Jabłka w cieście francuskim
Składniki:
2 jabłka odmiana szara reneta lub antonówka
1 płat ciasta francuskiego
2 łyżki masła
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 210 st. C. Jabłka pokrój na plasterki i wykrój ze środka gniazda nasienne. Ciasto francuskie pokrój na paski. Obłóż nim plastry jabłka i posmaruj masłem. Wymieszaj cukier z cynamonem i oprósz z wierzchu jabłka. Wstaw do piekarnika i piecz przez pierwsze 10 minut bez przykrycia, a następnie przykryj je folią aluminiową na kolejne 10 minut.
Tarta z fenkułem, zielonym pesto i fetą
Składniki:
2 fenkuły
3 ząbki czosnku
2 łyżki pesto zielonego
100 g fety
4 jajka
2 łyżki zielonej pietruszki
sól, pieprz
200 ml śmietany 18 proc.
masło do wysmarowania formy do tarty
szczypta oregano
szczypta rozmarynu
liście świeżej mięty
1 łyżka oliwy z oliwek
1 opakowanie ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj czosnek wraz z pokrojonym fenkułem. Dodaj sól oraz pieprz, rozmaryn i oregano. Formę do tarty wysmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim. Na dno tarty dodaj pesto, następnie fenkuł. W misce wymieszaj jajka ze śmietaną, solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Masę jajeczną wylej na przygotowany spód, dodaj pokruszoną fetę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut. Podawaj z liśćmi świeżej mięty.
Ciasto francuskie z mascarpone, śliwkami i migdałami
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
700 g śliwek
2 łyżki miodu
2 jajka
500 g mascarpone
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki płatków migdałowych
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki dżemu malinowego
Do podania: lody waniliowe i sorbet truskawkowy
Przygotowanie:
Ciasto francuskie wraz z papierem przełóż do formy. Posmaruj je dżemem. Śliwki pozbaw pestek i karmelizuj z miodem. Dodaj szczyptę cynamonu. Jajka wymieszaj z mascarpone, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Masę serową przełóż do formy do tarty. Następnie na wierzchu ułóż śliwki odparowane z soku, który puściły podczas karmelizowania. Z wierzchu posyp płatkami migdałowymi. Zapiekaj 30 minut uważając, by nie przypalić migdałów. Podawaj z lodami i sorbetem.
Ciasto francuskie a’la pizza
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
4 rodzaje sera: parmezan tarty, gorgonzola, riccota, ser kozi
2 łyżki pesto czerwonego
10 suszonych pomidorów
garść rukoli
garść orzechów włoskich
szczypta oregano
jajko
liście świeżej bazylii
pieprz cytrynowy
1 pomidor
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 st. C. Blachę wyłóż ciastem francuskim – bez żadnej formy. Na cieście rozsmaruj pesto czerwone. W misce wymieszaj wszystkie sery, dodaj jajko i suszone pomidory oraz liście bazylii i wszystkie przyprawy. Rozsmaruj masę na pesto i dodaj plasterki pomidora. Na wierzchu posyp go jeszcze pieprzem ziołowym. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Przed podaniem dodaj rukolę i posyp orzechami włoskimi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN