Szybko i smacznie - warzywa w kuchni. Zobaczcie przepisy Piotra Kucharskiego

W naszej kuchni, swoje propozycje na szybkie i smaczne dania warzywne przedstawił Piotr Kucharski.

Pasta z fasoli do pieczywa Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli Bonduelle
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kawałek papryczki chili
  • 3 dymki ze szczypiorkiem
  • sól i pieprz
  • 3-4 kromki chleba
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Fasolę odcedzić i przełożyć do miski. Dodać posiekany czosnek i chilli, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek. Przy pomocy widelca rozgnieść wszystko razem tworząc pastę. Dodać posiekaną dymkę razem ze szczypiorem, wymieszać.

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i usmażyć na niej pieczywo. Następnie pokroić na paski którymi można nabierać pastę z fasoli.

Boczniaki z kukurydzą i jajkiem

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 8 boczniaków
  • 1 puszka kukurydzy Bonduelle
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Rozgrzać oliwę z oliwek. Boczniaki pokroić w paski i usmażyć na oliwie. Dodać kukurydzę i razem chwile smażyć. Dodać pomidory i dusić aż całość zgęstnieje. W tym zasie rozgrzać masło na patelni i zrobić dwa jajka sadzone.

Jajka podawać na boczniakach w pomidorach z kukurydzą.

Sałatka z ciecierzycą

Składniki:

  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 mała sałata rzymska
  • 4-5 łodyżek mięty
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka ciecierzycy Bonduelle

sos:

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • listki mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę podzielić na liście i ułożyć w misce. Dodać pokruszoną fetę. Dodać listki mięty i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Posypać ciecierzycą.

Jogurt wymieszać z posiekaną miętą i przeciśniętym czosnkiem. Doprawić sola i pieprzem.

Sałatę podawać z sosem.

Placuszki rybne z groszkiem

Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g wędzonego dorsza
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 puszka groszku Bonduelle
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sałata do podania

Sposób przygotowania:

Ziemniaki przepuścić przez praskę, Dodać chrzan, groszek i mocno rozdrobnioną rybę. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Formować kotlety, obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor.

Podawać z sałatą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości