusu ze świeżymi warzywami, paluchy z ciasta francuskiego z serem i ziołami, wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami, ciastka z ciasta francuskiego z bananami i czekoladą, koktajle owocowe na bazie jogurtu oraz owocową sałatkę. Wszystko pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu!
Wraz z dniami pełnymi słońca i ciepła nadszedł czas na zupy na zimno: chłodnik z botwinki z młodymi ziemniakami, jajkiem i białą kiełbasą, chłodnik z truskawek i płatków róży, zimną pomidorową z racuchami i zimną ogórkową na zakwasie i moskole z bryndzą. W kuchni Dzień Dobry TVN wszystkie te chłodzące pyszności przygotował Andrzej Polan. Aż ślinka cieknie!
Z okazji Dnia Dziecka Beata Kartowicz przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN smaczne i kolorowe dania dla naszych pociech. Na stole pojawiły się: naleśnikowy tort z truskawkami, mrożony jogurt truskawkowo-malinowy, lemoniada truskawkowo-arbuzowa, chłodnik truskawkowy z zielonym ogórkiem i awokado oraz sałatka z truskawkami i smażonym serem camembert. Palce lizać!
W kolejnym odcinku cyklu Ogniem i Nożem konkurowali ze sobą Dorota Gardias i Bartek Jędrzejak. Ich zadaniem było przygotowanie krewetek. Kto wygrał ten pojedynek? Kto okazał się "krwiolergikiem", a kto robił coś, czego nie powinien? Czym Bartek straszył Dorotę? Kogo zdążyli obgadać podczas gotowania? No i kto z tego pojedynku wyszedł bez włosów? :)
Zdrowe śniadanie to podstawa, dlatego do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy blogerkę Agnieszkę Długosz, aby pokazała, z czego można je przygotować. Mogliśmy skosztować zielonego koktajlu slow food fit, owsiankę slow life i batoniki slow food fit. Palce lizać!
Mikołaj Rey postanowił sprawdzić, jak smakuje kuchnia Izraela. Pomógł mu w tym mieszkający w Warszawie Izraelczyk Uri Wollner. Co razem przygotowali?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN coś dla tych, którzy nie przepadają za serem i szynką na kanapce. Samar Khanafer pokazała, jak szybko zrobić pyszne pasty do pieczywa. Przygotowała: kokosowy krem z białej czekolady, pate z kurzej wątróbki, pastę z ciecierzycy i wędzonego łososia, pastę rybną i pastę jajeczną z awokado. Skorzystajcie z jej przepisów!
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, grill master Julian Karewicz przygotował dla nas: podwędzany twaróg z solanki, z miodem lipowym, rzodkiewkami i krwawnikiem, smażony schab, z młodymi ziemniakami, sosem z maślanego agrestu, agrestowo-tymiankowym gąszczem i kwiatami szczypiorku oraz rabarbar pod kruszonką z sorbetem z soku jabłkowego i trawy żubrowej.
Róża cudownie działa na nasz organizm, ale często zwyczajnie nie wiemy, jak zastosować ją w kuchni. Dlatego właśnie w kuchnia Dzień Dobry TVN Agnieszka Mielczarek i Agnieszka Cegielska pokazały, jak zrobić: ryż z owocami i konfiturą z płatków róży, grzanki z kozim serem z konfiturą różaną oraz tatara z łososia z imbirem i konfiturą różaną. Skorzystajcie z ich przepisów!
Przywykliśmy do jedzenia chałki z dżemem. Albo z białym serem i miodem. Albo po prostu z masłem i cukrem. Krótko mówiąc: na słodko. W kuchni Dzień Dobry TVN osobisty kucharz Filip Głodek udowodnił, że można inaczej! Wypróbujcie jego przepisy na: chałkę śniadaniową, wegetariańską chałkę z serem halloumi i chałkę ze smażoną wołowiną. Mniam!
W trakcie prac archeologicznych, niedaleko Kazimierza Dolnego, znaleziono garnek, w którym znajdowała się zupa - dar dla bóstw domowych, sprzed tysiąca lat. Piotr Kucharski postanowił, dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, odtworzyć to danie. Zobaczcie jak mu poszło.
Jakie dania przygotować na piknik i jak je zapakować, żeby w nienaruszonym stanie dotarły z nami na łono natury? W kuchni Dzień Dobry TVN - Anna Starmach i jej pyszne przepisy. Smacznego!
W naszej kuchni blogerka kulinarna i uczestniczka programu MasterChef - Samar Khanafer-Gniadek pokazała m.in. jak bezpiecznie obchodzić się z granatami! Skorzystajcie z jej przepisów na cytrynowy krem z pieczonych, zielonych szparagów z pistacjową kruszonką, ryż z kurczakiem i orzechami, orientalną surówkę z białej kapusty i mus czekoladowy z rabarbarem i różą.
"Tutaj, chociaż inspiruję się pewnymi smakami, przyprawami, czy połączeniami, pierwsze skrzypce grają polskie , sezonowe warzywa". W kuchni Dzień Dobry TVN - blogerka kulinarna Marta Dymek przygotowała: szparagi elote, grzybowego stroganowa, klopsiki z żurawiną i babkę pomidorową!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przedstawił swoją propozycję obiadu, w którego skład weszły następujące potrawy: szczawiowa z kotletami jajecznymi, wytrawny strudel i ciasto jogurtowe z truskawkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Artur Moroz jak zwykle zaskoczył nas swoimi kulinarnymi połączeniami. Zobaczcie jego przepisy na: młodą kapustę z mulami, zupę rybno-szczawiową i śledzia na sałatce wiosennej. Smacznego!
W kolejny odcinku cyklu "Ogniem i nożem" do kulinarnego pojedynku stanęli: Joanna Lazer "Ruda" i jej mąż Łukasz. Każde z nich musiało przygotować swą wersję tajskiej potrawy red curry. Jaką taktykę zastosował Łukasz i czy doprowadził "Rudą" do łez? Co sprawiło im największą trudność? Jakim są małżeństwem? Kto w ich związku bierze sprawy w swoje ręce? Zobaczcie, komu udało się red curry i dlaczego "Ruda" wyczulona jest na punkcie czerwonego koloru!
Kurkuma nadaje potrawom piękny żółty kolor i niesamowity aromat. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wykorzystał ją do zrobienia: wiosennych warzyw, filetów z kurczaka i ciasta z semoliny. Czy wiedziałeś, że kurkuma wybiela zęby? Zobacz, jak zrobić wybielającą pastę!
W kuchni Dzień Dobry TVN Zosia Zaborowska, która zajęła 2. miejsce w MasterChef Junior, wspólnie z Charlesem Daigneault, przygotowała swoje popisowe dania: tatar z łososia, ciastka czekoladowo-miętowe z sosem malinowym i pierogi z kaczką, majerankiem, czerwonym winem oraz jabłkami. Polecamy!
Weki są świetne nie tylko na zimę! W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Marciniewicz pokazała jak zrobić: marynowane żółte buraki, granolę dyniową bez cukru, śliwki londyńskie w herbacie, lemon curd i domową peanutellę. Wszystkie pyszności zamknęła w słoikach. Czy wiesz, jak długo można przechowywać weki?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: lemoniadę z pędami sosny i rabarbarem, ptysie z rabarbarem, drożdżowe z rabarbarem i cynamonem oraz naleśniki z rabarbarem, słonym karmelem i rozmarynem.
"Para w kuchni" - taki tytuł nosi najnowsza książka kulinarna Macieja i Karoliny Szaciłło, entuzjastów gotowania, których gotowanie właśnie zbliżyło do siebie. To książka nie tylko o kuchni i gotowaniu, ale też o ich wspólnym życiu. Czy wiecie, że na parze można zrobić nawet chleb? Skorzystajcie z ich przepisów na potrawy na parze!
Mikołaj Rey postanowił sprawdzić, jak smakuje kuchnia indyjska. Pomógł mu w tym pochodzący z Indii Pardeep Kumar. Przygotował dla Mikołaja kurczaka po indyjsku. Danie wyglądało dobrze, a jak smakowało?
Suszona bazylia daje potrawom całkowicie inny smak i aromat niż ta świeża. Z czym dobrze się komponuje? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski powiedział, w jaki sposób ozywać suszonej bazylii w kuchni alby najlepiej wydobyć jej aromat i przygotował: carbonarę, tatara oraz zieloną zupę. Smacznego!
...i wcale nie musi zawierać cytryny! W Dzień Dobry TVN coach żywienia Agnieszka Mielczarek pokazała jak zrobić domowe wody smakowe i izotoniki. Wypróbujcie jej przepisy na naturalne orzeźwienie! ;-)
W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni MasterChefa Junior, Julia Cymbaluk, podzieliła się przepisem na swoje popisowe danie: raki na tronie. Młoda kucharka, z pomocą Anny Starmach przygotowała również polędwiczki z purée kasztanowym, szparagami i czarną soczewicą oraz figi z kremem migdałowym na sosie truskawkowym i pokruszonymi ciasteczkami. Skorzystajcie z jej przepisów!
Jak zaczęła się ich przyjaźń, współpraca zawodowa i... wspólne gotowanie? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe dania przygotowali Aleksandra Szwed i Marcin Przytulski.
W sklepach pojawiły się już pierwsze polskie szparagi. Jak przygotować je do gotowania i w jakiej formie smakują najlepiej? Dlaczego białe szparagi są białe, a zielone - zielone? A co z fioletowymi? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan powiedział wszystko, co chcielibyście wiedzieć o szparagach i przygotował: omlet, kluski leniwe i wytrawne ciasto. Oczywiście wszystko z dużą ilością szparagów.