Dania z warzyw okopowych

W Dzień Dobry TVN gościliśmy szefa kuchni Mariusza Kucharczaka. Przygotował dla nas pyszne dania z warzyw okopowych. Na naszym stole pojawiły się: pieczony seler w soli, zupa z pasternaku z gruszką i gęsiną, pieczony topinambur z wędzonym łososiem i pieczony batat z wędzonym twarogiem. Smacznego!

Pieczony seler w soli

Składniki:

  • 500 g selera
  • 2 kg soli gruboziarnistej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g pistacji
  • 50 g słonecznika
  • natka pietruszki
  • świeża szałwia
  • świeży majeranek
  • korzeń chrzanu
  • 150 ml oleju
  • 50 ml octu
  • 50 ml miodu
  • 50 g musztardy

Zupa z pasternaku z gruszką i gęsiną

Składniki:

  • 5 g korzenia pasternaku
  • 100 g marchwi
  • 100 g selera
  • 100 g cebuli
  • 50 g pora
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 250 g gruszek w zalewie
  • udko gęsie

Pieczony topinambur z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 600 g topinamburu
  • 300 g wędzonego łososia
  • 400 g marchwi
  • 150 ml mleka
  • 100 g masła
  • 150 g jarmużu
  • 50 ml oleju
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 50 ml octu
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki cukru, łyżeczka soli
  • 100 ml jogurtu naturalnego

Pieczony batat z wędzonym twarogiem

Składniki:

  • 600 g batatów
  • 200 g twarogu wędzonego
  • 100 g orzechów włoskich
  • seler naciowy
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 100 g pestek dyni

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości