Pasta z fasoli do pieczywa Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli Bonduelle
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kawałek papryczki chili
- 3 dymki ze szczypiorkiem
- sól i pieprz
- 3-4 kromki chleba
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Fasolę odcedzić i przełożyć do miski. Dodać posiekany czosnek i chilli, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek. Przy pomocy widelca rozgnieść wszystko razem tworząc pastę. Dodać posiekaną dymkę razem ze szczypiorem, wymieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i usmażyć na niej pieczywo. Następnie pokroić na paski którymi można nabierać pastę z fasoli.
Boczniaki z kukurydzą i jajkiem
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 8 boczniaków
- 1 puszka kukurydzy Bonduelle
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Rozgrzać oliwę z oliwek. Boczniaki pokroić w paski i usmażyć na oliwie. Dodać kukurydzę i razem chwile smażyć. Dodać pomidory i dusić aż całość zgęstnieje. W tym zasie rozgrzać masło na patelni i zrobić dwa jajka sadzone.
Jajka podawać na boczniakach w pomidorach z kukurydzą.
Sałatka z ciecierzycą
Składniki:
- 1 opakowanie sera feta
- 1 mała sałata rzymska
- 4-5 łodyżek mięty
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka ciecierzycy Bonduelle
sos:
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- listki mięty
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę podzielić na liście i ułożyć w misce. Dodać pokruszoną fetę. Dodać listki mięty i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Posypać ciecierzycą.
Jogurt wymieszać z posiekaną miętą i przeciśniętym czosnkiem. Doprawić sola i pieprzem.
Sałatę podawać z sosem.
Placuszki rybne z groszkiem
Składniki:
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g wędzonego dorsza
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 puszka groszku Bonduelle
- sól i pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sałata do podania
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przepuścić przez praskę, Dodać chrzan, groszek i mocno rozdrobnioną rybę. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Formować kotlety, obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor.
Podawać z sałatą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN