Sałatka z ośmiornicy to włoski domowy świąteczny "must have" Cristiny i ulubione danie jej taty.
SAŁATKA Z OŚMIORNICZKĄ ALLA CRI
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 1 kg ośmiornicy
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- Natka pietruszki
- 4/5 ziaren owocu jałowca
- 1 seler naciowy
- garść czarnych oliwek taggiasca
- garść kaparów
- Składniki na sos citronette
- 60 g oliwy z oliwek
- 60 g soku z cytryny
- Natka pietruszki
- Sól
- Czarny pieprz
Sposób przygotowania
Zacznij od ziemniaków. Weź duży garnek napełniony zimną wodą, zanurz w niej ziemniaki i obierz je wewnątrz garnka. Następnie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
Czyszczenie ośmiornicy: obróć i opróżnij głowę, usuń małym nożem ząb znajdujący się w środku macek, następnie wyjmij oczy. Potem dokładnie opłucz ośmiornicę pod bieżącą wodą.
Przygotuj garnek z dużą ilością wody, dodaj 1 marchewkę, cebulę, 2 liście laurowe, pietruszkę, 4/5 ziaren owocu jałowca, 1 łodygę selera naciowego i doprowadź do wrzenia.
Zanurz macki ośmiornicy we wrzącej wodzie w naczyniu na kilka chwil i podnieś ośmiornicę. Powtórz ten ruch 3 razy, aż macki będą dobrze zwinięte. Następnie zanurz całą ośmiornicę w wodzie, przykryj pokrywką i gotuj przez 50 minut na średnim ogniu. Pamiętaj, że na każde 500 g ośmiornicy potrzeba około 20-25 minut.
Gdy ziemniaki będą już ugotowane, osusz je, obierz ze skórek i pokrój w kostki 2-3 cm. Odłóż je w misce na później. Pozostały seler naciowy i marchewkę pokrój w kostkę oraz przygotuj oliwki i kapary.
Ośmiornica powinna już być gotowa. Osusz ją i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut, a następnie na desce pokrój ją na małe kawałki – najpierw podziel na pół, odetnij głowę i usuń macki od głównej części, następnie pokrój na kawałki około 2-3 cm. Przełóż kawałki ośmiornicy do dużej miski, dodaj pokrojone seler naciowy, marchew, oliwki i kapary. Jeśli będziesz podawać sałatkę tego samego dnia, możesz dodać ziemniaki. W innym przypadku dodaj je przed podaniem.
Przygotowanie sosu citronette – wymieszaj wszystkie składniki oliwę z oliwek, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz i dodaj do sałatki. Pamiętaj, aby przygotować sos citronette bez natki pietruszki, jeśli chcesz podawać sałatkę następnego dnia lub po kilku godzinach.
>>>Zobacz inne pomysły na świąteczne dania:
Siostra Aniela i sernik, o którym krążą legendy. Przepis!
Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami – przekąska nie tylko na świąteczny stół
Kuchnia świętej Hildegardy - zdrowe i lekkostrawne świąteczne potrawy
Rosół grzybowy z pierożkami ziemniaczanymi
Z kolei Andrzej Polan wie: nie ma polskich świąt bez grzybowej!
ZUPA:
- 200 g grzybów suszonych mix
- 1 włoszczyzna
- 1 cebula
- Ziele angielskie, liść laurowy
- Pieprz czarny, sól
- Olej do smażenia
- Natka pietruszki, koperek
Z włoszczyzny przygotowujemy rosół warzywny, pamiętając o dodaniu wszystkich przypraw. Grzyby suszone zalewamy wrząca wodą i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na oleju.
PIEROŻKI:
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 6 ziemniaków gotowanych
- 1 cebula
- Koper
- Sól, pieprz czarny
- Masło klarowane do smażenia
Z mąki, jajek i szczypty soli przygotowujemy ciasto na pierogi. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy. Zabieramy się za przygotowanie prostego farszu. Cebulę kroimy w drobną, nawet bardzo drobną kostkę i przesmażamy na złoto na maśle. Cebulę łączymy z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, dodajemy sporą ilość czarnego pieprzu, koperek i sól do smaku. Lepimy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi z ziemniakami podajemy zatopione w zupie. Spora ilość natki, koperek i smacznego.
Wesołych Świąt!
>>>Zobacz też inne przepisy Andrzeja Polana:
Kotlety mielone według przepisu Polana
Doskonałe ciasto drożdżowe według Polana
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN