Krem z pietruszek i gruszki
Składniki:
0,5 kg korzeni pietruszki
ziemniak
gruszka
łyżeczka suszonego tymianku
szklanka mleka orkiszowego
delikatny bulion warzywny lub woda
oliwa
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
kilka łyżek migdałów
Przygotowanie: Pietruszkę oraz ziemniaka obrać i pokroić w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać pietruszki i na bardzo małym ogniu dusić je przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną na ćwiartki gruszkę i dusić przez kolejne 5 - 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie. Do garnka wlać bulion, ma być go tyle, aby przykrył warzywa. Garnek przykrywam i gotować przez około 15 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka. W międzyczasie na suchej patelni uprażyć migdały. Do miękkich warzyw dodać mleko i całość zblendować, w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, jeść posypane migdałami.
Chili sin carne
Składniki:
4 puszki czerwonej fasoli
2 puszki krojonych pomidorów
2 laski selera naciowego
2 czerwone cebule
2 czerwone papryki
2 łyżki sosu sojowego
nieduża marchewka
1,5 łyżeczki mielonego kminu
1,5 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka wędzonej papryki
0,5 łyżeczki cynamonu
łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki trzcinowego cukru
pęczek kolendry
kilka ćwiartek limonki
sól
czarny pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę, resztę warzyw również pokroić w drobną kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać i dusić wszystko na małym ogniu przez przynajmniej 10 minut. Po upływie tego czasu dodać fasolę oraz pomidory razem z sosem sojowym, octem balsamicznym, cukrem trzcinowym, łyżeczką soli i porządną szczyptą czarnego pieprzu. Dokładnie wymieszać i dusić przez przynajmniej godzinę, jeśli gulasz będzie wydawał się za rzadki dusić go bez przykrycia, jeśli odparuje i będzie miał odpowiednią gęstość można go przykryć. Pod koniec gotowania spróbować chili i według uznania dodać więcej soli, ostrej papryki lub pieprzu. Podawać z ryżem lub pieczywem, każdą porcję skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą.
Najlepsze wegeburgery z buraka
Składniki na około 10 kotletów:
2 szklanki startych buraków
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
0,5 szklanki prażonego słonecznika
0,5 szklanki prażonego sezamu
czerwona cebula
0,5 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki pietruszki
łyżeczka suszonego imbiru
1/4 łyżeczki chili
sól
czarny pieprz
Do podania:
8 dobrych bułek
świeży szpinak
sałata rzymska
czerwona cebula
keczup
musztarda
ogórki kiszone
Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki. Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obracając kotlety na drugą stronę. Podawać w bułkach z ulubionymi dodatkami.
Zobacz też: Dzień buraka... w naszej kuchni >>>
Zobacz też: Ciasto z buraka >>>
Zobacz też: Burger z kotletem, z batata, a może z buraka? >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN